Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Reportér TV JOJ v Izraeli: Taxikári sa boja o svoj život. Odmietajú jazdiť do niektorých oblastí
Zdielať na

Reportér TV JOJ v Izraeli: Taxikári sa boja o svoj život. Odmietajú jazdiť do niektorých oblastí

PÁSMO GAZY / Do evakuovaných oblastí izraelsko-palestínskeho pohraničia nechcú jazdiť izraelskí taxikári. Mnohí z nich sa obávajú rakiet vystrelených z Gazy. A to napriek tomu, že takzvaná železná kopula rakety Hamas dokáže zničiť skôr než zasiahnu svoje terče. Mesiac po teroristickom útoku na izraelských osadníkov sa do krajiny stále vracajú Židia z celého sveta. V Izraeli nakrúcal náš reportér Rasťo Striško.

Letecké spojenie Izraela s okolitým svetom vojnový konflikt neprerušil. Izraelské aerolinky cestujúcich do krajiny privážajú denne. Tak ako dve sestry s rodičmi, ktoré smerujú k pohraničiu s Libanonom – do nepokojnej oblasti Izraela, ktorú ohrozujú rakety Hizballáhu.

Dievčatá s rodičmi z lietadla nastúpili rovno do taxíka, ktorý ich tam odviezol. ​Taxikár Daniel tým smerom nejazdí. "Modlím sa k Bohu za mier medzi Izraelom a Palestínou. Raz k tomu dôjde medzi nami a Palestínčanmi. Nie však s Hamasom, lebo Hamas sú teroristi," uviedol taxikár Daniel, ktorý nášho reportéra viezol okolím Tel Avivu.

"Mám priateľa a je to Arab – taxikár, ako som ja, z Jeruzalema. Ani on nemá rád Hamas, pretože Hamas chce pozabíjať všetkých Izraelčanov – dobrých aj zlých," priblížil Daniel. Daniel berie takmer každého, kto sa chce odviezť. Nie však do oblastí, ktoré sú na dostrel rakiet nepriateľských izraelských susedov. Tam nejde aj preto, aby aspoň trochu upokojil svoju manželku. Má s ňou dve malé deti. 

​Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa rozlúčil s Danielom a prestúpil do taxíka k Michajlovi, ktorý do Izraela prišiel z Ruska pred šiestimi rokmi. S ním smeruje na juh k hranici pásma Gazy, kde presne pred mesiacom zabíjali teroristi z hnutia Hamas. Každá autobusová zastávka má svoj betónový úkryt v prípade bombardovania, aby sa cestujúci mohli okamžite skryť. Práve na zastávke našiel reportér Rasťo Striško aj náboj do samopalu.

Michael ho ale ďalej neodvezie. Do kibucov na juhu, len dva kilometre od Gazy, sa musí dostať inak. "Nejazdím na juh, je to nebezpečné. Žijem na sever od Tel Avivu. Sú tam sirény, ale tam pokojne klientov zoberiem. Keď sa nachádzaš tu na juhu, každý človek ti povie, že tá raketa z Gazy sem priletí za 30 sekúnd a nemáš čas sa ukryť. Ty sa musíš dostať do bunkru okamžite," uviedol taxikár Michael Sapiro. Betónových bunkrov sú v Izraeli tisíce. Pred raketami môžu ochrániť. Keď však v nich v októbri hľadali úkryt napadnutí Izraelčania, teroristi do bunkrov nahádzali granáty alebo zúfalých ľudí v nich postrieľali samopalmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy