Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Hľadaného muža, ktorý ušiel zo psychiatrickej nemocnice v Kremnici, už policajti zadržali
Zdielať na

Hľadaného muža, ktorý ušiel zo psychiatrickej nemocnice v Kremnici, už policajti zadržali

KREMNICA / Hľadaného psychiatrického pacienta, ktorý v pondelok (23. 10.) opustil areál psychiatrickej nemocnice v Kremnici, zadržali napoludnie policajti z Turčianskych Teplíc. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici.

Štyridsaťtriročný muž sa podľa polície v minulosti dopustil násilného trestného činu, trestné stíhanie však bolo zastavené, keďže podľa znaleckých posudkov trpel duševnou poruchou, pri ktorej nebol v čase spáchania skutku schopný rozoznať nebezpečenstvo svojho konania.

August 2016 zavraždil svoju mamu. Trpel schizofréniou, pár dní nebral lieky. 57-ročnú Ľubicu dobodal nožom. Trestné stíhanie z obzvlášť závažného zločinu vraždy však nakoniec zastavili.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petry Kováčikovej mu však bola súdom nariadená ústavná psychiatrická liečba. Znalci zároveň podľa jej slov ďalej uviedli, že jeho pobyt na slobode môže byť z psychiatrického hľadiska pre spoločnosť nebezpečný. "V čase vyšetrovania skutku po zabezpečení dôkazového materiálu z odboru zdravotníctva bolo trestné stíhanie zastavené, nakoľko zo znaleckých posudkov bolo zrejmé, že osoba trpí duševnou poruchou, pri ktorej nebol v čase spáchania skutku schopný rozoznať nebezpečenstvo jeho konania," uviedla Kováčiková

Pravidelne kontaktoval svoju priateľku, s ktorou tvoril pár 14 rokov. Žena bola presvedčená o tom, že príde za ňou a ublíži aj jej. Bytovku, kde býva, preto strážili policajti.

Riaditeľ Psychiatrickej nemocnice prof. Matulaya v Kremnici Vladimír Husárček uviedol, že muž bol hospitalizovaný na otvorenom oddelení zariadenia. "Podľa mojich prvých informácií bol pacient umiestnený na otvorenom oddelení, to znamená, že mal voľný pohyb po areáli. My nie sme nápravnovýchovné zariadenie. Sme nemocnica, takže niektorí pacienti sú na uzavretom, niektorí na otvorenom oddelení," poznamenal pre TASR s tým, že nie je náročné areál opustiť bez súhlasu ošetrujúceho personálu.

Muža sa policajtom podarilo zadržať v utorok. "Išlo o veľmi rýchlu koordináciu práce aj zo strany operačného strediska v Banskej Bystrici, ktoré okamžite zmobilizovalo všetky potrebné sily a prostriedky," informovala Kováčiková.

.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy