Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
544. deň na Ukrajine: ​​Ruská elita žiada Putina, aby odvolal Šojgua a vyhlásil úplnú mobilizáciu
Zdielať na

544. deň na Ukrajine: ​​Ruská elita žiada Putina, aby odvolal Šojgua a vyhlásil úplnú mobilizáciu

KYJEV / Zelenskyj priletel do Atén, stretne sa aj s balkánskymi lídrami a Leyenovou. ​​Ruská elita žiada Putina, aby odvolal Šojgua a vyhlásil úplnú mobilizáciu. Ukrajina odráža ruské útoky v Charkovskej oblasti, na východe dobyla nové územie. Ukrajina bude môcť používať stíhačky F-16 len na svojom území. Rusko varovalo, že dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine povedie k eskalácii konfliktu. Ukrajina zadržala ruského špióna neďaleko miesta útoku na pizzeriu v Kramatorsku. Rusko v Moskovskej oblasti zneškodnilo ďalšie ukrajinské útoky dronom.

Zelenskyj priletel do Atén, stretne sa aj s balkánskymi lídrami a Leyenovou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok, 21. augusta, na vopred neohlásenú návštevu Atén, kde sa stretne s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a zúčastní sa na neformálnej večeri lídrov balkánskych krajín. Oznámila to kancelária gréckeho premiéra, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian. 

O príchode do Grécka informoval na platforme Telegram aj samotný Zelenskyj. Uviedol, že na programe má tiež schôdzku s gréckou prezidentkou Katerine Sakellaropulosovou.

TASR

​V pondelok sa v Aténach koná neformálna večera najvyšších predstaviteľov deviatich balkánskych krajín. Zúčastnia sa na nej aj Zelenskyj, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. 

Večera sa koná pri príležitosti 20. výročia summitu EÚ-západný Balkán, na ktorom v Solúne potvrdili európsku perspektívu pre tento región. Zelenskyj do gréckej metropole priletel z Dánska, kde bol od nedele a rokoval tam s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a v pondelok vystúpil v dánskom parlamente.

Dánsko bolo jeho treťou víkendovou zastávkou v rámci vopred neohláseného turné po európskych krajinách. V sobotu pricestoval Zelenskyj do Švédska, kde s premiérom Ulfom Kristerssonom rokoval o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. Kristersson neskôr v pondelok naznačil, že Švédsko zatiaľ Kyjevu svoje gripeny neposkytne.

V nedeľu sa ukrajinský prezident presunul najprv do Holandska, kde stretol s premiérom Markom Ruttem. Ten následne potvrdil, že Dánsko a Holandsko poskytnú Ukrajine stíhačky F-16. Informáciu neskôr v nedeľu potvrdila aj dánska premiérka Frederiksenová.

​​Ruská elita žiada Putina, aby odvolal Šojgua a vyhlásil úplnú mobilizáciu

Ruské bezpečnostné služby vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua, čo umožní vyhlásiť úplnú mobilizáciu ruského ľudu do boja proti Ukrajine. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News. Agentúra Bloomberg v pondelok, 21. augusta, citovala zdroje z vnútra ruskej elity, ktorá je údajne sklamaná "slabou" reakciou prezidenta Putina na júnovú vzburu súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Ruská elita preto navrhuje, aby bol odvolaný Šojgu aj náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov, lebo to otvorí priamejšiu cestu k plnohodnotnej mobilizácii. "Zástancovia tvrdej línie v bezpečnostných službách chcú nahradiť Šojgua v rámci prechodu na agresívnejšiu vojnu. Súčasťou toho by bola aj úplná mobilizácia a stanné právo, ako uvádza päť ľudí oboznámených so situáciou," napísala agentúra Bloomberg.

Ukrajina odráža ruské útoky v Charkovskej oblasti, na východe dobyla nové územie

Situácia v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny je "ťažká", ale ukrajinské sily odrážajú ruské útoky a za posledný týždeň dobyli naspäť na východnom fronte niekoľko štvorcových kilometrov územia. V pondelok, 21. augusta, to oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Ukrajinské ozbrojené sily minulý týždeň uviedli, že Rusko útočí smerom na Kupiansk, mesto v Charkovskej oblasti. "Situácia v smere na Kupiansk je ťažká. Nepriateľ sa nevzdal plánov postúpiť tam dopredu, nepriateľ priviedol ďalšie sily," povedala Maľarová pre ukrajinskú štátnu televíziu. "Dôverujeme našim obrancom, ale je to tam pre nich veľmi ťažké a nepriateľ tam nepostupuje," dodala.

Maľarová oznámil aj postup ukrajinských síl južne od mesta Bachmut, ktoré Rusko obsadilo v máji po niekoľkomesačnej krvavej bitke, a Ukrajinci tam za posledný týždeň oslobodili ďalšie tri štvorcové kilometre. Agentúra Reuters tieto správy nemohla nezávisle overiť. Námestníčka ministra obrany ešte informovala, že v situácii na juhu nie sú žiadne výrazné zmeny. Ukrajinské sily sa tam pokúšajú preraziť cez ruské sily a dospieť k Azovskému moru.

Ukrajina bude môcť používať stíhačky F-16 len na svojom území

Ukrajina môže používať stíhačky F-16, ktoré jej dodajú Dánsko a Holandsko, len na svojom vlastnom území. Uviedol to v pondelok, 21. augusta, dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Zbrane dodávame pod podmienkou, že budú použité na vyhnanie nepriateľa z ukrajinského územia a nie ďalej," uviedol Ellemann-Jensen podľa tlačovej agentúry Ritzau. "Také sú podmienky, či už ide o tanky, bojové lietadlá alebo niečo iné," povedal Ellemann-Jensen.

Rusko varovalo, že dodanie stíhačiek F-16 Ukrajine povedie k eskalácii konfliktu

"Fakt, že Dánsko sa teraz rozhodlo darovať Ukrajine 19 lietadiel F-16 vedie k eskalácii konfliktu," cituje ruského veľvyslanca v Dánsku Vladimira Barbina dánska agentúra Ritzau. "Schovávajúc sa za premisu, že sama Ukrajina musí stanoviť podmienky mieru, necháva Dánsko svojimi činmi a slovami Ukrajine len možnosť pokračovať vo vojenskej konfrontácii s Ruskom," dodal Barbin.

Ukrajina zadržala ruského špióna neďaleko miesta útoku na pizzeriu v Kramatorsku

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU v pondelok, 21. augusta, oznámila, že zadržala informátora ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pracujúceho na frontovej línii neďaleko mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajine. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News. "Ukázalo sa, že páchateľom je právnik z Kramatorska, ktorý v rokoch 2019 až 2022 žil na území Ruskej federácie a mal kontakty so špeciálnymi službami agresorskej krajiny," uvádza sa v oznámení na webovej stránke Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU).

Pri smrtiacom raketovom útoku v Kramatorsku 27. júna večer bola zničená pizzeria, kde zahynulo najmenej 11 ľudí. Zadržaný muž údajne zhromažďoval a odovzdával informácie o pohybe ukrajinských vojakov cez kontrolné stanovištia na frontovej línii blízko Kramatorska. Hrozí mu 15 rokov väzenia. SBU proti nemu nazbierala dôkazy vrátane telefónov a bankových kariet, ktoré mu údajne financovalo Rusko.

Rusko v Moskovskej oblasti zneškodnilo ďalšie ukrajinské útoky dronom

Ruská armáda v pondelok, 21. augusta, ráno odrazila ukrajinský útok dronom na Moskovskú oblasť, tvrdí ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Bezpilotné lietadlo sa po zneškodnení zrútilo západne od Moskvy, uviedol ruský rezort obrany. Škody neboli hlásené. Podľa ministerstva bol letecký útok dronom odrazený asi o 6.50 h moskovského času.

Rusko neskôr oznámilo ďalšie odrazenie ukrajinského útoku dronom v Istrinskom rajóne severozápadne od Moskvy. Tam bolo bezpilotné lietadlo zneškodnené o 8.16 h moskovského času, priblížilo ruské ministerstvo obrany.

Agentúra Reuters informovala, že pre útok dronmi boli pozastavené prílety a odlety na moskovskom letisku Vnukovo. Prevádzku obmedzilo aj moskovské letisko Domodedovo "s cieľom zabezpečiť dodatočné bezpečnostné opatrenia pre lety", informovali v pondelok ruské tlačové agentúry s odvolaním na komunikačné oddelenie letiska.

Najčítanejšie správy