Zatiahnuté
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Škody po zemetrasení presiahli 16 miliónov eur. Ako zareaguje štát?
Zdielať na

Škody po zemetrasení presiahli 16 miliónov eur. Ako zareaguje štát?

HORNÝ ZEMPLÍN / Na Hornom Zemplíne sumarizujú škody po zemetrasení. Ich výška presiahla 16 miliónov eur a najviac sú postihnutí obyvatelia obcí. Poškodených je vyše 500 domov. Svoje závery už predložili pamiatkári. Zničených je 30 kostolov a dva kaštiele. Ľudia sa pýtajú, kto im podá pomocnú ruku v situácii, za ktorú nemôžu.

​Odhadovaná škoda na majetku verejnej správy ako sú obecnú úrady, kultúrne domy, sociálne či školské zariadenia je vo výške 3,5 milióna eur. Z 24 zasiahnutých je obcí je až 19 v Humenskom okrese.

Najvyššie škody živel napáchal na súkromnom majetku obyvateľov dedín, a to až vo výške 10 miliónov eur. Zasiahnuté sú aj sociálne odkázané rodiny, ktoré prišli o bezpečnú strechu nad hlavou. "Práve preto musí v takýchto kritických chvíľach nastúpiť štát. Nie je možné aby to pokryli sami obyvatelia, samospráva alebo cirkev," uviedla Lucia Sukeľová, starostka obce Jasenov, poslankyňa Prešovského samosprávneho kraja.

Poslanci PSK cestou nadácie schválili 100-tisíc eur z rozpočtu kraja. Zároveň vláde smerovali aj výzvu, aby požiadala Európsku úniu o využitie jej mechanizmov prostredníctvom Fondu solidarity EÚ. "Sto domácností dostane príspevok od 500 do 3 tisíc eur. Nepokrýva to ich náklady, ale sú to prvé peniaze, ktoré dostanú na materiál, aby zaplátali aspoň dočasne na zimu diery v múroch, aby im nefúkalo," vysvetľuje starostka.

​Kostoly sa búrať nebudú

Ľudia stále čakajú na pomoc od štátu, a to aj v prípade poškodených pamiatkovo chránených budov, či už ide o kaštiele alebo kostoly. Pamiatkári prezreli tri desiatky objektov s výsledkom, že zbúrať nie je potrebné ani jeden. "Či farnosti alebo obce majú problém s počtom obyvateľov. To znamená, že je problém aj získať nejaké finančné prostriedky na sledovanie týchto obnov. Bude dôležité, aby vlastníkom pomohol štát," tvrdí Anton Liška z Krajského pamiatkového úradu Prešov.

Poškodených bolo dovedna 31 kostolov. Niektoré sú pre verejnosť zatvorené. Škody na chrámoch sú predbežne odhadované na 2,5 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy