Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tajná služba po Breivikovom útoku priznáva: Mohli sme spraviť chyby!
Zdielať na
Zahraničie

Tajná služba po Breivikovom útoku priznáva: Mohli sme spraviť chyby!

Júlová masakra šialenca Breivika skončila katastrofálne. Zomrelo pri nej až 77 nevinných ľudí. Bolo to fiasko aj pre nórsku políciu, ktorú kritizovali, že mohla útoku zabrániť. Po viac ako mesiaci priznáva, že skutočne pochybila.

Tajná služba priznala, že v Breivikovom prípade mohla spraviť chyby.Tvrdí to šéfka nórskej spravodajskej služby PST Janne Kristiansenová. "Musíme byť pokorní a uznať, že sme mohli spraviť chyby a niektoré naše priority mohli byť zlé," konštatovala v rozhovore pre denník Aftenposten .

Priznanie prichádza až potom, čo sa dostala pod paľbu kritiky za vyhlásenia, že polícia nemohla zabrániť júlovej masakre, pri ktorej zomreli desiatky ľudí. Tvrdila, že vrah Anders Behring Breivik bol osamelý vlk. "Dokonca Stasi (tajná polícia) vo Východnom Nemecku by nevystopovala túto osobu," povedala tri dni po tragédii. Neskôr sa za svoje poznámky ospravedlnila.

SITA

Tento vrah bol na zozname mien, ktoré sa dostali aj do rúk spravodajskej služby. Breivik bol spolu s ostatnými evidovaný ako zákazník, ktorý si on-line nakúpil chemické produkty. Tie sa mohli použiť na výrobu výbušnín. Tajná služba však stopu v jeho prípade ďalej nesledovala, pretože ho nemala vo svojich záznamoch.

Breivik pritom na internete aktívne demonštroval svoje protiislamské a protiimigračné postoje. "Spravili sme vyhodnotenia, ktoré sme považovali za potrebné. Boli postačujúce? To musí zistiť komisia," povedala Kristiansenová.

Nórska vláda zriadila 12. augusta nezávislú komisiu, ktorá má vyvodiť ponaučenia z útokov a zistiť, či by sa rôzne pracovné postupy štátnych úradov nemali vylepšiť. Hoci viacerí členovia opozície po júlových udalostiach vyzvali Kristiansenovú, aby rezignovala, minister spravodlivosti Knut Storberget jej vyslovil plnú dôveru.

Breivik má na svedomí najhoršie krviprelievanie v Nórsku od skončenia druhej svetovej vojny. Útok na letný tábor vládnej Robotníckej strany sa stal osudným pre 69 účastníkov prevažne v tínedžerskom veku. Spolu s výbuchom v centre Osla zabil ďalších ôsmich ľudí.

Tragédia v Nórsku odkrýva niekedy až absurdné momenty. Masový vrah Anders Breivik totiž tvrdí, že počas masakra na ostrove Utöya telefonoval na políciu. Viac sa dozviete vo videu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy