Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudí zaskočilo, no prameňu prospelo: Po zemetrasení prúd znovu "ožil"
Zdielať na

Ľudí zaskočilo, no prameňu prospelo: Po zemetrasení prúd znovu "ožil"

RAFAJOVCE / Po zemetrasení na východe Slovenska sa zmenil aj prúd vody v prameni na jednom z pútnických miest. Ide o miesto, na ktorom sa podľa legendy pred stáročiami zjavila istému mníchovi na dube podobizeň Panny Márie, a následne zo stromu začala vytekať voda. Počas posledných piatich rokov tiekla z tohto prameňa voda len veľmi slabo, takmer po kvapkách. No a teraz tečie prúdom.

​Pani Kvetoslava s manželom chodia do Rafajoviec na vodu k prameňu pri kaplnke už takmer 50 rokov. Voda z pútnického miesta im nielen chutí, ale má pre svoje zloženie aj liečivé účinky. Posledné roky to chcelo aj dávku trpezlivosti. Kedysi ste fľašu zaplnili za 10 až 15 minút. Po zemetrasení stačí 15 sekúnd.

"Tak päť až šesť rokov dozadu sa voda začala tratiť. Nastali aj mesiace, kedy vôbec netiekla. V pondelok 9. októbra nastal zlom, kedy sme zistili, že prameň je oveľa výdatnejší," uviedla starostka Rafajoviec Božena Dubasová.

Vyjadrila sa aj seizmologička

Scenár o zemetrasení vysvetľuje aj seizmologička Ústavu vied o Zemi SAV Lucia Fojtíková: "Je to veľmi pravdepodobné, že to bolo zemetrasením. Počas zemetrasenia sa menia aj hydrogeologické pomery, takže sa často stáva, že sa objavujú nové pramene alebo sa zmení výška stĺpca vody v studni." Hygienici už odobrali z vody aktuálnu vzorku a miestni čakajú na výsledok. Mnohí sú na vodu tak zvyknutí, že si chodia naberať i teraz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy