Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Maroko zasiahlo ničivé zemetrasenie, počet mŕtvych prekročil tisícku
Zdielať na

Maroko zasiahlo ničivé zemetrasenie, počet mŕtvych prekročil tisícku

RABAT / Najmenej 1 305 ľudí zahynulo a 1 832 ďalších utrpelo zranenia v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,8,. V Maroku udrelo v noci z piatka na sobotu 9. septembra. 1 220 zranených ľudí je v kritickom stave.

​Zemetrasenie prinútilo mnohých obyvateľov krajiny stráviť noc v uliciach. Kráľovské marocké ozbrojené sily totiž varovali, že ešte stále hrozia následné otrasy. Podľa Amerického geologického ústavu (USGS) išlo o najsilnejšie zemetrasenie, aké zasiahlo túto časť severnej Afriky za posledných 100 rokov.

K zemetraseniu došlo v marockom pohorí Vysoký Atlas krátko po 23 hodine miestneho času (22 h SEČ) v relatívne malej hĺbke 18,5 kilometra, uviedla USGS, pričom epicentrum sa nachádzalo asi 72 kilometrov juhozápadne od Marrakéša, mesta s približne 840 tisíc obyvateľmi a obľúbenej turistickej destinácie. Zemetrasenie vyvolalo paniku medzi obyvateľmi v Marrakéši, Agadire a ďalších mestách a otrasy bolo cítiť aj v Rabate a Casablance, informovali miestne noviny.

Slovákov v oblasti zatiaľ neevidujú

Po vypuknutí tragédie spravodajská televízia JOJ24 kontaktovala ministerstvo zahraničných vecí s otázkou, či sa v ohrození nachádzajú aj občania Slovenskej republiky. Podľa aktuálnych informácií ministerstvo žiadnych neeviduje. "Z informácii, ktoré má rezort diplomacie k dispozícii nateraz nevyplýva, že by medzi obeťami či zranenými po ničivom zemetrasení v Maroku mali byť aj občania Slovenskej republiky. Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme," uviedol rezort. 

Zastupiteľský úrad už mali kontaktovať viacerí slovenskí občania v Maroku, respektíve ich príbuzní. Komunikáciu počas dňa podľa MZVEZ SR sťažoval aj výpadok mobilných sietí. Občania alebo príbuzní sa môžu v prípade núdze obrátiť na mobilné číslo diplomatickej služby Veľvyslanectva SR v Madride +34 609 002 803, ktorého krajinou pôsobnosti je aj Maroko. 

Situáciu priblížila redaktorka zahraničného spravodajstva Silvia Šimová

​Svetoví politici Maroku vyjadrujú sústrasť

Na sieti X svojej kondolencie vyjadrilo množstvo politikov zo všetkých kútov Európy, vrátane českého premiéra Petra Fialy. "S veľkým zármutkom sledujem následky ničivého zemetrasenia v Maroku. Vyjadrujem sústrasť rodinám obetí a prajem to najlepšie tým, ktorí prišli o svoje domovy. Česká republika je pripravená poslať do Maroka potrebnú pomoc," napísal Fiala. 

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová zaslala kondolenčný telegram marockému kráľovi Muhammadovi VI. V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie. "Vaše Veličenstvo, v tejto pohnutej chvíli som myšlienkami s vami a želám vám a všetkým obyvateľom Maroka najmä mier, pokoj a bezpečie," uviedla Čaputová.

Krajiny chystajú praktickú pomoc

Medzi prvými, ktorí chystajú praktickú pomoc, je podľa stanice Al-Džazíra Izrael. Jeho ministerstvá obrany a zahraničia podľa informácií stanice dávajú dokopy "veľký tím", ktorý v zasiahnutej krajine pomôže so záchrannými operáciami. Medzi obeťami podľa stanice nie sú žiadni Izraelčania. V Dillí, kde dnes začal summit skupiny vyspelých ekonomík G20, svoju sústrasť vyjadrili okrem iného nemecký kancelár Olaf Scholz, indický premiér Naréndra Módí alebo predseda Európskej rady Charles Michel.

"Hlbokú sústrasť" prejavili podľa agentúry AFP tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. Sústrastné posolstvo marockému kráľovi Muhammadovi VI. poslal napríklad fínsky prezident Sauli Niinistö. 

Nemecko a Británia sú pripravené poslať do Maroka záchrannú misiu

Berlín/Londýn 9. septembra (TASR) - Pracovníci nemeckej civilnej ochrany sa pripravujú na prípadné poskytnutie pomoci Maroku, ktoré v noci na sobotu postihlo mohutné zemetrasenie. Podobne sa vyjadrila aj Británia. "Sledujeme situáciu a teraz sa pripravujeme na prípadný odchod a vyslanie pomoci do Maroka," povedal v sobotu dopoludnia hovorca nemeckého Spolkového úradu pre technickú pomoc (THW). Hovorca však dodal, že Maroko ešte neposlalo žiadosť o pomoc. Takúto žiadosť je možné adresovať Európskej únii alebo priamo Nemecku. Hovorca tiež vysvetlil, že bude závisieť od žiadosti Maroka, aké záchranné tímy a vybavenie tam vyšlú. Okrem záchranných tímov môže THW poslať aj zariadenia na úpravu vody.

Británia je "pripravená" pomôcť Maroku, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 6,8 a usmrtilo najmenej 820 ľudí, oznámil tiež britský minister zahraničných vecí James Cleverly. "Prišla zdrvujúca správa o silnom zemetrasení pri Marrákeši v Maroku," napísal Cleverly na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "Sme v pohotovosti, pripravení pomôcť našim marockým priateľom so všetkým, s čím len môžeme," dodal.
Minister uviedol, že britská vláda pracuje aj na pomoci britským občanom, ktorých mohlo zemetrasenie zasiahnuť. Britský premiér Rishi Sunak neskôr na sociálnej sieti uviedol: "V myšlienkach som s každým, koho minulú noc zasiahlo toto strašné zemetrasenie v Maroku."

Maroko vyhlásilo po zemetrasení tri dni štátneho smútku. Oznámenie o rozhodnutí o štátnom smútku, pri ktorom budú na všetkých verejných budovách stiahnuté vlajky na pol žrde, zverejnili po krízovom zasadnutí marockých predstaviteľov pod vedením kráľa Muhammada VI.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy