Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študentka Knoxová (24) bola v base omylom, teraz je konečne doma!
Zdielať na

Študentka Knoxová (24) bola v base omylom, teraz je konečne doma!

Od šťastia nedokázala americká študentka prestať plakať. A to ani po oslobodení talianskym odvolacím súdom, ani pri vítaní v Amerike. Prvýkrát tak vstúpila na rodnú zem po dlhých 4 rokoch hájenia svojej neviny v prípade brutálnej, perverznej, sexuálne motivovanej vraždy jej spolužiačky a rokoch strávených v talianskom väzení.

Nechcela veriť, že je doma

V pondelok ju zbavili obvinenia z tejto vraždy, za ktorých si pôvodne mala odsedieť 26 rokov. A teraz je už konečne doma, v rodnom Seattli. "Som strašne dojatá," povedala na tlačovej konferencii na letisku. "Pozerala som sa z lietadla dole a zdalo sa mi, že to všetko ani nie je pravda... Chcem len poďakovať všetkým, ktorí mi verili, ktorí ma bránili a podporovali moju rodinu."

Možno sa vráti do školy

Otec Knoxovej uviedol, že sa Amanda pravdepodobne vráti na univerzitu vo Washingtone, aby dokončila svoje štúdiá. Vyjadril však obavy z toho, čo spravili štyri roky väzenia s jeho dcérou. "Je to veľmi silné dievča, ale boli to pre ňu veľmi ťažké časy."

Platila som za veci, ktoré som nespravila

Príbuzní a priatelia Amandy spolu s niektorými americkými médiami tvrdia, že rozsudok, ktorým bola študentka odsúdená na 26 rokov väzenia, bol justičný omyl. Knoxová poprela veci, z ktorých bola obvinená, dokonca aj svoju prítomnosť na mieste vraždy.

"Platím svojím životom za veci, ktoré som nespravila. Nie som tým, za koho ma vyhlasujú. Perverzia, násilie a pohŕdanie životom a osobami... nie sú časťou mňa... Nezabila som, neznásilnila som, nekradla som, nebola som prítomná na mieste vraždy. Trvám na pravde a... chcem ísť domov, chcem späť svoj život. Nechcem, aby mi ho vzali spolu s budúcnosťou pre niečo, čo som nevykonala. Som nevinná," bolo jej záverečné vyhlásenie na súde.

Perverzná vražda

Jej osud sa dramaticky zmenil v pondelok, kedy ju spolu s Talianom Raffaelom Sollecitom taliansky odvolací súd zbavil obvinení z vraždy britskej študentky Meredith Kercherovej. Tú našli 2. novembra 2007 ležať dobodanú v krvi, s podrezaným hrdlom a znásilnenú v byte, ktorý zdieľala s Knoxovou.

Nový proces o Knoxovej bez Knoxovej?

Rodina Meredith zostala však bez odpovede na to, kto je zodpovedný za smrť ich dcéry. Talianska prokuratúra sa chce preto v prípade zavraždenej odvolať na najvyšší súd. Ak by bolo prijaté, nový proces by mohol začať v roku 2013 pravdepodobne vo Florencii. Konal by sa však bez prítomnosti Knoxovej, pretože Spojené štáty svojich občanov nevydávajú na stíhanie v zahraničí.

ISIFA/Noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy