Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Reportér TV JOJ sleduje situáciu v Izraeli: Mesto pár kilometrov od Gazy je úplne vyľudnené
Zdielať na

Reportér TV JOJ sleduje situáciu v Izraeli: Mesto pár kilometrov od Gazy je úplne vyľudnené

SDEROT / Izraelská armáda v noci pri ostreľovaní pásma Gazy zasiahla viac než 200 cieľov radikálov z hnutia Hamas. Podľa palestínskych úradov prišlo v noci na dnes (17. 10.) o život 49 ľudí. Priamo v Izraeli situáciu monitoruje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Obyvatelia sa zhromažďujú pri hraničnom priechode Rafah. Tadiaľ by mala prísť humanitárna pomoc. Priechod však zatiaľ neotvorili. Podľa svedkov v Egypte už k hraniciam s pásmom Gazy mieria nákladné autá s pomocou.​

Viac informácií z Izraela sa dozviete v ONLINE reportáži:

Priamo v Izraeli sa nachádza reportér TV JOJ Rasťo Striško, ktorý mapuje situáciu blízko Gazy:

Mesto, ktoré sa nachádza len pár kilometrov od Gazy, je úplne vyľudnené. Vláda a ozbrojené zložky ho už niekoľko dní evakuujú. Z 30 tisíc obyvateľov, ktorí žijú v meste Sderot, sa tam aktuálne nachádza len približne 10 percent. "Keď sme tam dnes nakrúcali, bolo tam ľudoprázdno. Bolo tam množstvo zničených áut, pretože toto mesto je neustále bombardované zo strany palestínskych militantov," uviedol Striško. Ľudia, ktorí tam ostávajú, riskujú svoje životy.

Zástupcovia vlády nedávajú veľké šance tomu, že odídu aj ďalší. Problémom je, že už nemajú kam ísť. Izrael im poskytol náhradné ubytovanie v Tel Avive, no oni ho odmietli. Sú to cudzinci, ktorí sa tam prisťahovali a žijú v meste už 30 rokov. "Neodídeme nikam. Máme tu rodiny," tvrdia obyvatelia, ktorí ostali napriek tomu, že mesto je neustále bombardované. "Situácia v Izraeli je veľmi napätá, veľmi dynamická. Prichádzajú sem ozbrojené kolóny a autá s vojakmi," opísal situáciu Rasťo Striško.

"Nie je rok, ktorý by sa zaobišiel bez útoku rakety," tvrdia obyvatelia mesta. Takéto masívne a agresívne útoky zo strany Hamasu si ale nepamätajú. Policajti hovoria, že kto ostane v tomto meste, ostáva na jeho vlastné riziko. "Vláda už čoskoro prestane s evakuáciou a potom je mesto už odkázané na to, čo sa bude diať po tom, ako začne Izrael svoju pozemnú ofenzívu na kompletné zničenie vojenského aj politického vedenia Hamasu," priblížil Striško.

Redaktor Rasťo Striško sa dnes presunul aj ďalšieho pohraničného mesta, ktoré je momentálne pod kontrolou izraelskej armády. Sú tam vybudované pozície izraelských vojsk, majú tam urobené svoje základne. Medzi vojakmi je aj množstvo dobrovoľníkov, ktorí prišli z iných krajín, aby vstúpili do armády a bojovali proti tejto agresii. Medzi vojakmi môžete vidieť kopu mladých mužov aj žien, ktoré majú v Izraeli povinnú vojenskú službu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy