Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kritická situácia v osade: Rodiny s deťmi zachránia sľúbené unimobunky
Zdielať na

Kritická situácia v osade: Rodiny s deťmi zachránia sľúbené unimobunky

TELGÁRT / Aj napriek tomu, že v noci teploty klesajú k nule, desiatky ľudí v Telgárte stále prespávajú vo vojenských stanoch. Modlia sa, aby štátom sľúbené unimobunky postavili skôr ako napadne prvý sneh. Na Horehroní pomáhajú aj dobrovoľníci zo zahraničia. Zo susedného Česka dnes doviezli teplé oblečenie, periny aj lieky.

​Teploty v noci klesajú, často prší a v stanoch je vlhko. Ľudia postávajú pri ohnisku, zohrievajú sa pri ňom často aj v noci. "Ráno sme vstávali do zimy, večer sme išli spať do zimy, deti sú choré," uviedla obyvateľka Telgártu. Časť rodín s malými deťmi presunuli do priestorov komunitného centra a dvoch unimobuniek, ktoré stoja nad osadou. Do Telgártu chodia pomáhať aj dobrovoľníci zo zahraničia. Dodávky s jedlom a teplým oblečením prišli z Čiech a na ceste je aj kamión z Anglicka.

​Tí, ktorí aj naďalej prespávajú v stanoch sa modlia aby priviezli unimobunky skôr ako napadne sneh. "Štát definitívne potvrdil, že vyše 370-tisíc eur pôjde do Telgártu, aby v čo najkratšom čase mohol byť vybudovaný tábor z unimobuniek," informoval Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Miesto je pripravené

Miesto, kde majú stáť unimobunky, už obec pripravila. Stačí ich už len doviesť. "Pomáhame obci obstarávať unimobunky. Ak sa nič nestane, do konca mesiaca by mala prebehnúť ich inštalácia. Ľudia budú v teple a o to ide," dodal Lunter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy