Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cintorín detí: Pre sucho a hlad zomierajú desaťtisíce z nich
Zdielať na

Cintorín detí: Pre sucho a hlad zomierajú desaťtisíce z nich

Zdroj: ISIFA

Čísla sú alarmujúce. Viac než 29 tisíc detí mladších ako päť rokov už zomrelo, približne 640 tisíc trpí podvýživou. Taká je vôbec prvýkrát zverejnená bilancia obetí momentálnej potravinovej krízy v Somálsku. Táto východoafrická krajina kričí o pomoc...

USA odhadli počet detských obetí na základe prieskumu výživy a úmrtnosti overených americkými úradmi pre kontrolu a prevenciu chorôb. Vzťahujú sa na oblasť južného Somálska len za dobu posledných troch mesiacov.

OSN však vyhlásila už aj ďalšie tri časti krajiny za oblasti hladomoru. Platí tak celkovo v piatich oblastiach zbedačeného Somálska. Z celkového počtu 7,5 milióna obyvateľov potrebuje naliehavo humanitárnu pomoc takmer polovica z nich!

Poskytovanie pomoci je pritom v Somálsku obtiažne. Juh a centrálne časti totiž ovládajú radikálni islamisti, ktorí sa hlásia k teroristickej sieti al-Káida. Radikálne milície Šabáb existenciu hladomoru popreli a preto do nej nechcú vpustiť žiadnu pomoc - dokonca ani členov Svetového programu pre výživu, ktorá patrí medzi najväčších svetových poskytovateľov potravinovej pomoci a je autonómnou organizáciou pridruženou k OSN.

Krajina trpí najväčším suchom od roku 1951. V niektorých oblastiach nezapršalo už tri roky, meteorológovia pritom varujú, že sa dažďa tak skoro nedočkajú. Pre sucho prichádzajú mnohí farmári o všetko. S celými rodinami opúšťajú domovy a putujú do utečeneckých táborov.

Jedným z nich je aj kenžský utečenecký tábor Dadaab. Pôvodne bol vybudovaný pre 90 tisíc osôb, momentálne sa v ňom tlačí už 400 tisíc. A denne prichádzajú ďalší. Okolo stanov sa chúlia deti, mnohé len letargicky ležia, iné potichu dožívajú. Ďalšie ponechali ich rodiny na ceste vyprahnutou krajinou vediac, že cestu aj tak neprežijú...

Súvisiace články

Najčítanejšie správy