Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
702. deň na Ukrajine: Pri nočnom ostreľovaní sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi aj deti
Zdielať na

702. deň na Ukrajine: Pri nočnom ostreľovaní sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi aj deti

KYJEV / Najmenej 7 ľudí sa zranilo pri nočnom ostreľovaní miest na juhu a východe Ukrajiny ruskými silami. Sú medzi nimi aj deti. Rusi podľa ukrajinských úradov poškodili obytné domy, ale aj školu, či škôlku. Ruské úrady zverejnili zábery z miesta pádu vojenského dopravného lietadla, ktoré sa zrútilo v stredu v Belgorode. Vidieť na nich trosky stroja a pozostatky najmenej jedného človeka. Pre incident mimoriadne zasadla na žiadosť Moskvy aj Bezpečnostná rada OSN. Prítomná tajomníčka pre politické záležitosti OSN vyhlásila, že organizácia nedokáže overiť okolnosti pádu lietadla.

​Kyjev: Stále nie sú dôkazy, že v zrútenom lietadle boli ukrajinskí vojaci

"Bez ohľadu na rozmanitosť hlasných a hrubých vyjadrení a obvinení neboli doposiaľ predložené žiadne dôkazy," podotkol hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby Andrij Jusov, ktorého citovali ukrajinské médiá. "Čím dlhšie táto pauza trvá, tým viac otázok sa vynorí o verzii agresorského štátu," dodal Jusov na adresu Ruska.

Stroj typu Il-76 sa zrútil v stredu v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že na palube sa okrem členov posádky nachádzalo aj 65 ukrajinských vojakov, ktorí leteli na výmenu vojnových zajatcov. Počas cesty bolo však lietadlo údajne zostrelené ukrajinskou armádou. Agentúra DPA pripomína, že nezávislé potvrdenie týchto vyjadrení doposiaľ nie je k dispozícii. "Rusko cynickým a ukrutným spôsobom manipuluje otázku vojnových zajatcov a používa ju ako nástroj nátlaku na Ukrajinu," povedal Jusov.Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom štvrtkovom pravidelnom videopríhovore k zrútenému lietadlu nevyjadril. Predtým však už vyzval na medzinárodné objasnenie tohto incidentu.

​Prezidentka víta pokračovanie pomoci Ukrajine, mrzia ju však výroky premiéra

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že vláda naďalej pokračuje v pomoci Ukrajine. Mrzia ju však výroky premiéra Roberta Fica smerujúce k spochybňovaniu vojny v ukrajinskom Kyjeve. Vyplýva to z jej piatkového vyjadrenia. "Myslím, že od začiatku tejto vlády je jasné, že jedno je rétorika a druhé sú skutky, ale ani rétorika sa nesmie podceňovať. Mňa veľmi mrzia a považujem za veľmi necitlivé vyjadrenia premiéra, ktoré smerovali k spochybňovaniu toho, či je v Kyjeve vojna," uviedla.

Hlava štátu zdôraznila, že v Kyjeve bola po vypuknutí vojny dvakrát. "Tú hrôzu, ktorú som mohla aj tam vidieť, v okolí Kyjeva ani nehovorím, tá by sa dotkla každého trochu empatického človeka. Stačí sa tam ísť pozrieť," uzavrela.

Rusko a Ukrajina sa na pôde BR OSN obviňovali zo zrútenia lietadla Il-76

"Všetky informácie, ktoré dnes máme k dispozícii, potvrdzujú, že ide o vopred naplánovaný a premyslený trestný čin," povedal zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij. Vedúci predstavitelia Ukrajiny podľa jeho slov poznali trasu aj spôsob prevozu vojakov na miesto výmeny. Poľanskij obvinil Kyjev, že obetoval vlastných vojakov za geopolitické záujmy Západu. Námestníčka ukrajinského veľvyslanca pri OSN Chrystyna Hajovyšynová obvinenia odmietla a uviedla, že Ukrajina o počte zajatcov ani spôsobe ich prepravy nebola informovaná. "Samo o sebe to môže byť zámerným konaním Ruska s cieľom ohroziť životy a bezpečnosť väzňov," uviedla.

BR OSN mimoriadne zasadla na žiadosť Ruska v spojitosti so stredajším pádom lietadla. Stroj sa zrútil v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že lietadlo zostrelila ukrajinská armáda a že na palube sa okrem členov posádky nachádzalo aj 65 ukrajinských vojakov, ktorí leteli na výmenu vojnových zajatcov. Ukrajina zodpovednosť za zostrelenie lietadla priamo nepoprela, vládny predstavitelia v Kyjeve však spochybňujú dôležité časti ruských tvrdení, ako napríklad správy o zabití ukrajinských vojakov. Kyjev vo štvrtok uviedol, že stále neexistujú žiadne dôkazy na podporu týchto vyjadrení.

Ukrajinská rozviedka uviedla, že nemá spoľahlivé informácie o tom, kto sa na palube nachádzal. Kyjev potvrdil, že v stredu sa mala uskutočniť výmena väzňov. Ukrajinu podľa rozviedky Rusko vopred neinformovalo o potrebe zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru v oblasti mesta Belgorod vo vopred stanovenom čase tak, ako to pri doterajších výmenách väzňov už niekoľkokrát urobilo.

OSN: Humanitárna situácia na Ukrajine je veľmi vážna, upozornil Grandi

"Nálety udierajú každý deň, predovšetkým v oblastiach na frontovej línii a v mestách. A zakaždým, keď udrú, prinášajú skazu, ktorá zasiahne civilistov. Takže množstvo ľudí nemá strechu nad hlavou a je vysídlených," avizoval vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi pre DPA v ukrajinskej metropole Kyjev. Grandi strávil uplynulý týždeň návštevami miest Odesa, Kryvyj Rih, Dnipro, Charkov a Kyjev, kde skúmal projekty zamerané na humanitárnu pomoc.

Ukrajinská spoločnosť sa podľa neho ukázala byť od ruského útoku veľmi silná a jednotná, po takmer dvoch rokoch je však napätie hmatateľné, upozornil.
"Začnete vidieť tieto trhliny hrozí, samozrejme, že ak sa medzinárodná pomoc v každej forme zmenší, tieto trhliny budú väčšie," dodal. V rokoch 2022 a 2023 bola práca UNHCR a ďalších humanitárnych organizácií dobre financovaná, povedal ďalej tento taliansky diplomat OSN. Tento rok však hrozia v tejto oblasti obmedzenia, cituje DPA.

"Prvoradé je naozaj bývanie, opravy, všetko, čo umožňuje, aby ľudia mali kde bývať," povedal Grandi o práci UNHCR na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy