Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
703. deň na Ukrajine: Ukrajinským obrancom sa naďalej darí odrážať útoky ruských jednotiek
Zdielať na

703. deň na Ukrajine: Ukrajinským obrancom sa naďalej darí odrážať útoky ruských jednotiek

KYJEV / Ukrajinským obrancom sa naďalej darí odrážať útoky ruských jednotiek, snažiacich sa ovládnuť mesto Avdijivka v Doneckej oblasti. Vo svojej najnovšej správe to tvrdí britské ministerstvo obrany. Hlavná zásobovacia cesta do mesta je naďalej priechodná. Ukrajinci tak dokážu prechádzať aj do lokálnych protiútokov. Briti preto očakávajú, že Avdijivka zostane v najbližších týždňoch v ukrajinských rukách. Rusi zverejnili zábery, údajne zachytávajúce ukrajinských vojakov, nastupujúcich do lietadla, ktoré sa neskôr zrútilo v Belgorodskej oblasti. Ukrajinskí experti pravosť videa spochybnili.

​Ruská diverzná skupina zabila v Sumskej oblasti dvoch civilistov, uviedla Ukrajina

Ruská prieskumná a sabotážna skupina prenikla v sobotu 27. januára ráno do ukrajinskej Sumskej oblasti a zastrelila dvoch civilistov. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to napísal server RBK-Ukrajina a tiež agentúra AFP. Útok sa podľa nich odohral v päťkilometrovom pásme pri hraniciach s Ruskom a činitelia znovu vyzvali obyvateľov pohraničia, aby sa evakuovali.

"Nepriateľská prieskumná a sabotážna skupina dnes ráno brutálne a cynicky zastrelila brata a sestru z Chotinskej hromady," uviedla na platforme Telegram vojenská správa Sumskej oblasti, podľa ktorej dvojica žila v obci Andrijivka. Tá sa nachádza asi štyri kilometre od hraníc s ruskou Kurzkou oblasťou. Hromada je ukrajinské označenie pre administratívne jednotky zahŕňajúce napríklad mesto a priľahlé dediny.

Ukrajinská generálna prokuratúra neskôr uviedla, že ruskí "okupanti" ostreľovali vozidlo s civilistami idúcimi po ceste medzi dvoma dedinami. "Zomrel 45-ročný muž, ktorý šoféroval, a jeho 86-ročná sestra," uviedla prokuratúra na Telegrame, kde zverejnila snímku osobného auta s rozbitými oknami. O sabotážnej skupine sa tento úrad vo svojej správe výslovne nezmieňuje, používa termín "okupanti". Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

​Ruské sabotážne skupiny neprestávajú prenikať na územie

Ukrajinský server RBK-Ukrajina píše, že ruské prieskumné a sabotážne skupiny neustávajú vo svojej snahe preniknúť na územie Černihivskej a Sumskej oblasti. Podľa pohraničníkov sa snaží zistiť polohu ukrajinskej armády a tiež zamínovať územie, napísal web. Serhij Najev, veliteľ ukrajinských síl, ktorý dohliada na severný vojenský sektor, nedávno uviedol, že od začiatku tohto roka sa ruské prieskumné a sabotážne skupiny pokúsili päťkrát preniknúť do pohraničia v Sumskej a Černihivskej oblasti.

Ruská armáda vtrhla na začiatku svojej invázie vo februári 2022 tiež do oboch týchto regiónov a niektoré ich časti okupovala. Stretla sa však so silným ukrajinským odporom a po niekoľkých týždňoch sa odtiaľ stiahla. Ukrajinské úrady zároveň Rusko vinia z toho, že prihraničné regióny stále ostreľujú.

Moskva sa k dnešným informáciám nevyjadrila. Rusko napriek množiacim sa svedectvám o opaku dlhodobo popiera, že na Ukrajine útočí na civilistov. OSN zatiaľ potvrdila, že boje od začiatku ruskej invázie pripravili na Ukrajine o život minimálne 10-tisíc civilistov, hoci skutočné počty budú pravdepodobne vyššie. V Rusku sú podľa OSN desiatky mŕtvych.

Ukrajina čelí náletu ruských dronov, médiá hlásia explózie

Ukrajina čelí náletu ruských dronov Šáhed iránskej konštrukcie. Krátko po vyhlásení leteckého poplachu boli počuť výbuchy v Kropyvnyckom, správnom stredisku Kirovohradskej oblasti v centrálnej časti krajiny, uviedol server RBK-Ukrajina. Upozornil, že výbuchy môžu byť dielom protivzdušnej obrany, odrážajúcej nepriateľský útok.

Veliteľstvo ukrajinského letectva, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana, ešte pred náletom varovalo, že sa ku Kirovohradskej oblasti blížia nepriateľské bezpilotné lietadlá. Nasledovalo varovanie, že drony sú už pri meste Kropyvnyckyj. A potom výstraha, že sa blíži druhá vlna dronov, mieriacich k mestu Kremenčuk, nachádzajúcom sa tiež v centrálnej časti Ukrajiny, v Poltavskej oblasti.

Ruské drony prilietajú z juhu. Letecký poplach bol vyhlásený sprvu v Chersonskej, Mykolajivskej, Kirovohradskej a Záporožskej oblasti. Drony ale zamierili aj ďalej na sever a severozápad, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda. Letecký poplach bol vyhlásený aj v ďalších regiónoch, kde majú ľudia zostať v krytoch, kým nebezpečenstvo nepominie, napísal server RBK-Ukrajina a pripomenul, že platí zákaz publikovať snímky a zábery zachytávajúce činnosti protivzdušnej obrany.

​Ukrajina a Rusko si vymenili pozostatky zabitých vojakov

Ukrajinské úrady dnes oznámili, že vrátili do vlasti telá 77 zabitých ukrajinských vojakov. Rusku na oplátku vydali telá 55 zabitých ruských vojakov, oznámil ruský poslanec Šamsail Saralijev serveru RBK. Výmena tiel sa uskutočnila dva dni po zmarenej výmene vojnových zajatcov kvôli zostreleniu transportného lietadla Il-76, napísal ruský portál. O výmene mŕtvych sa podľa neho rokovalo dlhší čas, rokovania sprostredkoval Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Moskva krátko po stredajšom páde stroja obvinila Ukrajinu, že zostrelila lietadlo so 74 ľuďmi na palube, vrátane 65 zajatých ukrajinských vojakov, ktorí mali byť vymenení za Rusov zajatých ukrajinskou stranou. Kyjev nepotvrdil, ani nepoprel, že ukrajinské jednotky lietadlo zostrelili. Ukrajina ale upozornila, že chýbajú dôkazy, kto či čo bolo na palube. Spochybnila niektoré tvrdenia Moskvy a vyzvala na medzinárodné vyšetrovanie. To však Rusko odmietlo.

"Pozostatky 77 ukrajinských obrancov boli vrátené na územie kontrolované vládou. Táto repatriácia sa plánovala už dávno," uviedlo ukrajinské koordinačné centrum zodpovedné za vojnových zajatcov podľa agentúry AFP. Tá podotkla, že daný postup výmeny mŕtvych tiel zrejme nie je spätý so stredajším zrútením ruského lietadla, avšak každopádne sa odohrávala v čase, keď je otázka ukrajinských vojakov, nachádzajúcich sa v ruských rukách, mimoriadne citlivá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy