Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Rakúsky rozhlas odvysielal nacistickú pieseň!
Zdielať na

Rakúsky rozhlas odvysielal nacistickú pieseň!

Horst-Wessel-Lied alebo Pieseň Horsta Wessela je pieseň, pod ktorou pochodovali v dobách nacistického režimu jednotky SA. A práve táto pieseň sa dostala do vysielania rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF. Pustili ju totiž počas talentovej súťaže Veľká šanca... Propagácia nacizmu je pritom v Rakúsku trestným činom...

Jeden zo súťažiacich pieseň popísal ako "ľudovú pieseň z 19. storočia" a chcel ju zahrať na harmonike. Rozhlas sa následne za tento čin hlboko ospravedlnil. Vedenie však v počínaní muža nevidí zlý úmysel a teda ani dôvod k právnemu postihu. "ORF sa domnieva, že došlo k redakčnej chybe a ospravedlňuje sa za to," vyhlásilo riaditeľstvo rozhlasu.

Nevedeli redaktori, vedeli však poslucháči

"Súťažiaci hodnoverne uviedol, že svojou hrou nechcel navodiť žiadnu súvislosť k Piesni Horsta Wessela a o podobnosti oboch melódií vôbec nevedel," dopĺňa rozhlas. Zastal sa aj príslušných redaktorov, ktorí údajne o súvislosti s nacistickým pochodom taktiež nevedeli.

Na rozdiel od súťažiaceho a redaktorov poslucháči melódiu propagandistickej piesne nacistov rozpoznali a sťažovali si. Z neskoršieho opakovania programu celú príslušnú pasáž vedenie vystrihlo.

Pôvod piesne

Autorom textu je Horst Wessel, nemecký nacista zavraždený komunistami počas bojov oboch strán v roku 1930. Text vznikol niekedy medzi rokmi 1927 a 1929, prvýkrát bol uverejnený v auguste 1929 v novinách SA Der Angriff. Melódia je skutočne ľudového pôvodu a pochádza z 19. storočia. Pred použitím vo Wesselovej piesni sa na ňu spievali odlišné texty. Na tie sa však zabudlo.

Jeden z nacistických symbolov

Pri spevu prvej slohy piesne a jej opakovania na konci bol od roku 1934 povinný "nemecký pozdrav" Heil Hitler so zdvihnutou pravicou. Preto je pieseň považovaná za nactistický symbol a jej použitie a šírenie v krajinách Európy môže byť protizákonné. Pieseň sa dočkala v roku 1943 svojej paródie v kreslenom filme Der Fuehrer´s Face...

en.kingofsat.net

Súvisiace články

Najčítanejšie správy