Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dolinková čelí kritike pre fotku s novorodencom, podľa ministerstva dodržala všetky pokyny
Zdielať na

Dolinková čelí kritike pre fotku s novorodencom, podľa ministerstva dodržala všetky pokyny

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po návšteve popradskej nemocnice sa ministerka zdravotníctva chcela pripomenúť fotkami na sociálnych sieťach. Takú búrlivú reakciu ale zrejme nečakala. Vyvolala ju jedna fotka, na ktorej drží v náručí predčasne narodené bábätko z inkubátora. Viaceré príspevky ministerke vyčítali, že nemá na sebe oblečený plášť, aby zamedzila riziku infekcie, že nemá zložené šperky. Matky predčasne narodených bábätiek boli pobúrené tým, že im personál zamedzoval prístup k vlastným deťom, ale ministerke ako cudzej osobe, to povolili.

Hrozilo riziko infekcie

Dolinková tento týždeň uverejnila na sociálnej sieti fotografie z návštevy popradskej nemocnice. Na jednej z nich drží v rukách novorodenca, za nimi je inkubátor. Príspevok vyvolal vlnu kritiky. Ministerke ľudia napríklad vyčítali, že nemá na sebe oblečený jednorazový plášť a nemá zložené šperky, aby tak minimalizovala riziko infekcie.

Fotografiu potom zverenila na sociálnej sieti, kde vyvolala vlnu pohoršenia a kritiky. Reagovali matky a rovnako aj odborníci z medicínskej oblasti. Napríklad primárka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. “Faktom je, že to bola v prvom rade chyba personálu. Akože nápad vybrať dieťa z inkubátora alebo termolôžka a dať ho do náručia niekoho, kto mírnix-dírnix prišiel z ulice (aj keď je to na krásno ministerka zdravotníctva) pri všetkých hygienických zásadách a zásadách behaviorálnej starostlivosti, ktorú pri týchto bábätkách uplatňujeme, je známkou buď hlúposti primára oddelenia. Brať predčasniatko ako rekvizitu na fotenie nie je ok, je to v prvom rade pacient, často dokonca kriticky chorý. Predstavte si, že zoberie do náručia pacienta na ARO alebo na psychiatrii. Absurdné, však,” napísala Vanda Chovanová, primárka oddelenia neonatologickej intenzívnej medicíny v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach.

Fotografiu bez vysvetlenia stiahla

Ministerka na vlnu kritiky reagovala tým, že fotku zo sociálnych sietí stiahla. Ale bez akéhokoľvek stanoviska. Ani nám sa nepodarilo jej dovolať. Stanovisko poskytol len hovorca Ministerstva zdravotníctva. "Počas návštevy nemocnice sa ministerka zdravotníctva riadila a plne rešpektovala odporúčania zdravotníckeho personálu tak, ako sa to deje pri každej takejto návšteve. Ministerka by nikdy nekonala tak, aby došlo k ohrozeniu zdravia pacienta, Mrzí nás, že napriek dodržaniu pokynov vznikla v súvislosti s návštevou nemocnice takáto reakcia," uviedol Andrej Wallner, hovorca ministerstva zdravotníctva SR.

Okrem ministerstva zdravotníctva k veci poskytla stanovisko aj popradská nemocnica. Pani ministerka prešla pred kontaktom s novorodencom hygienickým filtrom a zároveň nejavila žiadne známky akútnej respiračnej infekcie, a preto podľa nášho názoru nepredstavoval kontakt s ňou pre novorodenca žiadne riziko. Pacient, ktorého navštívila sa teší plnému zdraviu a aj vďaka našej starostlivosti bude môcť čím skôr byt prepustený do domácej starostlivosti k svojim rodičom," znelo v stanovisku.

Satirická stránka Zomri na sociálnej sieti uverejnila fotku ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej spolu s novorodencom ešte predtým, ako pôvodná fotka ministerky zo sociálnej siete bola vymazaná. Na incident kriticky zareagovala aj verejnosť v komentároch pod príspevkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy