Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
705. deň na Ukrajine: Ruské jednotky údajne dobyli dedinku v Charkovskej oblasti
Zdielať na

705. deň na Ukrajine: Ruské jednotky údajne dobyli dedinku v Charkovskej oblasti

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Ruské jednotky údajne dobyli dedinku Tabajivka pri Kupjansku v Charkovskej oblasti. Pred vojnou v nej žilo 34 obyvateľov a iba jeden bol rusko-jazyčný. Ukrajinské sily dobytie dedinky okamžite popreli. Pripustili však stratu výhodnejších pozícií v oblasti. Ukrajinci vytlačili ruské vojská z takmer celej Charkovskej oblasti počas predvlaňajšej proti-ofenzívy. V rámci boja proti korupcii v krajine prezident Zelenský zverejnil svoje príjmy. Jeho rodina počas vojny výrazne schudobnela. Ročné príjmy asi 300-tisíc eur klesli počas vojny na 90-tisíc eur ročne.

​Ukrajina: Zelenskyj zverejnil príjmy svojej rodiny za roky 2021 a 2022

V príspevku na webovej stránke svojho úradu www.president.gov.ua Zelenskyj uviedol, že on a jeho rodina mali v roku 2021 príjmy vo výške 10,8 milióna hrivien (takmer 264-tisíc eur), čo je o 1,2 milióna hrivien menej ako rok predtým. V tejto sume sú zahrnuté aj výnosy z predaja ukrajinských štátnych dlhopisov v hodnote 142-tisc dolárov.

V roku 2022, keď na Ukrajinu vpadli ruské sily, príjem rodiny Zelenských klesol na 3,7 milióna hrivien (približne 90 234 eur). Príčinou bolo dočasné vypovedanie nájomných zmlúv na území Ukrajiny. Je to prvýkrát, čo ukrajinský prezident verejne priznal svoje príjmy. Zelenskyj hovorí, že štátni úradníci by mali zverejňovať svoje príjmy, aby zvýšili transparentnosť a odstránili korupciu.

Ukrajinská armáda v noci odvrátila ďalší ruský útok s použitím dronov

Ukrajinská armáda nateraz neinformovala, kam rakety dopadli a aké boli následky, doplnila BBC. BBC sumarizovala, že Ukrajina v nedeľu večer a v noci na pondelok čelila niekoľkým vlnám útokov s použitím dronov. Ich pohyb hlásila Dnepropetrovská, Záporožská i Chersonská oblasť, ale detegovali aj ich v smere v Vinnyckú a Čerkaskú oblasť.

Objavili sa aj správy o dronoch pohybujúcich sa smerom ku Kyjevskej oblasti. Letecký poplach bol vyhlásený v Odeskej, Vinnyckej, Žytomyrskej a Chmeľnyckej oblasti. Zneškodnenie dronu vypusteného z územia Ukrajiny hlásili v pondelok ráno aj úrady Brianskej oblasti na západe Ruskej federácie. O následkoch tohto pokusu o útok ruské ministerstvo obrany neinformovalo.

Z rannej zvodky ukrajinského generálneho štábu vyplýva, že ruské jednotky za posledných 24 hodín pokračovali v aktívnom útoku v dvoch sektoroch frontu: pozdĺž obvodu výbežku pri Avdijivke a v oblasti Marjinky. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny tvrdí, že v oblasti mesta Avdijivka bolo za 24 posledných hodín odrazených 26 ruských útokov; vojenskí blogeri na oboch stranách hlásia v posledných dňoch v niektorých oblastiach malé pokroky ruských jednotiek - v rozmedzí 100 až 200 metrov. Po obsadení územia s ruinami mesta Marjinka sa ruské jednotky snažia postupovať ďalej na západ a juh od nej.

Pavel: Tvrdiť, že vojna je len na východe Ukrajiny, je klamanie verejnosti

Skresľovať situáciu na Ukrajine tým, že vojna je len na jej východe, je podľa českého prezidenta Petra Pavla vážnym klamaním verejnosti. Vyhlásil to v pondelok počas rozhovoru v Českom rozhlase. Reagoval na výroky slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého sa v Kyjeve žije normálny život, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Na Ukrajine nepochybne vojna je. To, že v Kyjeve po väčšinu času beží normálny život, je pravda. Ale bohužiaľ ten normálny život je prerušovaný tým, že prilietavajú rakety a neriadené strely, ktoré zabíjajú ľudí," povedal Pavel.

Hoci to podľa neho na prvý pohľad môže vyzerať ako bežný mierový život, je to vojna, nie normálne situácia. "Skresľovať to tým, že vojna alebo špeciálna operácia, ako ju nazývajú Rusi, je len na východe Ukrajiny, je vážnym klamaním verejnosti," dodal český prezident. Zdôraznil, že hoci Západ môže byť do určitej miery unavený neustálym počúvaním o nevyhnutnosti podporovať Ukrajinu, je potrebné si uvedomiť, že v tomto konflikte ide o to, ako bude v budúcnosti vyzerať európska aj globálna bezpečnosť. Ak Rusko uspeje a bude kontrolovať celé územie Ukrajiny, podľa Pavla ho to utvrdí v tom, že môže napadnúť inú suverénnu krajinu a silou si vymôcť svoj záujem. "Ak nechceme žiť v takom svete, a verím tomu, že väčšina našich obyvateľov nechce, nezostane nám nič iné, než sa proti takému zlu postaviť," povedal prezident ČR.

Drony zaútočili na ciele v strednej a južnej časti Ruska

Terčom pokusu o útok s použitím dronu sa v pondelok stala rafinéria ropnej spoločnosti Slavnefť-JANOS v ruskom meste Jaroslavľ. Podľa britskej stanice BBC to oznámil gubernátor stredoruskej Jaroslavlianskej oblasti Michail Jevrajev. Podľa jeho slov sa útok podarilo odvrátiť. K požiaru ani zraneniam ľudí nedošlo. Na mieste pracujú orgány činné v trestnom konaní a tajné služby.

​O útoku bezpilotného lietadla v pondelok ráno informoval aj gubernátor juhoruskej Rostovskej oblasti Vasilij Golubev. Incident sa odohral v okrese susediacom s medzinárodne uznávanou hranicou Ukrajiny - na druhej strane hranice je momentálne Ruskom okupovaná Donecká oblasť. Dron bol neutralizovaný prostriedkami elektronického boja. V dôsledku pádu dronu a výbuchu výbušného zariadenia bolo poškodené zasklenie a niektoré múry budov v rekreačnom zariadení. Zariadenie bolo v čase incidentu mimo prevádzky, k obetiam nedošlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy