Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
543. deň na Ukrajine: Rusi odrazili ďalší dronový útok na Moskvu
Zdielať na

543. deň na Ukrajine: Rusi odrazili ďalší dronový útok na Moskvu

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská protivzdušná obrana podľa údajov ministerstva obrany opäť zneškodnila ukrajinský dron blízko Moskvy. Oznámil to starosta Sobjanin. Nie je známe, či pád dronu spôsobil škody. Pre incident uzavreli dve moskovské letiská. Aj ďalšie časti Ruska boli terčom útokov dronov. Jeden z nich narazil do strechy železničnej stanice v meste Kursk a spôsobil tam požiar. Podľa gubernátora oblasti sa päť ľudí ľahko zranilo rozbitým sklom. Zostrelenie dronov hlásili tiež z regiónov Rostov a Belgorod.

​Moskva znova hlási odvrátenie dronového útoku

V ruskom hlavnom meste Moskva v noci na nedeľu podľa oficiálnych údajov znova odvrátili dronový útok. Uviedol to starosta Sergej Sobianin. Sobianin na platforme Telegram písal o "pokuse vletieť dronom do Moskvy z južného smeru", ktorý zmarila protivzdušná obrana. Ďalšie podrobnosti neuviedol. Vyjadrenie nebolo možné nezávisle overiť. Štátna tlačová agentúra TASS predtým informovala, že v noci dočasne zastavili odlety a prílety na moskovských letiskách Vnukovo a Domodedovo. Odvolávala sa na zástupcu letových prevádzkových služieb, ktorý vtedy dôvod nespresnil. Ruská metropola je v poslednom čase opakovane cieľom ukrajinských dronov, naposledy odvrátenie takéhoto útoku oznamovala v piatok ráno. Pri útokoch opakovane obmedzovali aj leteckú dopravu.

Útokom dronmi boli v nedeľu vystavené tri oblasti Ruskej federácie 

Ruské úrady tvrdia, že ukrajinské drony v nedeľu na území Ruskej federácie podnikli pokusy o útok v troch rôznych regiónoch, pričom zranili päť ľudí a donútili dve moskovské letiská - Vnukovo a Domodedovo -, aby nakrátko odklonili lety. Prieniky bezpilotných lietadiel hlásili v nedeľu dva regióny susediace s Ukrajinou - Kurská a Rostovská oblasť. Útok dronu odvrátila aj protivzdušná obrana v Moskovskej oblasti. Dron sa následne zrútil na neobývanom území, sumarizovala vo svojej správe agentúra Reutres. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt v nedeľu spresnil, že dron vyslaný do jeho regiónu pri útoku v Kursku prerazil strechu tamojšej železničnej stanice. Zranených bolo päť ľudí a v objekte vypukol požiar. Rostovský gubernátor Vasilij Golubev zasa informoval, že dva samovražedné drony dopadli do areálu kasární v Rostovskej oblasti. Tento incident sa zaobišiel bez obetí a materiálnych škôd. Útoky ukrajinských dronov na pohraničné regióny aj na ruské hlavné mesto sú v posledných mesiacoch čoraz častejšie, pričom zásah opakovane dostala aj moskovská štvrť, kde sídlia mnohé finančné a vládne inštitúcie a nachádza sa neďaleko sídla úradu vlády Ruskej federácie. Ukrajina zvyčajne nekomentuje, kto stojí za útokmi na ruské územie, hoci oficiálni predstavitelia v súvislosti s nimi verejne vyjadrujú spokojnosť. 

Zelenskyj sľubuje odvetu za ruský útok na centrum severoukrajinského Černihiva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil tvrdú odvetu za ruský raketový útok na centrum severoukrajinského mesta Černihiv, pri ktorom v sobotu zahynulo sedem ľudí a vyše sto ďalších bolo zranených. "Som si istý, že naši vojaci odpovedia Rusku za tento teroristický útok. Reagovať (budú) hmatateľne," povedal Zelenskyj vo videopríhovore zverejnenom v nedeľu v skorých ranných hodinách na záver návštevy Švédska. Agentúra AP podotkla, že šlo o Zelenského prvú zahraničnú cestu od účasti na júlovom summite NATO v Litve. Medzi obeťami útoku v Černihive uviedol Zelenskyj aj šesťročné dievčatko Sofiu a potvrdil, že medzi zranenými je 15 detí. Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus v nedeľu informoval, že celkový počet zranených stúpol na 148. Ukrajinské médiá uviedli, že ruská armáda zasiahla centrum Černihova balistickou raketou. Okrem univerzity dostalo zásah aj činoherné divadlo, kde sa konala výstava výrobcov dronov. "Je mi jasné, že ich cieľom bolo vojenské podujatie, ktoré sa konalo v budove činoherného divadla," povedal úradujúci primátor Černihiva Olexandr Lomako o výstave dronov usporiadanej v divadle. Dodal zároveň, že "Rusi, ktorí tieto rakety odpálili, a tí, ktorí im dali príkaz zasiahnuť mesto uprostred bieleho dňa, si boli vedomí, že obeťami budú väčšinou civilisti." V rozhovore pre britskú stanicu BBC Lomako označil sobotňajší útok za teroristický čin a za vojnový zločin spáchaný na civilistoch. Černihivská radnica vyhlásila v meste trojdňový smútok na pamiatku obetí sobotňajšieho útoku. 

Ukrajina dostane holandské a dánske F-16, sľúbil holandský premiér Rutte

Holandsko a Dánsko sa zaviazali Ukrajine dodať lietadlá F-16. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to povedal holandský premiér v demisii Mark Rutte. Počet stíhačiek predseda vlády nešpecifikoval, Zelenskyj však na sieti X, bývalom Twitteri, napísal, že sa s Ruttom zhodli na počte 42 strojov F-16 pre Ukrajinu. Zelenskyj dnes navštívil obe krajiny, do Dánska priletel len krátko po oznámení o dodávkach lietadiel. Zelenského vyhlásenie o stíhačkách je v miernom rozpore s vyjadrením Rutteho, ktorý podľa agentúry Reuters povedal, že Holandsko má k dispozícii 42 stíhačiek, ale je príliš skoro na to povedať, či Ukrajina dostane všetkých. "Dnes môžeme oznámiť, že Holandsko a Dánsko sa zaväzujú k dodávke lietadiel F-16 Ukrajine a jej letectvu v spolupráci so Spojenými štátmi a ďalšími partnermi, akonáhle budú naplnené podmienky pre túto dodávku," uviedol Rutte. Oznámenie prišlo len niekoľko minút po tom, ako si Rutte so Zelenským pozrel dvojicu šedivých strojov F-16 v hangáre na základni v Eindhovene. Zelenského cesta do Holandska je po Švédsku druhou vopred neohlásenou návštevou západoeurópskej krajiny za tento víkend.

Ukrajinský minister obrany: Výcvik pilotov stíhačiek F-16 sa už začal

Plánované dodanie západných stíhačiek F-16 Ukrajine pravdepodobne potrvá ešte mesiace, no podľa informácií z Kyjeva sa výcvik ukrajinských pilotov už začal. TASR správu prevzala od agentúry DPA. "Výcvik sa už začal," uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v sobotu večer pre televíziu 24 Kanal. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov, čo sa považuje za minimum pre pilotov, možno však aj dlhšie. Výcvik dostávajú aj ukrajinskí technici. Reznikov neuviedol, kde sa uskutočňuje. Dánsko a Holandsko súhlasili, že dodajú Ukrajine lietadlá F-16 a poskytnú výcvik jej pilotom. Keďže však ide o zbrojný systém zo Spojených štátov, vyžadovalo si to súhlas Washingtonu. Vláda USA vo štvrtok oznámila, že chce umožniť Dánsku a Holandsku takýto transfer čo najrýchlejšie, len čo sa zavŕši výcvik pilotov, čo bude pravdepodobne trvať niekoľko mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy