Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
712. deň na Ukrajine: Prezident Zelenskyj zvažuje výmenu náčelníka generálneho štábu
Zdielať na

712. deň na Ukrajine: Prezident Zelenskyj zvažuje výmenu náčelníka generálneho štábu

KYJEV / Už niekoľko dní sa špekuluje o výmenách na dôležitých ukrajinských postoch v armáde. V Kyjeve sa okrem iného rieši aj otázka mobilizácie. Hovorí sa napríklad o uvoľnení tých vojakov, ktorí bojujú od úplného začiatku vojny na Ukrajine. Samotní vojaci si však žiadne ilúzie nerobia.

Kyjev uvažuje aj o odvolaní náčelníka generálneho štábu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zvažuje okrem výmeny hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného aj odvolanie náčelníka generálneho štábu Serhija Šapýtali, napísal v pondelok 5. januára server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na svoje zdroje vo vládnych kruhoch. O možnosti odvolania Zalužného špekulujú niektoré médiá už niekoľko dní. Zelenskyj cez víkend pripustil v rozhovore v talianskej televízii RAI, že uvažuje o výmene viacerých vysokopostavených činiteľov, a to nielen v armáde.

"Šapýtala tiež opustí generálny štáb. Pri všetkých ostatných je to neisté," povedal jeden z vysokopostavených nemenovaných zdrojov ukrajinského webu. "Ku všetkým týmto udalostiam (výmena Zalužného a Šaptaly) môže dôjsť v polovici týždňa," dodal iný zdroj. Ukrajinská pravda sa odvoláva na zdroje v prezidentovom tíme aj vo vojenských kruhoch, podľa ktorých pokračujú konzultácie o zmenách vo velení armády.

Zalužnyj sa k možnosti svojho odvolania doteraz verejne nevyjadril. Na svojom facebookovom účte dnes gratuloval Šapýtalovi k narodeninám. "Bude to pre nás ešte veľa ťažké, ale rozhodne sa nikdy nebudeme hanbiť," napísal generál, ktorý ďalej vyjadril vďaku za to, že Šapýtala stojí pri ňom "v živote aj počas vojny".

​Niektorých ukrajinských vojakov znepokojuje možné odvolanie Zalužného

Zatiaľ čo sa šíria informácie o tom, že sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chystá odvolať hlavného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného, niektorí ukrajinskí vojaci bojujúci na východe krajiny sú skeptickí. Veľa by totiž podľa nich záležalo na tom, kto by generála prípadne nahradil. Napísala to dnes agentúra Reuters.

"Myslím, že odvolanie by teraz nebolo vhodné, pretože na bojovom poli veliteľa nemeníte," povedal tridsaťjedenročný veliteľ protitankovej jednotky, ktorý si želal byť citovaný pod svojím volacím znakom Tigr. Jeho brigáda bojuje blízko Avdijivky v Doneckej oblasti, kde sa túto zimu odohrávajú jedny z najťažších bojov.

Pri úvahe nad možnou výmenou vo velení armády vojak podľa Reuters starostlivo volil slová a povedal, že by veľa záležalo, kto by Zalužného nahradil. "Najobľúbenejší (velitelia) sú tí, ktorí sú tu a bojujú po boku chlapcov, ktorí sedia v zákopoch," povedal a dodal, že nech už bude ukrajinským silám veliť ktokoľvek, mal by zabezpečiť čerstvé posily a väčšie dodávky bezpilotných lietadiel. Oboje pritom Zalužnyj presadzoval.

Na dôležitosť výberu možného budúceho hlavného veliteľa armády upozorňoval tiež tridsaťtriročný veliteľ roty Ihor. "Kým niekoho vyhodíte z funkcie, najmä tak dôležité, musíte si byť istí, kto ho nahradí a aká je jeho vízia budúcnosti v danej situácii," povedal. "Ak chce naša vláda niekoho vymeniť, mali by tie zmeny situáciu zlepšiť, a nie zhoršiť," dodal.

​Štyria ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní Chersonu

Štyria ľudia zahynuli pri dnešnom ruskom delostreleckom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson, oznámili ukrajinskí činitelia. Ďalší človek bol zranený. Podľa oblastného šéfa Oleksandra Prokudina Rusi zasiahli osobné auto, ktoré začal horieť. Pri hasení požiaru objavili záchranári vo vozidle telá dvoch mužov, napísal regionálny činiteľ na platforme Telegram. Zomrela tiež 66-ročná žena, ktorá bola na ulici, a 66-ročný muž.

"Dnes ruské okupačné vojská ostreľovali Cherson z dočasne obsadeného ľavého brehu (Dnepru). Kvôli dopadu nepriateľských granátov vypukol v centre mesta požiar," informoval na telegrame šéf mestskej správy Roman Mročko. V ďalšom príspevku oznámil, že zabitým mužom, ktorých záchranári našli v aute, bolo 45 a 50 rokov.

​Kremeľ označil sobotňajší útok na Lysyčanka, ktorý pripísal Kyjevu, za teroristický čin

Kremeľ označil bombardovanie pekárne v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Lysyčansk za "odporný teroristický čin". Rusko viní zo sobotňajšieho úderu ukrajinskú armádu, podľa ruských záchranných služieb pri ňom zahynulo najmenej 28 ľudí. Kyjev na obvinenie zatiaľ nereagoval. Informovali o tom tlačové agentúry.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa ruskej štátnej agentúry TASS tvrdil, že Rusko podniká "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva svoju inváziu do susednej krajiny, preto, aby zabránilo podobným útokom.

Borrell cestuje na svoju štvrtú návštevu Ukrajiny od vypuknutia vojny

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v pondelok oznámil, že cestuje na Ukrajinu. V rozhovore s novinármi vo Varšave Borrell zopakoval výzvy na poskytnutie ďalšej pomoci tejto vojnou zničenej krajine, keď vyhlásil, že EÚ musí Ukrajinu podporovať "všetkými prostriedkami".

Informovala o tom agentúra AFP. Doplnila, že Borrellova návšteva v Kyjeve sa uskutoční krátko po tom, ako sa lídri EÚ minulý štvrtok na svojom mimoriadnom summite v Bruseli dohodli, že Ukrajine počas štyroch rokov poskytnú pomoc vo výške 50 miliárd eur. Ide o krok, ktorý označili za silný odkaz Rusku po tom, čo prekonali odpor maďarského premiéra Viktora Orbána.

Borrell vo Varšave uviedol, že nový tlak na vyzbrojenie Ukrajiny je potrebný na to, aby "porazila inváziu" ruskej armády. Vyzval preto 27-člennú EÚ, aby Ukrajine poskytla "čokoľvek, čo bude potrebné". "Nie je to len otázka času. Je to otázka množstva a kvality našich dodávok. A určite musíme urobiť viac a rýchlejšie, pretože Ukrajina musí zvíťaziť," zdôraznil Borrell.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy