Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
546. deň na Ukrajine: Osem ukrajinských pilotov začína výcvik na stíhacie lietadlá F-16
Zdielať na

546. deň na Ukrajine: Osem ukrajinských pilotov začína výcvik na stíhacie lietadlá F-16

KYJEV / Pri najnovších ruských útokoch zahynulo osem civilistov. Pri dronovom útoku v Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia. Osem ukrajinských pilotov začína výcvik na stíhacie lietadlá F-16. Ruská protivzdušná obrana zostrelila dva drony v Moskovskej oblasti. ​Medzinárodné firmy chcú podnikať na Kryme, čakajú na jeho oslobodenie, tvrdí Zelenskyj.

Pri najnovších ruských útokoch zahynulo osem civilistov

Najmenej osem ukrajinských civilistov prišlo o život pri najnovšej vlne delostreleckých a dronových útokov zo strany Ruska. Uviedli to v stredu, 23. augusta, ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko na sociálnej sieti napísal, že štyria ľudia zahynuli pri dronovom útoku na školu v obci Romny v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Medzi obeťami sú zamestnanci školy vrátane učiteľov, zranenia utrpeli štyria ľudia, dodal. Traja civilisti zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri ostreľovaní Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady.

Ďalšia osoba zahynula a 11 ľudí utrpelo zranenia pri delostreleckom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala DPA s odvolaním na ukrajinské úrady. Rozsiahle delostrelecké, dronové a raketové útoky hlásili aj predstavitelia zo Záporožskej oblasti, o zranených však zatiaľ neinformovali

Pri dronovom útoku v Belgorodskej oblasti zahynuli traja ľudia

Traja ľudia zahynuli v stredu pri dronovom útoku v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a televízie Sky News. "Boli zabití traja civilisti... Ukrajinské sily odpálili cez dron výbušné zariadenie, keď boli na ulici ľudia," uviedol Gladkov na sociálnej sieti.

K útoku prišlo v obci Lavy vo Valujskom okrese. Podľa Gladkova dvaja ľudia zahynuli okamžite po tom, čo dron zhodil v obytnej oblasti obce granát. Tretia osoba zomrela neskôr aj napriek snahám lekárov o záchranu.

Rusko pritom uviedlo, že sa mu v noci na stredu podarilo prekaziť ukrajinský dronový útok na Moskvu. Pokus o útok na Moskvu si však nevyžiadal obete na životoch a došlo počas neho len k menším škodám na administratívnej budove. Opäť však v jeho dôsledku nakrátko prerušili prevádzku moskovského medzinárodného letiska. V poslednom čase sa vyskytlo viacero takýchto útokov.

Ukrajina sa k týmto udalostiam bezprostredne nevyjadrila, no Kyjev sa len zriedkavo hlási k dronovým útokom, ktoré sa odohrali na ruskom území alebo na území kontrolovanom ruskou armádou, píše agentúra Reuters.

Osem ukrajinských pilotov začína výcvik na stíhacie lietadlá F-16

Dánsko začalo s výcvikom ôsmich ukrajinských pilotov v ovládaní stíhacích lietadiel typu F-16 v rámci svojho záväzku darovať tieto stroje Ukrajine. Osem pilotov dorazilo na dánsku vojenskú leteckú základňu Skrydstrup spolu so 65 členmi personálu, ktorí sa budú školiť v údržbe a servise týchto stíhacích lietadiel, uviedli dánske ozbrojené sily vo vyhlásení. Na výcviku pilotov ukrajinského letectva na stíhačky F-16 sa bude podieľať aj Grécko, uviedol v pondelok, 21. augusta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dánsko dodá Ukrajine 19 stíhačiek F-16, pričom prvých šesť príde okolo Nového roka. Holandsko, ktoré má vo svojej výzbroji 42 lietadiel F-16, sa ešte nerozhodlo, koľko strojov dodá Ukrajine. Dánsko má v súčasnosti 43 stíhačiek F-16, ale z bezpečnostných dôvodov nezverejní, koľko z nich je aktívnych, uvádza sa vo vyhlásení Kodane. Súhlas na to, aby Dánsko a Holandsko darovali tieto lietadlá Ukrajine, museli udeliť Spojené štáty, pretože stroje sú americkej výroby. 

Veliteľ vzdušných síl USA v Európe James Hecker vyhlásil, že tieto lietadlá zásadne nezmenia vojnu v prospech Ukrajiny. Mať letky stíhačiek F-16 pripravené na boj môže podľa neho trvať "štyri až päť rokov". Stále nie je jasné ani to, aký druh zbraní budú môcť stíhačky F-16 niesť a ako sa bude robiť údržba týchto lietadiel na Ukrajine. Ukrajinské ozbrojené sily disponujú iba lietadlami zo sovietskych čias. Postup proti ruským pozíciám je bez leteckej podpory veľký hendikep.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila dva drony v Moskovskej oblasti

Ruská protivzdušná obrana zostrelila jeden dron nad Moskovskou oblasťou a ďalší v meste, oznámil v stredu, 23. augusta, nadránom starosta Sergej Sobianin. Ide už o šiestu noc takýchto útokov na oblasť ruskej metropoly, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Dnes v noci protivzdušná obrana zostrelila dron v Možajskom okrese v Moskovskej oblasti. Druhý dron zasiahol rozostavanú budovu v meste," uviedol Sobianin na platforme Telegram.
Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete, dodal.

Moskva a Kyjev počas vojny pravidelne hlásia prieniky dronov do svojich vzdušných priestorov, ale útoky dronov na ruské územie výrazne pribúdajú. V obchodnej štvrti známej ako Moscow City bolo počuť "výbuch", informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. "O trochu neskôr stúpal dym z budov v tej istej štvrti," doplnila. Na jednej rozostavanej budove v tejto obchodnej mestskej časti sú "menšie škody", napísala štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na pohotovostné služby.

Zastavená bola letecká doprava na moskovských letiskách Vnukovo, Šeremetevo a Domodedovo, citovala TASS letecké služby.

Medzinárodné firmy chcú podnikať na Kryme, čakajú na jeho oslobodenie, tvrdí Zelenskyj

Viaceré vplyvné medzinárodné firmy vyjadrili ochotu začať podnikať na polostrove Krym, len čo na ňom Ukrajina obnoví svoju kontrolu, vyhlásil v stredu, 23. augusta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na otvorení summitu Krymskej platformy v Kyjeve. Informoval o tom server RBK-Ukrajina. Summitu, ktorý sa usiluje o obnovenie kontroly Ukrajiny nad Krymom sa podľa neho tento rok zúčastňujú zástupcovia viac ako 60 krajín, mnohí virtuálne. Na diaľku na ňom vystúpi tiež predsedníčka českej poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová.

Tohtoročný summit je tretí v rade a okrem otázok územnej celistvosti sa má venovať humanitárnej problematike, budúcnosti Krymu po jeho oslobodení alebo bezpečnosti v Čiernom mori s ohľadom na vývoz ukrajinského obilia, ktorý teraz komplikuje ruská agresívna vojna. Rusko Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Zelenskyj dnes na summite oznámil, že rad vplyvných medzinárodných značiek už vyjadrila ochotu začať podnikať na Kryme, len čo ho Ukrajina oslobodí. Ide podľa neho o IT firmy, energetické alebo letecké spoločnosti či hotely. "Dnes robíme prvý krok. Dnes podpisujeme prvý dokument so spoločnosťami, ktoré sú pripravené prísť na Krym, keď naň príde Ukrajina, " citoval Zelenského portál RBK-Ukrajina. Vymenoval firmy ako Ryanair, Vodafone alebo Nokia.

V súvislosti s Krymskou platformou na Ukrajinu už skôr pricestovala maďarská prezidentka Katalin Nováková a moldavský premiér Dorin Recean, upozornil server RBK-Ukrajina. V stredu dorazili do Kyjeva prezidenti Litvy a Portugalska Gitanas Nauséda a Marcelo Rebelo de Sousa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy