Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
708. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že zničila ruskú vojnovú loď
Zdielať na

708. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že zničila ruskú vojnovú loď

KYJEV / Ruská raketa zasiahla nemocnicu a zranila štyroch ľudí. Ukrajinské sily zasypali oblasť Čierneho mora a polostrov Krym, ktorý ovláda Rusko, asi dvadsiatimi raketami. Pri najnovšom útoku sa ukrajinským špeciálnym jednotkám podarilo zničiť vojenské plavidlo Ivanovec, ktoré je súčasťou ruskej Čiernomorskej flotily. Plavidlo sa v čase ukrajinského zásahu nachádzalo na jazere Donuzlav. Moskva útok nekomentovala.

​Ukrajina tvrdí, že pri pobreží Krymského polostrova "zničila" ruskú vojnovú loď

Podľa BBC v čase útoku sa raketová korveta nachádzala pri jazere Donuzlav, ktoré na západnom pobreží Krymského polostrova ústi do Čierneho mora. Plavidlo sa potopilo v dôsledku priamych zásahov. Aký druh zbrane bol použitý, ukrajinská rozviedka nespresnila. Hoci Moskva sa k tejto kauze zatiaľ oficiálne nevyjadrila, jeden z účtov v sieti Telegram napojený na ruskú armádu vo štvrtok informoval, že Ukrajina v noci na štvrtok v oblasti Krymu zaútočila deviatimi námornými dronmi.

"Štyri z nich objavili ruskí námorníci, ktorí hliadkovali pri Donuzlavskom jazere. Spustili na ne paľbu," uvádza sa v správe s tým, že jedna loď bola "poškodená". Loď Ivanovec má výtlak 493 ton, jej dĺžka je 56 metrov. Je vyzbrojená okrem iného štyrmi odpaľovacími zariadeniami protilodných rakiet triedy Moskit. Posádku lode zvyčajne tvorí 41 ľudí.

Na lietadlo s vojnovými zajatcami vystrelila Ukrajina dve rakety Patriot

Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že ukrajinskí vojaci v oblasti Lypci v Charkovskom regióne vystrelili na lietadlo dve rakety. Výbor zverejnil krátke video, na ktorom vyšetrovatelia kontrolujú úlomky rakety na zemi. "Fragmenty zaistené na mieste činu sú podľa dizajnových prvkov, geometrických charakteristík a dostupných označení konštrukčnými prvkami protilietadlovej riadenej strely MIM-104A amerického komplexu Patriot, vyvinutej korporáciami Raytheon a Hughes a vyrobenej spoločnosťou Raytheon," uviedol výbor.

Ukrajina sa k tvrdenia výboru zatiaľ nevyjadrila. O tom, že lietadlo zostrelili systémom Patriot, informoval v stredu ruský prezident Vladimir Putin. "Bolo už s istotou stanovené, že lietadlo zostrelil americký systém Patriot," poznamenal Putin počas vystúpenia v televízii. Rusko opakovane tvrdilo, že Ukrajina zostrelila 24. januára lietadlo Il-76, na ktorého palube bolo 74 ľudí vrátane 65 zajatých ukrajinských vojnových zajatcov, ktorých mali vymeniť za ruských vojnových zajatcov. Nehodu nikto neprežil. Kyjev dosiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil zostrelenie lietadla, avšak tvrdenia Moskvy spochybnil a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie.

Rozhodnutie summitu EÚ o Ukrajine svedčí o jej silnej jednote

"Je veľmi dôležité, že rozhodnutie urobilo všetkých 27 lídrov. To opäť dokazuje silnú jednotu Európskej únie," konštatoval Zelenskyj. Zelenskyj vo vyhlásení na sociálnych médiách doplnil, že balík pomoci "posilní dlhodobú hospodársku a finančnú stabilitu" jeho krajiny. BBC pripomenula, že jediným európskym lídrom, ktorý sa pred summitom EÚ postavil proti balíku pomoci Ukrajine, bol maďarský premiér Viktor Orbán. Výsledky hlasovania však svedčia o tom, že svoj odmietavý postoj zmenil, konštatovala BBC.

Dohodu o ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ, dosiahnutú všetkými lídrami členských štátov EÚ, oznámil vo štvrtok na sociálnych sieťach predseda Európskej rady Charles Michel. Michel spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu.

Ukrajina ďakuje EÚ za balík pomoci 

"Každý váš hlas je významným príspevkom k nášmu spoločnému víťazstvu," uviedol Šmyhaľ v statuse zverejnenom na sociálnych sieťach, v ktorom sa poďakoval členským štátom a dodal, že dohoda je prejavom solidarity a jednoty v 27-člennom bloku. "Členské štáty EÚ vo vojenskej konfrontácii opäť preukázali svoju solidaritu a jednotu s ukrajinským ľudom. Som vďačný Charlesovi Michelovi a vedúcim predstaviteľom členských štátov EÚ za ich neochvejnú podporu," píše sa v statuse.

Ukrajina zneškodnila dva zo štyroch útočných dronov vyslaných ruskou armádou

Bezprostredne po správach o zostrelení dronov iránskeho typu Šahíd ukrajinská protivzdušná obrana avizovala pohyb ruských lietadiel a s tým spojenú hrozbu útokov na územiach v blízkosti frontu. Aj ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo o letkách dronov vyslaných nad územie Ruska. Dodalo, že nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou oblasťou bolo zostrelených 11 dronov.

V posledných mesiacoch Ukrajina zintenzívnila útoky bezpilotnými lietadlami na ruské územie, pričom ich terčom sú najmä pohraničné regióny, ale aj hlavné mesto Moskva a mesto Petrohrad na severe Ruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy