Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
V oslobodených miestach čistia Ukrajinu od mín. Pomáhajú aj dobrovoľníci
Zdielať na

V oslobodených miestach čistia Ukrajinu od mín. Pomáhajú aj dobrovoľníci

UKRAJINA / Kto iný, ak nie my – hovoria obyčajní Ukrajinci, ktorí sa postupne pridávajú k tímom, ktoré v oslobodených oblastiach vyhľadávajú smrtiace výbušniny. V zamínovaných oblastiach na Ukrajine s nimi nakrúcala reportáž naša reportérka Katarína Kleknerová.

Stačí jeden chybný krok a môže byť tým posledným - varujú nás aj nápisy na týchto tabuliach. S odmínovacím tímom sa vydal štáb TV JOJ priamo na zamínované územia. "Musíte sa pohybovať iba po vyznačených chodníkoch," vysvetlili na začiatku s tým, že aktuálne je v teréne 11 tímov so 70 ľuďmi.

Odhaduje sa, že od začiatku ruskej invázie mohlo byť po celej krajine umiestnených asi 2 milióny mín. Ukrajinci sa postupne pridávajú k odmínovacím tímom a spoločne čistia meter po metri oslobodených území od výbušnín. Na jednom mieste tu pracujú bývalí učitelia, programátori aj predavačky. Každý z nich má za sebou špeciálny výcvik. "Rodičia veľmi nechceli, aby som to robila, vraj to nie je robota pre ženu. Ale neexistuje ženská a mužská práca, existuje iba práca, ktorá dáva a nedáva zmysel," povedala Olena. Ruské vojská začali pozemnú inváziu z viacerých smerov a obsadili aj Černihivskú oblasť. Počas posledných 2 rokov tu odmínovali plochu veľkú pol milióna metrov štvorcových. "Každý úsek si musíme vyznačiť, ak prístroj nezachytí žiaden signál, plocha je bezpečná a posúvame sa ďalej," vysvetlila Olena. 

V humanitárnej organizácii pracuje asi tisíc ľudí, z toho 30 % tvoria ženy. Tatiana patrila medzi prvé Ukrajinky, ktoré sa k Halo trust pridali. Pochádza z Luhanska. "Kto iný, ak nie ja," pýta sa a dodáva, že to robí pre svoje deti. Videla už mnohých, ktorým trhavina amputovala nohy či ruky. "Nech sem príde každý, kto o tejto vojne pochybuje. Je to iné sledovať v telefóne a iné byť priamo tu," odkázala Tatiana. Po každej vojne kdekoľvek na svete trvá ďalších desať rokov odmínovanie krajiny, hovorí Olena. Zároveň nám vysvetľuje, že na hľadanie výbušnín začali využívať aj drony. "Drony vypustíme a vďaka nim vidíme, kde vlastne míny sú, napríklad protitankové, lebo tie sú dosť veľké," konštatovala Olena. Návrat do oslobodených oblastí je vďaka týmto ľuďom rýchlejší a bezpečný na opätovné bývanie. Medzitým sa znova po celej Ukrajine ozve letecký poplach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy