Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
845. deň na Ukrajine: Slovensko podporilo záverečné komuniké mierového summitu
Zdielať na

845. deň na Ukrajine: Slovensko podporilo záverečné komuniké mierového summitu

KYJEV / Účastníci prvého mierového summitu o Ukrajine v záverečnom vyhlásení vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie všetkých strán do prípadného mierového procesu. V texte sa uvádza, že základom mieru musí byť rešpekt k územnej celistvosti krajiny. Nevyzýva ale na stiahnutie Rusov z Ukrajiny. Slovensko na konferencii zastupoval minister zahraničia Juraj Blanár, ktorý podpísal záverečnú deklaráciu. Rusko na summit nebolo pozvané.

​Slovensko podporilo záverečné komuniké mierového summitu

Slovensko sa pripojilo k osemdesiatim krajinám, ktoré podporili záverečné komuniké mierového summitu o Ukrajine vo Švajčiarsku. Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) však zdôraznil potrebu pokračovania ďalších mierových rokovaní so všetkými dôležitými partnermi. Mierový summit vo Švajčiarsku bol významným krokom na ceste k hľadaniu trvalého mierového riešenia. "Potvrdzuje sa, že cesta k dosiahnutiu komplexného, spravodlivého a trvalého mieru vedie prostredníctvom diplomatického rokovania a dialógu, nie prostredníctvom zabíjania," uviedol Blanár.

Zároveň opäť vyjadril nádej, že summit vyšle silný impulz k ďalším mierovým rokovaniam so všetkými partnermi, vrátane krajín globálneho juhu a predovšetkým Ruska. Účelom summitu bolo vytvoriť platformu pre dialóg na vysokej úrovni s cieľom iniciovať proces, ktorý povedie ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty OSN.

Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Zahirne

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu 15. júna oznámilo, že jeho jednotky prevzali kontrolu nad dedinou Zahirne na juhu Ukrajiny. Ruská armáda tak pokračuje v postupe na frontovej línii proti ukrajinskej armáde, ktorá trpí nedostatkom vojakov a munície. "Jednotky východných síl oslobodili dedinu Zahirne v Záporožskej oblasti a obsadili ďalšie výhodnejšie pozície," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Ruskej armáde sa už niekoľko mesiacov darí postupovať predovšetkým na východe Ukrajiny, avšak bez toho, aby dosiahla skutočný prielom.

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri, tvrdí Zelenskyj

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (15.6) na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam. "Rusko nechce mier, to je fakt," povedal Zelenskyj. "Rusko s nami môže začať rokovať už zajtra, na nič nečakať, ak sa stiahne z nášho legálneho územia," zdôraznil.

Prezident Ukrajiny, ktorá už vyše dvoch rokov odoláva ruskej invázii, povedal, že súčasná úroveň vojenskej pomoci zo Západu nestačí na to, aby Kyjev vyhral vojnu. "Pomoc existuje. Existujú rozsiahle balíky. Stačí to na víťazstvo? Nie. Je to neskoro? Áno," povedal. Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že Čína nie je, napriek svojim úzkym väzbám s Ruskom, nepriateľom Ukrajiny. "Čína by nám mohla pomôcť," povedal Zelenskyj a vyzval Peking, aby sa seriózne zaoberal vypracovaním mierových návrhov. Čína sa na summite o Ukrajine nezúčastnila.

​Ruský novinár zahynul v Doneckej oblasti pri údajnom útoku ukrajinského dronu

Fotograf ruského spravodajského portálu News.ru Nikita Cicagi zomrel na východe Ukrajiny pri údajnom útoku bezpilotných lietadiel ukrajinskej armády, uviedol v nedeľu (15.6.) na sieti Telegram samotný portál. Fotograf zomrel pri útoku dronov v oblasti kláštora svätého Mikuláša neďaleko mesta Vuhledar v Doneckej oblasti, kde už tri mesiace prebiehajú prudké boje. Informácie o jeho smrti potvrdili jeho kolegovia na mieste a operačné služby.

Vo štvrtok (13.6.) podľahol zraneniam aj kameraman ruskej propagandistickej televízie NTV Valerij Kožin. Útok údajne ukrajinského dronu sa odohral v samozvanej Doneckej ľudovej republike ležiacej v Donbase na východe Ukrajiny, zranenia pri ňom utrpel aj jeho kolega Alexej Ivlijev a ruský dôstojník, ktorý ich sprevádzal. Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Ukrajinu zo zámerného útoku na oboch novinárov. Prezident Ruska Vladimir Putin začiatkom júna uviedol, že rusko-ukrajinskom konflikte doteraz zahynulo najmenej tridsať ruských novinárov. Výboru na ochranu novinárov sa podarilo overiť smrť pätnástich novinárov na Ukrajine v rokoch 2022 a 2023.

Najčítanejšie správy