Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Kontroly na hraniciach: Viceprezident Policajného zboru hovorí o neefektívnosti
Zdielať na

Kontroly na hraniciach: Viceprezident Policajného zboru hovorí o neefektívnosti

KOMÁRNO / Za viac ako 10 dní kontrol na hraničných priechodoch policajti odmietli vstup 73 migrantom. Je to len zlomok z takmer troch tisícok, ktorí sa k nám za rovnaký čas dostali cez zelenú hranicu. Viceprezident Policajného zboru SR hovorí o neefektívnosti.

Na jednom z troch hraničných priechodov v Komárne polícia uzavrela cestu tak, aby všetky autá prechádzajúce na Slovensko išli povedľa nich.

Slúžia tu policajti a vojaci 24 hodín denne. Vodiči sa na bleskovú kontrolu nesťažujú. "Od zavedenia hraničných kontrol sme celkovo odmietli vstup asi 73 migrantom, ktorí boli zachytení na hraničných priechodoch, a my to vyhodnocujeme ako neefektívne opatrenie, vzhľadom aj na to, že za minulý týždeň sme mali celkový záchyt viac ako 1 600," uviedol Damián Imre, viceprezident Policajného zboru Slovenskej republiky.

Len v Nitrianskom kraji zachytili za nedeľu (15. 10.) viac ako 250 migrantov, v porovnaní s letnými počtami je to len minimálne zníženie. Tisíce migrantov sa k nám dostanú zväčša cez zelenú hranicu z Maďarska.

"Prevádzači sa nechcú nechať prichytiť pri prevádzaní a tým inštruujú migrantov, aby vystúpili z vozidla pred hraničnou kontrolou, tie čísla už klesajú, ale skôr je to dôsledkom počasia a iných faktorov," informoval Damián Imre. Podľa ministerstva vnútra je mierny pokles možné pripísať aj znovu zavedeniu kontrol na hraniciach nielen u nás. Navyše takto je možné ilegálnym migrantom, ktorí predsa len zablúdia na hraničný priechod odoprieť vstup na Slovensko.

"Oni sa otočia, odpochodujú do Maďarska a potom sa objavia vo vnútrozemí našom," dodal Damián Imre. "Domček bol poskytnutý ministerstvom vnútra na naše požiadanie, vytvorili sme taký komfort, aby sa tam zmestilo čo najviac ľudí, v prijateľných podmienok – hlavne ženy a deti," avizoval prednosta Okresného úradu v Nových Zámkoch Ladislav Hamran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy