Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Povstalci dobyli Tripolis. Kaddáfi prehral vojnu...
Zdielať na
Zahraničie

Povstalci dobyli Tripolis. Kaddáfi prehral vojnu...

Do pádu líbyjského diktátora Kaddáfiho zostáva len pár hodín! Tamojší povstalci už majú pod kontrolou väčšinu Tripolisu vrátane známeho Zeleného námestia v centre mesta. Rebelom sa dokonca podarilo zatknúť synov Muammara Kaddáfího Muhamada, Sajfa al-Isláma a Sádího.

Neskôr prišli správy, že do rúk vzbúrencov padol aj tretí syn diktátora. Avšak jeho bratovi Muhammadovi sa vraj zo zajatia podarilo utiecť. Jednotky verné Kaddáfího režimu stále kladú sporadický odpor, líder povstalcov Mahmúd Džibríl preto vyzval k opatrnosti. "Boj sa ešte neskončil. Za pár hodín však bude naše víťazstvo úplné," vyhlásil. Povstalci už obsadili budovu televízie, ktorá popoludní prestala vysielať. V ich rukách je údajne aj letisko. Kaddáfího rezidencia zatiaľ náporu odoláva.

Do ulíc Tripolisu vyšli tisíce jeho obyvateľov, ktorí nadšene vítajú rebelov hudbou a streľbou do vzduchu. Mnohí mávajú červeno-čierno-zelenými vlajkami povstalcov a pália portréty Kaddáfího. Podobné oslavy vypukli aj v povstaleckej bašte Bengází, kde ľudia oslavujú pád režimu.

Kaddáfí sa v nedeľu trikrát prihovoril národu na vopred natočených nahrávkach, kde sa však nachádza momentálne, nie je jasné. Bývalý vodca niekoľkokrát zdôraznil, že sa nemieni vzdať. Na to ho vyzýva Európska únia, aj krajiny mimo ňu. V Líbyi sa na Kaddáfího však spustila poľovačka. Podľa šéfa líbyjských povstalcov Mustafu Džalíliho sa diktátor po jeho dolapení dočká spravodlivého súdu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy