Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Reportér TV JOJ v Izraeli: Syn prežil pod telom mŕtvej matky, v dome ostala len krv a hrôza
Zdielať na

Reportér TV JOJ v Izraeli: Syn prežil pod telom mŕtvej matky, v dome ostala len krv a hrôza

IZRAEL / Náš reportér Rasťo Striško v Izraeli navštívil miesta, kde teroristi povraždili civilistov. Jedným z nich osada Holit v pohraničí s pásmom Gazy. Vo videu nájdete dom miestneho hudobníka, ktorý tamojšie deti učil hudbu. Teroristi ho spolu s manželkou popravili. Ich syn prežil pod telom mŕtvej mamy. Zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

​Keď militanti nenašli v domoch žiadnych obyvateľov, vypálili ich. V detskej izbe vidieť hračky malého chlapca. Bicie, na ktoré hral. Alebo jeho milovaného rozprávkového kocúra. A fotografie s malým bračekom. Všetko pokryli sadze, keď ich dom islamisti podpálili. 

Inon Benhamu je dobrovoľník izraelského záchranného systému ZAKA. Ukazuje domy, v ktorých teroristi besnili. "Tu v dome bolo dieťa. Malé dieťa. Podrezali ho. V mojom živote som videl veľmi veľa mŕtvych tiel. Také, aké som videl tu, to som ešte nikdy nezažil. Práve čistíme zakrvavené podlahy. Všade je krv. Všetko je krv."

Jeho kolegovia čistia steny aj nábytok. Ručne, špachtľou alebo vŕtačkou a vlhčenými utierkami. Je to dom izraelsko-americkej rodiny. Len 16-ročného Rotena Mathisa. Rothem masaker v dome prežil pod mŕtvolou mamy, ktorá naň spadla, keď ju zastrelili. Guľka, ktorá prestrelila jeho mamu, sa mu zastavila v bruchu. Zahral mŕtveho a tak sa zachránil. Jeho otec určil deti v dedine hrať na hudobné nástroje. 

Inon ukazuje, ako otvárali teroristi betónové bunkre. "Tu je diera od protitankovej strely. Do izby hodili dva granáty," povedal. Všade sú šrapnely od výbuchov. "Je to strašné. V dome žil 93-ročný obyvateľ osady Holit. A s ním žil robotník z Moldavy." Na stole sú jeho doklady a peniaze. Volal sa Petru. Je nezvestný a zrejme ho uniesli do Gazy. V dedine, ktorá sa volá Holit, zabili teroristi viac ako 30 ľudí. Armáda hovorí, že to bude trvať niekoľko dlhých mesiacov, kým celú oblasť vyčistia tak, že sa dedinčania, ktorí prežili a ktorí sa budú chcieť vrátiť, mohli bezpečne opäť nasťahovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy