Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Izraelský minister obrany: Deti z Izraela vnímam ako svoje vlastné. Neprestanem bojovať, kým ich nedostanem domov
Zdielať na

Izraelský minister obrany: Deti z Izraela vnímam ako svoje vlastné. Neprestanem bojovať, kým ich nedostanem domov

Zdroj: tvjoj

GAZA / Izraelský minister obrany Yoav Gallant's vyjadril vďaku všetkým, ktorí pomáhajú nielen vyhrať vojnu, ale opraviť aj škody, ktoré doteraz napáchala. Rovnako upozorňuje, že Izrael nemá v pláne prestať, kým všetkých nezvestných, a najmä deti, nedostanú naspäť domov. Informoval aj o aktuálnom dianí a plánoch, ktoré realizujú alebo ešte len plánujú.

"Hamas bol tvrdo zasiahnutý. Dostáva úder za úderom. Naši vojaci napredujú a darí sa im vo svojich misiách. Zopakujem to – bez návratu rukojemníkov nebude prímerie. Na tento cieľ podnikneme všetky potrebné kroky," povedal izraelský minister obrany Yoav Gallant's. 

Podľa jeho slov sú práve teraz v pásme Gazy izraelské deti. Tvrdí, že niektoré videli svojich rodičov zomrieť rovno pred ich očami. Uniesli ich a držia proti ich vôli. Preto vyhlasujú, že s bojmi neprestanú, kým ich nedostanú naspäť domov. "Ako otec by som sa chcel spýtať celého sveta – aký otec by prestal hľadať svoje deti? Tieto deti vnímam ako svoje vlastné. Neprestanem bojovať a neprestanem ich hľadať, kým sa k nim nedostanem," dodal.

Ako pokračuje izraelská armáda?

Údajne sa nachádzajú v centre mesta Gaza. Sú na okraji Shati a blízko nemocnice Shifa, rovnako sú veľmi blízko prístavu v Gaze. Teroristi by podľa ich informácií mali byť teroristi v podzemí nemocnice Shifa. Tí môžu počuť izraelské tanky a buldozéry. 

​Izraelské obranné zložky (IDF) začali implementovať aj nové metódy, aby sa dostali k teroristom v tuneloch, ako aj aby tie tunely zničili. S tým majú v pláne pokračovať a zlepšovať sa najbližšie dni. "Naše sily pracujú na hľadaní jedinečných riešení v rámci misií, ktoré fungujú a sú úspešné. Opakujem – dostaneme sa ku každému, kto zasiahol proti občanom Izraela – každému, kto uniesol a ublížil ženám a deťom. Dostaneme sa ku všetkým, či to bude trvať týždeň, mesiac, rok, v prípade potreby aj roky. Nikoho nepustíme, všetkých teroristov zlikvidujeme, nemajú miesto pod slnkom."

Hizballáh

Ani v severnej aréne nie je podľa izraelského ministra obrany pokoj. Hizballáh sa snaží ublížiť občanom Izraela, skúša to a dostáva úder za úderom. Izraelské sily sú v severnej aréne pripravené, piloti čakajú v kokpitoch a sú pripravení na akékoľvek velenie – pripravení a otočení na sever.

Najoprávnenejšia a najspravodlivejšia vojna

"Toto je najoprávnenejšia a najspravodlivejšia vojna, ktorú izraelský ľud zažil od založenia štátu pred 75 rokmi. Bojujeme proti zlu, bojujeme proti nepriateľovi, ktorý sa nám snaží ublížiť, bojujeme proti tým, ktorí chceli ukázať vraždu a brutalitu, aby nás odradili."

Minister obrany v Izraeli sa stretol s vojakmi z divízie 252. Podľa jeho slov videl tisícky vojakov, ktorých jediný bod záujmu bolo poraziť Hamas. "Povedali mi – ,ostaneme tu mesiac, ostaneme aj rok a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zvíťazili‘," uviedol minister. Podľa ministra na konci roka 2023 nebude ani jedna osoba v Izraeli, ktorá by nerozumela tomu, prečo sú záložné sily potrebné.

Čo ďalej? 

Zatiaľ čo sú tanky a vojaci v srdci mesta Gaza, kým piloti a námorné sily držia svoje pozície, súčasne prebieha v Izraeli proces obnovy – tisíce dobrovoľníkov, ktorí pochádzajú zo všetkých oblastí života, pomáhajú farmárom v južnom Izraeli. "Obnovíme komunity na juhu, osejeme polia a vrátime život do regiónu. Chcem vyjadriť veľké uznanie všetkým, ktorí sa podieľajú na tejto významnej misii." 

Najčítanejšie správy