Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
846. deň na Ukrajine: ​Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu
Zdielať na

846. deň na Ukrajine: ​Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu

Mierová konferencia o Ukrajine

KYJEV / ​Ukrajina nedosiahla dohodu o reštrukturalizácii dlhu vo výške 20 miliárd USD. ​Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu. Pri raketovom útoku na Poltavskú oblasť utrpelo zranenia deväť ľudí. Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16, tvrdí šéf ukrajinských síl Syrskyj. ​Americký novinár stíhaný v Rusku pre špionáž predstúpi pred súd 26. júna. Ukrajinci sa musia pripraviť na rozsiahlejšie odstávky elektriny.

​Ukrajina nedosiahla dohodu o reštrukturalizácii dlhu vo výške 20 miliárd USD

Ukrajina sa nedohodla na reštrukturalizácii dlhu vo výške približne 20 miliárd dolárov, čo zvyšuje riziko platobnej neschopnosti krajiny. Dohoda s držiteľmi medzinárodných dlhopisov, ktorá pozastavila platby po ruskej invázii v roku 2022, končí v auguste. Dvojtýždňové rozhovory o reštrukturalizácii dlhu neuspeli kvôli veľkým rozdielom v názoroch na jej podobu. Ukrajinská vláda uviedla, že rozhovory budú pokračovať.

​Kremeľ označil Stoltenbergove výroky o jadrových zbraniach za eskaláciu

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga o potrebe pripravenosti jadrových zbraní za ďalšiu eskaláciu napätia. Stoltenberg v rozhovore pre The Telegraph uviedol, že NATO diskutuje o pohotovosti jadrových zbraní kvôli hrozbe zo strany Ruska a Číny a zdôraznil, že Aliancia musí svetu ukázať svoj jadrový arzenál.

Peskov dodal, že toto vyhlásenie nezapadá do kontextu mierovej konferencie o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa prijalo vyhlásenie o neprípustnosti takejto rétoriky. Stoltenberg zopakoval, že cieľom NATO je svet bez jadrových zbraní, ale vzhľadom na jadrové zbrane Ruska, Číny a Severnej Kórey musí NATO zostať jadrovou alianciou.

Čína podľa neho masívne investuje do moderných zbraní vrátane jadrového arzenálu, ktorý do roku 2030 narastie na 1000 hlavíc. Reuters doplnil, že Rusko a USA vlastnia asi 88 percent svetového arzenálu jadrových zbraní. Spojené štáty majú v piatich európskych krajinách rozmiestnených asi 100 nestrategických jadrových púm B61.

Pri raketovom útoku na Poltavskú oblasť utrpelo zranenia deväť ľudí

Pri ruskom raketovom útoku na Poltavskú oblasť na strednej Ukrajine bolo poškodených niekoľko bytových domov a zranenia utrpelo najmenej deväť ľudí, oznámil gubernátor Filip Pronin. Nikto pri útoku nezahynul. Útok poškodil aj elektrické vedenie, čím prerušil dodávky elektriny pre vyše 55.000 odberateľov. Ukrajinská vzdušná obrana už skôr vyhlásila poplach pre Poltavskú oblasť.

Šéf ukrajinských síl Syrskyj: Rusko chce postúpiť čo najviac, kým prídu F-16

Ruské sily zintenzívňujú útoky, aby na Ukrajine dobyli viac územia pred príchodom zahraničnej vojenskej pomoci, vrátane stíhačiek F-16, uviedol hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj. Rusko postupuje v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a na juhu. Kyjev sa snaží udržať frontové línie napriek nedostatku vojakov a munície.

Syrskyj zdôraznil, že nepriateľ vie, že príchod zbraní a F-16 posilní ukrajinskú protivzdušnú obranu, čo zníži šance Ruska na úspech. Preto sa ruské sily snažia dobyť čo najviac územia a vyčerpať ukrajinské sily. Svoju palebnú silu sústreďujú na Doneckú oblasť, blízko kľúčovej tranzitnej a zásobovacej trase.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval zahraničných spojencov, aby urýchlili dodávky sľúbených stíhačiek F-16 a viac systémov protivzdušnej obrany, počas mierového summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku.

​Americký novinár stíhaný v Rusku pre špionáž predstúpi pred súd 26. júna

Súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, obvineným zo špionáže, sa uskutoční za zatvorenými dverami 26. júna v Jekaterinburgu, informoval súd. Gershkovich, reportér denníka The Wall Street Journal (WSJ), bol obvinený zo zhromažďovania informácií pre CIA o spoločnosti Uralvagonzavod, ktorá vyrába vojenskú techniku.

Zadržali ho v marci 2023 a obvinili zo špionáže, pričom ruské úrady zatiaľ nepredložili dôkazy. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdila, že zhromažďoval informácie predstavujúce štátne tajomstvo. Gershkovich vinu odmieta, a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné, snažia sa dosiahnuť jeho prepustenie. Je prvým novinárom obvineným zo špionáže v Rusku od roku 1986, keď bola zadržaná Nicholas Daniloff, čo vyvolalo diplomatickú krízu.

​Ukrenerho: Ukrajinci sa musia pripraviť na rozsiahlejšie odstávky elektriny

Ukrajinci sa v najbližších týždňoch musia pripraviť na rozsiahlejšie prerušenia dodávok elektriny kvôli systematickým útokom ruských síl na energetickú infraštruktúru. Riaditeľ spoločnosti Ukrenerho Volodymyr Kudryckyj varoval, že prerušenia môžu trvať až 12 hodín denne do konca júla.

Ďalšie výpadky môžu nastať kvôli údržbe jadrových elektrární a poveternostným podmienkam. Plánované odstávky budú najmä večer a počas špičky, kým sa nedokončia opravy dvoch jadrových reaktorov. Ukrajina musela zvýšiť dovoz elektriny zo susedných krajín EÚ a požiadala spojencov o pomoc pri obnove energetického sektora a poskytnutie systémov protivzdušnej obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy