Jasno
16°
Bratislava
Reportáž z Fukušimy: V mŕtvom meste sú už len ožiarené zvieratá
Zdielať na
Zahraničie

Reportáž z Fukušimy: V mŕtvom meste sú už len ožiarené zvieratá

Zóna nikoho, ktorú stráži polícia nonstop 24 hodín. Takýto je obraz vyľudneného územia v okolí zničenej jadrovej elektrárne Fukušima. Štábu čínskej televízie sa však podarilo získať povolenie a vstúpiť do momentálne najzamorenejšej časti sveta.

Správy o jadrovej katastrofe v japonskej prefektúre Fukušima obleteli v okamihu jej vzniku celý svet. Napriek tomu sa k verejnosti dostáva stále málo informácií o to, ako to v skutočnosti vyzerá v oblasti, ktorú japonské úrady kompletne evakuovali. Štábu čínskej televízie CCTV sa však podarili získať povolenie na vstup do evakuačnej zóny 20-30 kilometrov od epicentra poškodených jadrových reaktorov.

Reportéri najskôr preskúmali situáciu v zóne od 30 kilometrov. Hoci už ide o oblasť, pre ktorú neplatí evakuácia, veľa obyvateľov tam neostalo. Napriek tomu sa nájdu takí, čo sa nerozhodli odísť. "Myslím si, že je to tu bezpečné," tvrdí jeden z obyvateľov.

Bližšie k epicentru je už situácia iná. Územie nikoho stráži polícia, aby nedochádzalo k prípadnému rabovaniu opustených domov. Policajti kontrolujú každého, kto sa na tomto mieste ocitne. Veľmi podrobne sa zaujímajú o dôvody cesty.

Štábu televízie CCTV trvalo pol hodinu, kým od polície získali povolenie vstúpiť hlbšie do ohrozeného územia. V zóne 20 až 30 kilometrov od elektrárne sa situácia mení. Dôkazom sú už aktuálne údaje na dozimetri - prístroji, ktorý meria úroveň radiácie. Tu už obyvateľov nestretnete. Autá, ktoré v okruhu 20 kilometrov prechádzajú po cestách patria zväčša už len japonským záchranárskym zložkám, alebo pracovníkom jadrovej elektrárne.

Dôkazom strachu z ožiarenia sú vyľudnené dediny. Neostal tam už takmer nikto. Iba ak opustené zvieratá, ktoré sa bezcieľne potulujú po uliciach.

Prekvapenie prichádza na hranici 20 kilometrov od elektrárne. Údaje na dozimetri hlásia výrazné zvýšenie radiácie na úroveň 79 mikrosievertov, teda ďaleko za bezpečnou hranicou pre človeka. Aj to bol dôvod, prečo ostali reportéri v oblasti len niekoľko minút.

Opustená mačka v evakuovanej časti prefektúry Fukušima

REUTERS

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy