Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Argentínska doga zaútočila na 12-ročnú fenku a jej majiteľku. Fenka neprežila
Zdielať na

Argentínska doga zaútočila na 12-ročnú fenku a jej majiteľku. Fenka neprežila

ŽILINA / Manželia Drozdoví zo Žiliny sú už na dôchodku. Každý deň chodili so svojou 12-ročnou sučkou na prechádzky. Na tej poslednej ich na ulici napadla doga, ktorá ušla z koterca. Dôchodkyňa svojho psíka chránila, spadla a zranila sa pri tom. 12-ročná Žofka útok veľkého psa neprežila.

78-ročná pani Anna so svojim psíkom išla prejsť tak, ako každý deň, no z prechádzky sa vrátila sama. "Psíka som viedla za vodítko zrazu niečo biele veľké na nás skočilo, on nevrčal, neštekal, ja som videla len tú hrubú hlavu bielu, ja som ho chytila za obojok bila, kopala," opísala Anna Drozdová, majiteľka napadnutého psíka. 

Stalo sa to pritom iba pár krokov od ich domu a základnej školy. Argentínska doga vraj útočila okamžite 12-ročnú Žofku, dôchodkyňa nedokázala ubrániť útoku. "Keď s ňou skončil, zvalil ma a ja som spadla, ale som ho nepustila, tú zakrvavenú papuľu mal vo výške mojej hlavy ja neviem či sa chystal na útok alebo sa prišiel pochváliť. Potom som len počula, ako ten chlap pribehol," dodala Drozdová.

Majiteľ dogy na kameru hovoriť nechcel. To, že mu samec ušiel, priznal. "Zle som zavrel bránku a pes mi vybehol," povedal majiteľ dogy. Jeho verzia, ako k útoku došlo, je ale iná. "Pes malý štekal, tak ten môj po ňom šmykol, chytil ho za hlavu, a v tú ranu som pribehol. Môj pes malého psa pustil a zobral som ho dnu," dodal majiteľ. 

Dôchodkyňu aj so zakrvaveným psíkom vzal na veterinárnu kliniku. "Tie zranenia boli devastačné tak sa pristúpilo k eutanázii, Sánka bola rozlomená na niekoľko drobných kúskov, plus boli zranenia aj nosovej kosti," ozrejmil Branislav Bajužík z veterinárnej kliniky v Žiline. "Mňa to veľmi mrzím," doplnil majiteľ.

Dve argentínske dogy sú zatvorené v kotercoch za domom, pred ním ale plot chýba. "On si vpredu, kde chodia deti do školy, nepostaví ani centimeter plotu?," dodala Drozdová. "Som po operácii, dva mesiace plot mám kúpený, tu je v garáži," dodal majiteľ. "Argentínska doga je plemeno na lov, poľovné plemeno s familiárnou vernosťou teritoriálnou ochranou majiteľa a rodiny," objasnil Bajužík. 

"Sú zakázané v 18 krajinách a on to tu púšťa, akoby mal kokeršpaniela?," ozrejmila vnučka Katarína Kluvánková. "Veľký pes budí strach už len zjavom a bez dozoru majiteľa nemôže len tak voľne pobehovať," dodal Bajužík. "Polícia uvedený prípad eviduje a vykonáva všetky potrebné úkony smerujúce k rozhodnutiu vo veci," uviedla Zuzana Šefčíková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline"Ten človek by mal byť potrestaný, mal by sa riešiť aj ten pes, nemyslím si, že by sa to malo riešiť len nejakou pokutou na meste, tam nech riešia rozkopnutý smetiak a nie keď vám zabijú psa pred očami," dodala Kluvánková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy