Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Nad Handlovou sa začína prepadať zem. Jama môže mať niekoľko desiatok metrov
Zdielať na

Nad Handlovou sa začína prepadať zem. Jama môže mať niekoľko desiatok metrov

HANDLOVÁ / Ľudia prechádzajúci sa po lúkach a lesoch nad Handlovou by mali byť opatrní. V poslednom čase sa tam začína prepadať zem. Pravdepodobne to súvisí s banskou činnosťou. Hoci sa tam už uhlie neťaží, riziko je veľké.

V poslednom čase ich pribúda. Najnovšie otvor v zemi za mestom našli v nedeľu 15. októbra.

Diera v zemi sa objavila na lúke, neďaleko východnej šachty bane Handlová. "Otvor má 40x60 centimetrov, hlboký je niekoľko metrov," uviedol náčelník Mestskej polície v Handlovej Marcel Jánošík. "Bude sa to zväčšovať," vyjadril sa poslanec Mestského zastupiteľstva Handlová Ľuboš Oswald.

Podľa predbežných odhadov môže byť jama hlboká niekoľko desiatok metrov. Mestskí policajti dieru označili. Ľudí však žiadajú o ostražitosť. "Chcel by som občanov vyzvať, aby si dávali pozor, lebo takéto diery sa nám často opakujú," avizoval Marcel Jánošík.

Oveľa väčší kráter sa v roku 2006 objavil aj v poli za obcou Koš. Stalo sa tak v deň, keď v Nováckej bani tony blata zasypali štyroch baníkov. O päť rokov neskôr narazili v tej istej obci na ďalší kráter družstevníci. Do 30 metrov hlbokej jamy len zázrakom nespadol kombajn.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy