Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zatykač na Kaddáfího možno už čoskoro skutočnosťou
Zdielať na

Zatykač na Kaddáfího možno už čoskoro skutočnosťou

Luis Moreno-Ocampo, hlavný žalobca medzinárodného trestného tribunálu si vyžiadal zatykač na Muammara Kaddáfího. Kaddáfí spolu so svojim synom a so šéfom informačnej agentúry nesú podľa Moreno-Ocampa najväčšiu zodpovednosť za rozsiahle a systematické útoky proti civilistom.

Hlavný žalobca medzinárodného trestného tribunálu, Luis Moreno-Ocampo si dnes vyžiadal zatykač na Muammara Kaddáfího. Tribunál žiada tiež zatykače na syna líbyjského vodcu, Saif al-Islama a jeho švagra, Abdullaha al-Sanussi-ho, ktorý je šéfom Kaddáfího informačnej agentúry.

Moreno-Ocampo tvdrí, že má priame dôkazy, usvedčujúce trojicu z organizácie žoldnierskych skupín a násilných zásahov proti demonštrantnom: "Dôkazy odhaľujú, že civilisti boli napadnutí vo svojich domoch, demonštranti boli násilne potláčaní za pomoci ostrých nábojov, proti účastníkom pohrebov bola použitá ťažká artiléria a na strechy boli umiestnení ostreľovači aby zabíjali ľudí, vychádzajúcich po modlitbe z mešít".Podľa šéfa tribunálu sa v Líbyi vydávali zoznamy disidentov, ktorých Kaddáfího mocenské zložky zatýkali, mučili a následne títo ľudia zmizli.

Najvyššou autoritou je v Líbyi podľa Moreno-Ocampa práve Muammar Kaddáfí, ktorý sa tomuto označeniu dlhodobo bráni, tvrdiac, že ani nemá funkciu, na ktorú by mohol rezignovať, pretože vláda je v rukách ľudových výborov. Zatknutie hlavných zodpovedných by podľa Moreno-Ocampa malo prispieť k ochrane Líbyjských občanov.

Medzinárodný trestný tribunál sa zaoberá prípadmi genocídy, zločinmi proti ľudskosti a vojnovými zločinmi. Doposiaľ najvyššie postaveným činiteľom, na ktorého bol vystavený zatykač, je prezident Sudánu, Omar Bašír.

To, či sa v Bašírovej spoločnosti ocitne čoskoro aj Kaddáfí, je momentálne v rukách sudcov tribunálu. Predstavitelia Líbyjskej vlády jurisdikciu medzinárodného tribunálu neuznávajú a spochybňujú jeho mandát, preto budú ignorovať aj prípadný zatykač na Kaddáfího, al-Islama a al-Sanussiho. 

Líbyjská televízia v piatok zverejnila videozáznam, na ktorom Kaddáfí tvrdí, že sa napriek spojeneckým vzdušným útokom cíti bezpečne. "Povedzte križiackym zbabelcom, že žijem na mieste, ktorého sa vy nemôžete dotknúť a nemôžete ma zabiť. Žijem v srdciach miliónov a aj keď zabijete moje telo, nemôžete zabiť moju dušu. Sláva patrí nám, nesmrteľnosť je pre mučeníkov a smrť a hanba patria zbabelým, zradcovským špiónom a ich zbabelým pánom", povedal Kaddáfí.


Muammar Kaddáfi

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy