Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Finančný podvod v domove dôchodcov. Ekonómka poslala do zahraničia desiatky tisíc eur
Zdielať na

Finančný podvod v domove dôchodcov. Ekonómka poslala do zahraničia desiatky tisíc eur

BARDEJOV / Desiatky tisíc eur mali skončiť na účte na Malte. V Bardejove sa podarilo odhaliť podivné transakcie v centre sociálnych služieb. Žena, ktorá tam pracuje ako ekonómka, urobila niekoľko transakcií do zahraničia. Vďaka promptnej reakcii bardejovskej samosprávy sa podarilo časť peňazí zachrániť.

"Ten ľudský faktor môže zlyhať kdekoľvek na Slovensku," uviedol vedúci referátu tlačového a MV Mestského úradu Bardejov Štefan Hij.

Prevody boli vykonané cez internet banking. Peniaze mali skončiť podľa zdroja televízie JOJ na účte na Malte. Žena, ktorá ich mala vykonať, mala aj nejaké limity, a tak musela urobiť niekoľko pohybov po sebe. Až tak, že suma, ktorá mala byť odčerpaná z účtov sociálneho zariadenia, sa vyšplhala na desiatky tisíc eur.

O podivných pohyboch na účte sa dozvedela aj bardejovská radnica. Vďaka rýchlemu zásahu sa dokonca podarilo časť peňazí zachrániť. "Podarilo sa to odhaliť a podarilo sa zabrániť tomu, aby všetky peniaze boli odčerpané z našich účtov," informovala riaditeľka Sociálneho zariadenia pre seniorov Anna Göblová.

Podivné prevody si všimla ako prvá banka, ktorá sa začala zaujímať o ich legitimitu. Riaditeľka začala konať a samospráva ihneď prijala opatrenia. Útvar hlavného kontrolóra dostal za úlohu finančnú kontrolu vo všetkých zariadeniach v pôsobnosti mesta. Tiež sa prijali opatrenia na zabezpečenie krížovej kontroly, najmä čo sa týka prevodov do zahraničia. Tento prípad je varovaním aj pre iné samosprávy.

Zamestnankyňa, ktorá má byť strojcom podivných prevodov, nateraz čerpá dovolenku. Kam smerovali peniaze a prečo, nateraz nevysvetlila. "Veci boli podané na políciu," dodala Anna Göblová. "Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony, nie je možné k prípadu poskytnúť bližšie informácie," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. "Samospráva Bardejova vyvinula maximálne úsilie na to, aby tieto nezákonné prevody stopla," dodal Štefan Hij.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy