Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poliaci smútia, pred rokom prišli o prezidenta
Zdielať na

Poliaci smútia, pred rokom prišli o prezidenta

Dnes ubehol presne rok od tragickej havárie poľského vládneho špeciálu pri ruskom meste Smolensk. Zahynulo pri nej 96 ľudí. Medzi obeťami bol aj prezident Lech Kaczynsku so svojou manželkou.

Lietadlo viezlo poľskú elitu na spomienkové podujatie pri príležitosti 70. výročia masakry 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie v Katynskom lese sovietskou tajnou službou NKVD. Zrútilo sa tesne pri vojenskom letisku Smolensk-Severnyj, keď sa pokúšalo pristáť v hustej hmle a narazilo do vrcholcov stromov.

Záverečná správa ruského Medzištátneho leteckého výboru tvrdí, že haváriu zavinili poľskí piloti. Vysokopostavení predstavitelia štátu podľa správy naliehali na pilotov, aby v Smolensku pristáli, a tí následne ignorovali odporúčanie riadiacej veže, aby pre hustú hmlu a zlé technické vybavenie pristáli na inom letisku. Piloti tiež ignorovali varovanie palubných prístrojov, že stroj je príliš nízko. Poľsko označilo vyšetrovaciu správu za neúplnú. Varšava trvá na tom, že za haváriu nie sú zodpovední len piloti, ale aj ruskí dispečeri, ktorí včas nevarovali posádku pred zlým počasím a pred chybným kurzom letu.

Správa o tragédii zasiahla nielen Poliakov, ale aj celý svet. Poľsko a Rusko sa dodnes sporia o miere viny poľských pilotov a ruských dispečerov na havárii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy