Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
608. deň na Ukrajine: Úrady v Chersonskej oblasti nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi
Zdielať na

608. deň na Ukrajine: Úrady v Chersonskej oblasti nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi

KYJEV / Úrady v Chersonskej oblasti nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi. Scholz prisľúbil pomoc pre Ukrajinu aj v čase podpory Izraela v boji s Hamasom. ​Kremeľ poprel tvrdenia o podlomenom zdraví Putina. ​Moldavsko zablokovalo prístup na vyše 20 webových stránok ruských médií. ​Ukrajina pretvára vyradené americké strely do stíhačiek na rakety zem-vzduch.

Úrady v Chersonskej oblasti nariadili nútenú evakuáciu rodín s deťmi

Ukrajinské úrady sa pre neutíchajúce ruské útoky rozhodli pre nútenú evakuáciu detí z Chersonskej a Doneckej oblasti. Dovedna ich chcú premiestniť viac než tisíc. Správu oznámilo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu. Mnohí rodičia však odmietajú svoje deti z nebezpečných oblastí odviesť. Maloletí sa majú v sprievode rodiča či zákonného zástupcu prepraviť vlakom alebo autobusom do štyroch bezpečnejších ukrajinských regiónov. Tam ich umiestnia v špecializovaných centrách a budú v starostlivosti psychológov.

​Evakuáciu civilného obyvateľstva z Chersonskej oblasti úrady nariadili ešte v septembri. Na túto oficiálnu výzvu však reagovalo len 450 detí a ich príbuzných, píše DPA. Z dôvodu odmietnutia výzvy sú podľa úradov v súčasnosti potrebné donucovacie prostriedky. Predstavitelia oblastnej správy na platforme Telegram uviedli, že nariadenie sa vzťahuje na približne dve desiatky sídel a mesto Beryslav na rieke Dneper.

​Takéto nariadenie je nevyhnutné z dôvodu takmer každodenného delostreleckého ostreľovania a útokov ruského letectva voči cieľom na Ukrajinou kontrolovanom brehu rieky Dneper. Počas týchto útokov často dochádza k stratám na životoch či zraneniam v radoch civilistov.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území uviedlo, že vlakmi a autobusmi sa uskutoční prevoz viac než 800 detí do bezpečných oblastí na západe Ukrajiny.

Scholz prisľúbil pomoc pre Ukrajinu aj v čase podpory Izraela v boji s Hamasom

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v utorok 24. októbra prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Túto pomoc podľa neho neovplyvní ani podpora Berlína pre Izrael v konflikte proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Podporujeme Ukrajinu ekonomicky, finančne, humanitárnou pomocou a tiež zbraňami. Túto podporu v žiadnom prípade neovplyvní skutočnosť, že sa, samozrejme, od hrozných ranných hodín 7. októbra s najväčším súcitom a obavami sústreďujeme na Izrael a Blízky východ," vyhlásil Scholz.

Spolkový kancelár v utorok vystúpil na nemecko-ukrajinskom ekonomickom fóre v Berlíne, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.
Scholz vyjadril presvedčenie, že ruský prezident Vladimir Putin napadol Ukrajinu v rámci svojho "imperialistického bludu". "Ukrajina neprestane bojovať za svoju slobodu – to sa jednoznačne ukázalo počas týchto viac ako 600 dní od začiatku (ruskej) invázie vo februári 2022," povedal Scholz s tým, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné.

Nemecko počas októbra avizovalo nový balík pomoci pre Kyjev v hodnote jednej miliardy eur, ktorý obsahuje aj ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot. Súčasťou balíka sú aj dva systémy IRIS-T, ktoré Ukrajina využíva proti ruským dronom a raketám, či desať najmodernejších tankov Leopard. Tieto zbrane by Nemecko chcelo doručiť v priebehu najbližších dní a zimných mesiacov.

V úvode ruskej invázie na Ukrajinu Nemecko váhalo s dodávkami zbraní pre Kyjev, Berlín však odvtedy túto podporu výrazne zvýšil a v súčasnosti je po Spojených štátoch druhým najväčším dodávateľom vojenskej pomoci Ukrajine, píše AFP.

​Kremeľ poprel tvrdenia o podlomenom zdraví Putina

Kremeľ v utorok odmietol špekulácie o zdravotnom stave Vladimira Putina s tým, že sa ruský prezident cíti "fit a dobre", informuje TASR podľa agentúry Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pravidelnom telefonickom rozhovore s novinármi tiež poprel tvrdenia, že Putin využíva dvojníkov, a nazval ich "absurdným hoaxom".

Novinári sa Peskova pýtali na Putinov zdravotný stav po tom, čo sa na ruskom kanáli na platforme Telegram objavila nezazdrojovaná správa, že prezident v nedeľu večer utrpel zástavu srdca. Správu prevzali aj niektoré západné médiá.

​Moldavsko zablokovalo prístup na vyše 20 webových stránok ruských médií

Moldavsko v utorok zablokovalo prístup na 22 webových stránok ruských médií a označilo ich za súčasť informačnej vojny Moskvy proti krajine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) zaradila na zoznam aj známe ruské štátne televízie vrátane NTV, RT (niekdajšej Russia Today), Ren TV či štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK.

Vo vyhláške zverejnenej on-line sa uvádza, že poskytovatelia internetu dostali nariadenie stránky okamžite zablokovať. Niektoré z nich pri kontrole reportéra Reuters v Kišiňove po vydaní nariadenia stále fungovali. Ruské úrady sa k rozhodnutiu Kišiňova bezprostredne nevyjadrili.

Moldavský parlament v júni 2022 schválil zákaz vysielania ruských spravodajských programov s cieľom zabrániť šíreniu propagandy zo strany Moskvy v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Moldavské televízie tak môžu vysielať už len ruské zábavné relácie, politické ani analytické programy povolené nie sú.

​Ukrajina pretvára vyradené americké strely do stíhačiek na rakety zem-vzduch

Ukrajina pretvára vyradené strely do západných stíhačiek na rakety zem-vzduch, ktoré možno využiť ako prostriedok protivzdušnej obrany. S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa to uviedol britský denník Financial Times, ktorý to označil za jeden z ukrajinských úspechov. Ide o nadzvukové strely AIM-9 Sidewinder, ktoré môžu niesť napríklad americké stíhačky F-16.

"Tie strely AIM-9 boli mimo prevádzky. My ich opravujeme. Prišli sme na spôsob, ako ich odpaľovať z krajiny. Je to akási improvizovaná protivzdušná obrana," povedal britskému listu nemenovaný ukrajinský činiteľ. Dodal, že upravené strely Ukrajine pomôžu, aby vydržala zimu, počas ktorej sa očakávajú ruské nálety na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Z dlhodobého hľadiska ale podľa neho táto improvizovaná protivzdušná obrana nie je riešením.

Pretváranie striel AIM-9 je podľa rovnakého zdroja len jeden z mnohých obdobných prípadov, keď Ukrajina nachádza využitie pre starý americký armádny materiál. "Máme dohodu, že si berieme niečo zastarané a robíme z toho niečo iné," vysvetlil ukrajinský činiteľ.

Ukrajina sa tiež snaží opravovať armádnu techniku v spolupráci s európskymi a americkými spoločnosťami. Tento rok v lete napríklad ukrajinský štátny obranný podnik Ukroboronprom uzavrel dohodu s nemeckým zbrojárskym koncernom Rheinmetall o tom, že nemecká firma bude opravovať poškodené tanky Leopard súbežne s výrobou nových obrnencov. Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala ukrajinské firmy uzavreli asi 20 podobných zmlúv o spolupráci s rôznymi spoločnosťami a partnermi. Niektoré západné firmy sa ale k takýmto zmluvám podľa denníka Financial Times stavajú váhavo, pretože majú obavy, že by Rusko mohlo na ich fabriky podniknúť útok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy