Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
606. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok si vyžiadal 6 obetí v Charkovskej oblasti
Zdielať na

606. deň na Ukrajine: Ruský raketový útok si vyžiadal 6 obetí v Charkovskej oblasti

KYJEV / Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadal ruský raketový útok na poštové distribučné centrum v Charkovskej oblasti. Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper. Rusko od začiatku invázie na Ukrajine pravdepodobne stratilo až 190.000 vojakov.

Ukrajina: Raketový útok na objekt pošty v Charkove si vyžiadal šesť mŕtvych

Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadal ruský raketový útok na poštové distribučné centrum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo v sobotu neskoro večer. Stanica BBC News informuje o ďalších 14 zranených osobách. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v Charkove bola zasiahnutá triediareň súkromnej poštovej a kuriérskej spoločnosti Nova pošta. Na fotografiách z miesta udalosti zverejnených na účte prezidenta bolo vidieť budovu s vyrazenými oknami.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že prevádzka tejto doručovateľskej spoločnosti bola "výlučne civilným miestom". "Rusi spôsobili ďalší teror pokojnému obyvateľstvu Charkova," napísal vo svojom príspevku na Telegrame. "Všetkých šesť mŕtvych a 14 zranených v dôsledku útoku okupantov tvoria zamestnanci spoločnosti, ktorí sa nachádzali v termináli Nova pošty," dodal Synehubov.

Zelenskyj dodal, že záchranná operácia pokračuje a na mieste pracujú záchranné zložky. Rusko sa k údajnému útoku zatiaľ nevyjadrilo, ale už skôr poprelo, že by sa počas svojej invázie na Ukrajinu zameralo na civilistov.

Rusko tvrdí, že Ukrajine opäť zmarilo získať pozície na východnom brehu Dnepra

Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské "sabotážne a prieskumné" skupiny boli zastavené pri pokuse o prechod cez Dneper pri obciach Pridniprovske, Tiahynka a Krinki, tvrdí ruský rezort obrany.

Moskva tiež uviedla, že ruské sily zničili pri obci Stanislav ukrajinské vozidlá a vybavenie. Agentúra Reuters napísala, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť. Ukrajine sa koncom minulého roka podarilo oslobodiť časti Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson, ktoré Rusko mesiace okupovalo. Ruské sily sa z Chersonu stiahli na opačný breh rieky Dneper, odkiaľ pokračovali v ostreľovaní mesta a okolitých oblastí, pripomína Reuters.

Ukrajinskí vojaci sa v priebehu posledného roka pokúsili rieku prekročiť niekoľkokrát, dosiaľ sa im tam však nepodarilo získať pevné pozície vzhľadom na pretrvávajúci odpor ruských síl. Chersonskú oblasť v piatok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stretol sa tam s veliteľmi ukrajinskej armády vrátane generála Valerija Zalužného. Kyjev spresnil, že stretnutie sa týkalo prebiehajúcich operácií ukrajinských síl na juhu Ukrajiny.

Rusko v bojoch na Ukrajine stratilo až 190.000 vojakov, tvrdí Londýn

Rusko od začiatku invázie na Ukrajine pravdepodobne stratilo až 190.000 vojakov. Tvrdí to dohad, ktorý dnes zverejnilo britské ministerstvo obrany. Ďalších až 140.000 vojakov bolo zranených, ale po nejakom čase sa mohli vrátiť do služby. Ukrajinský generálny štáb uvádza, že Rusko v bojoch stratilo bezmála 300.000 ľudí bez toho, aby však rozlišovalo medzi mŕtvymi, vážne či ľahko zranenými vojakmi. Moskva oficiálne údaje o svojich stratách nezverejňuje. Čísla počas konfliktu nemožno nezávisle overiť.

Podľa Británie, ktorá diplomaticky i vojensky podporuje Ukrajinu, činí trvalé straty Ruska, čím ministerstvo obrany myslí mŕtvych a ťažko zranených, 150.000 až 190.000 mužov. Do údajov nie sú zahrnuté čísla za Wagnerovu žoldniersku skupinu. Celkové ruské straty, ktoré obsahujú aj ľahko zranených, pravdepodobne vystúpili na 240.000 až 290.000 vojakov.

Podľa dnešného hlásenia ukrajinského generálneho štábu celkové straty ruskej armády predstavovali skoro 294.000 mužov. Svoje vlastné straty Ukrajina, podobne ako Moskva, tají.

Ukrajinská armáda dnes dopoludnia tiež uviedla, že jej protivzdušná obrana počas noci zničila šesť bezpilotných prostriedkov a jednu strelu s plochou dráhou letu, ktoré vystrelilo Rusko, informovala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy