Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
548. deň na Ukrajine: Prokyjevskí ruskí bojovníci vyzvali vagnerovcov, aby prebehli na stranu Ukrajiny
Zdielať na

548. deň na Ukrajine: Prokyjevskí ruskí bojovníci vyzvali vagnerovcov, aby prebehli na stranu Ukrajiny

KYJEV / ​Šéf tureckej diplomacie v Kyjeve rokoval so Zelenským o obilnej dohode. Ukrajinská vláda odvolala šéfa štátnej služby pre mimoriadne situácie. Rusko údajne zmarilo ukrajinský raketový útok nad Kalužskou oblasťou. Prokyjevskí ruskí bojovníci vyzvali vagnerovcov, aby prebehli na stranu Ukrajiny. Ukrajina odrazila ruské útoky na viacerých úsekoch frontu.

​Šéf tureckej diplomacie v Kyjeve rokoval so Zelenským o obilnej dohode

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan sa v piatok, 25. augusta, stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ich rokovania sa týkali možného oživenia tzv. obilnej dohody s Ruskom, ktorá Ukrajine umožňovala bezpečný vývoz obilia cez Čierne more. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na vyhlásenie tureckého rezortu diplomacie. Zelenskyj na margo rozhovorov s Fidanom uviedol, že "sa diskutovalo o mnohých dôležitých otázkach". Menoval najmä "hrozby, ktoré predstavuje ruská blokáda čiernomorského obilného koridoru".

Napätie na tejto dôležitej námornej trase sa vystupňovalo po tom, ako Rusko 17. júla odstúpilo od obilnej dohody. Ukrajina následne vytvorila dočasný koridor na evakuáciu lodí z jej prístavov. Medzičasom ním preplávala prvá kontajnerová loď a zakotvila v prístave v tureckom meste Istanbul. Vyplávala z prístavu v Odese, kde kotvila poldruha roka.

Čiernomorskú obilnú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN. Umožňovala vývoz obilia, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Zároveň mala uľahčiť export ruského obilia a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Ukrajinská vláda odvolala šéfa štátnej služby pre mimoriadne situácie

Ukrajinská vláda po vnútornej inšpekcií odvolala z funkcie šéfa Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS) Serhija Kruka. Oznámil to v piatok ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. "Vláda sa rozhodla odvolať Serhija Kruka z pozície šéfa Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie," uviedol Klymenko na sociálnej sieti Telegram.

Minister dôvod, pre ktorý bol Kruk z funkcie odvolaný, neuviedol. Napísal však, že sa tak stalo po vnútornej inšpekcií DSNS, o ktorej poskytol len málo informácií. Šéf rezortu vnútra zároveň oznámil, že DSNS teraz dočasne povedie Krukov námestník Volodymyr Demčuk.

Dôležitosť DSNS vzrástla po tom, čo vlani vo februári vtrhli na Ukrajinu ruské vojská. Táto štátna agentúra má totiž dôležitú úlohu pri zachraňovaní životov po ruských útokoch a ostreľovaní, či pri odpratávaní sutín a hasení požiarov, ktoré pri tom vznikajú, píše Reuters.

Klymenko dodal, že DSNS čakajú po inšpekcií aj ďalšie personálne zmeny; služba však zostáva v bežnej prevádzke.

Rusko údajne zmarilo ukrajinský raketový útok nad Kalužskou oblasťou

Ruská protivzdušná obrana zmarila ukrajinský raketový útok v Kalužskej oblasti juhozápadne od Moskvy a útoky dronom na nelegálne anektovaný Krymský polostrov, uviedlo v piatok skoro ráno ruské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Pokus Kyjeva zaútočiť "raketou na civilné ciele na území Ruskej federácie... bol zmarený," napísal ruský rezort obrany na platforme Telegram s tým, že nad územím Krymu bolo krem toho zneškodnených 42 dronov. Strela bola podľa vyhlásenia ministerstva objavená a zničená systémami protivzdušnej obrany na území Kalužskej oblasti. Ministerstvo podrobnosti o spomínaných "civilných cieľoch" nezverejnilo.

Kalužská oblasť hraničí s Moskovskou oblasťou, ktorá je v poslednom období takmer na dennej báze terčom dronových útokov, tvrdia ruské úrady. Ruská štátna tlačová agentúra TASS podľa AFP v piatok uviedla, že uzatvorený bol aj vzdušný priestor nach moskovskými letiskami Vnukovo a Domodedovo. Agentúra sa pritom odvolala na tamojšie letecké úrady, o príčine však bezprostredne neinformovala.

Prokyjevskí ruskí bojovníci vyzvali vagnerovcov, aby prebehli na stranu Ukrajiny

Skupina ruských militantov, ktorí bojujú za záujmy Ukrajiny, vyzvala po stredajšom páde lietadla žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, aby prebehli na druhú stranu a pridali sa do jej radov. V piatok o tom informoval portál britskej televízie Sky News. "Teraz stojíte pred vážnou voľbou – môžete zostať v stajni ruského ministerstva obrany a slúžiť ako strážni psi katov vašich veliteľov, alebo sa pomstiť," povedal veliteľ Ruského dobrovoľníckeho zboru Denis Kapustin vo videu zverejnenom vo štvrtok večer. 

"Ak sa chcete pomstiť, musíte prebehnúť na stranu Ukrajiny," dodal. Kapustin, krajne pravicový ruský občan, založil túto ozbrojenú skupinu pred rokom. Bojuje na ukrajinskej strane a vyhlásila, že stojí za niekoľkými vojenskými útokmi na ruské pohraničné oblasti.

Ukrajina odrazila ruské útoky na viacerých úsekoch frontu

Ukrajinské jednotky v priebehu štvrtka opätovne odrazili ruské útoky na viacerých úsekoch frontovej línie, informuje TASR podľa agentúry DPA. Medzi terče ruského ostreľovania patrilo mesto Kupiansk na východe krajiny a Avdijivka severne od mesta Doneck, ktoré ovládajú ruské jednotky, spresnil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ako dodal, počas 547. dňa vojny, ktorá sa začala pred 18 mesiacmi, bolo zabitých alebo utrpelo zranenia viacero civilistov.

Rusi boli v ofenzíve blízko obce Maryjinka juhozápadne od Donecka, ukrajinským jednotkám sa ich však podarilo odraziť, uvádza sa ďalej v správe ukrajinského generálneho štábu. Agentúra DPA pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Nasadenie ruského delostrelectva i letectva bolo hlásené zo všetkých úsekov frontu. Ukrajina svoju dlho pripravovanú protiofenzívu zameranú na získanie Ruskom okupovaných oblastí vrátane Krymského polostrova spustila v júni.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy