Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
707. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov
Zdielať na

707. deň na Ukrajine: Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov

Zdroj: TASR

KYJEV / Útoky na Ukrajine stále pokračujú. Na druhé najväčšie mesto v krajine, Charkov, opäť útočili drony. Podľa šéfa miestnej samosprávy išlo o najmenej šesť bezpilotných strojov. Pri útokoch na civilnú infraštruktúru utrpeli zranenia najmenej traja ľudia. Poškodené sú dve výškové budovy, lekáreň, supermarket, a aj nemocnica. Medzitým sa k Ukrajine vyjadril aj šéf európskej diplomacie Borrell. Upozornil, že Kyjev potrebuje ešte viac munície.

​Ukrajina môže od EÚ očakávať vojenskú pomoc najmenej 21 miliárd eur, povedal Borell

"V porovnaní s doterajším úsilím by to predstavovalo zrýchlenie v oblasti podpory," uviedol Borrell po neformálnom zasadnutí ministrov obrany členských krajín EÚ v Bruseli. Suma 21 miliárd eur pre rok 2024 však podľa Borrella ešte nezahŕňa vyjadrenia všetkých členských krajín, a preto ešte nie je konečná. To, ktoré krajiny ešte údaje neposkytli, nespresnil. Za posledné takmer dva roky od začiatku invázie Ruska predstavovala hodnota európskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu celkovo približne 28 miliárd eur, priblížila agentúra DPA.

Zhromažďovanie údajov o novej pomoci má byť vo štvrtok aj súčasťou rokovaní na summite EÚ v Bruseli. Diskusiu inicioval nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Ten sa kriticky vyjadril voči niektorým väčším členským krajinám EÚ za to, že na tento rok plánujú na muníciu a zbrane pre Ukrajinu vynaložiť výrazne menej peňazí než Nemecko. Podľa jeho slov to ovplyvní schopnosť Ukrajiny odolávať ruským silám.

​Nemecko: Armáda vycvičí ďalších 10-tisíc ukrajinských vojakov

Prostredníctvom tejto misie bolo doteraz v EÚ vycvičených približne 40-tisíc ukrajinských vojakov. O jej zriadení rozhodli ministri zahraničných vecí členských krajín v novembri 2022. Pôvodne malo v Nemecku, Poľsku a ďalších krajinách EÚ absolvovať výcvik 15-tisíc ukrajinských vojakov. Táto hranica sa neskôr zvýšila na 30-tisíc a potom na 40-tisíc vojakov. Nemecká armáda (Bundeswehr) ich doteraz vycvičila okolo 10-tisíc.

Primárnym cieľom misie EUMAM je poskytovať výcvik príslušníkom ozbrojených síl Ukrajiny na území členských štátov EÚ, aby sa dokázali ešte lepšie brániť vo vojne rozpútanej vo februári 2022 Ruskom. Inštruktori Bundeswehru školia ukrajinských vojakov okrem iného obsluhovať americký systém protivzdušnej obrany Patriot a nemeckú techniku - samohybnú húfnicu Panzerhaubitze 2-tisíc, bojové vozidlo pechoty Marder a bojové tanky Leopard 1 a Leopard 2. Prebiehajú aj výcvikové kurzy v oblasti velenia a zdravotníctva.

Ukrajina a Rusko si opäť vymenili vojnových zajatcov

V krátkom statuse Zelenskyj pripomenul, že Ukrajina pamätá na všetkých svojich vojakov i civilistov, ktorí padli do ruského zajatia, a vracia ich domov, nech sa deje čokoľvek. "Musíme ich všetkých priviesť späť," napísal Zelenskyj a ubezpečil, že ukrajinské vedenie na tom pracuje. Britská stanica BBC dodala, že na sieti Telegram boli zverejnené aj fotografie zachytávajúce návrat bývalých ukrajinských zajatcov.

BBC podotkla, že podľa ruského ministerstva obrany sa v stredu z ukrajinského zajatia vrátilo 195 ruských zajatcov. Výmenou za to Rusko prepustilo a vydalo rovnaký počet ukrajinských vojnových zajatcov. Prepustený ruský vojenský personál prevezú lietadlom do Moskvy na ošetrenie a rehabilitáciu v zdravotníckych zariadeniach ruského ministerstva obrany. Všetkým prepusteným je poskytnutá potrebná lekárska a psychologická pomoc, dodalo ruské ministerstvo.
Ukrajina uviedla, že stredajšia výmena bola od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 už 50. v poradí.

​Agentúra AFP doplnila, že pokiaľ ide o výmeny zajatcov, ich osud bol neistý v súvislosti s minulotýždňovou haváriou ruského vojenského nákladného lietadla Il-76, pri ktorej podľa Moskvy zahynulo 65 ukrajinských zajatcov prepravovaných na plánovanú výmenu. Moskva tvrdí, že toto lietadlo zostrelila ukrajinská armáda. Kyjev priamo nepoprel túto verziu udalostí, ale spochybnil, či zajatí ukrajinskí vojaci boli skutočne na palube. Vyzval preto Moskvu, aby zverejnila fotografie ich tiel alebo poskytla iné dôkazy na podporu svojich tvrdení.

Rusko zaútočilo v noci na Ukrajinu raketami a dronmi

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili väčšinu dronov nad južnými a východnými regiónmi ležiacimi pozdĺž frontu. Okrem toho ruské jednotky odpálili tri balistické rakety Iskander-M z územia anektovaného Krymu a z Voronežskej oblasti. O následkoch útokov velenie vzdušných síl neinformovalo.
Gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinehubov na platforme Telegram napísal, že v Charkove bola v dôsledku útoku dronu poškodená obytná budova, obchod a občianska infraštruktúra. Podľa predbežných údajov traja ľudia utrpeli ľahké zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy