Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obchod s bielym mäsom: Takto sa zo žien stanú prostitútky
Zdielať na

Obchod s bielym mäsom: Takto sa zo žien stanú prostitútky

Ani drogy, ani zbrane, ani kradnuté autá už nie sú najvýnosnejším biznisom. Oveľa viac dokáže organizovaný zločin zarobiť na takzvanom obchode s bielym mäsom. Novodobé otroctvo či nútená prostitúcia nie sú výnimkou. Reportér Dalibor Skladan zisťoval, akým spôsobom si zločinci najľahšie spravia zo ženy prostitútku...

Asi 100 Slovákov ročne sa stanú obeťou obchodovania s ľuďmi. Najčastejšie sa vozia na prácu do Anglicka a k prostitúcii sú nútení v Česku, Nemecku a Rakúsku. Obchodovanie má pritom niekoľko fáz.

Verbovanie v krajine pôvodu. Spravidla ľuďom prisľúbia dobre platenú prácu. Nasleduje prevoz do zahraničia. Organizátori obchodu sa neštítia použiť ani násilie, aby dosiahli svoj cieľ. Držanie pod zámkou, násilie, bitky a znásilňovanie sú klasické metódy, ako si zotročiť človeka a prinútiť ho k poslušnosti.

Najčastejšou metódou sú aj vyhrážky smerom k rodine obetí. Ženám sa môžu vyhrážať, že v ich meste rozšíria klebety o práci prostitútky, pokiaľ nebudú spolupracovať. A napokon ďalším spôsobom je vytvorenie dlžného vzťahu, že agentúra hneď na začiatku zaplatí výdavky a človek tak musí odrobiť všetko, čo chcú...

Nenechajte sa nachytať! Odborníci radia vopred si pred cestou do zahraničia prečítať pracovnú zmluvu a preveriť zamestnávateľa. Ak sa niekomu podarí pred vykorisťovateľmi utiecť, vo VIDEU sa dozviete, na koho sa treba bez váhania obrátiť!

Radu Todoran/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy