Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
547. deň na Ukrajine: Deň nezávislosti Ukrajina prežívala intenzívne a s nádejou
Zdielať na

547. deň na Ukrajine: Deň nezávislosti Ukrajina prežívala intenzívne a s nádejou

KYJEV / S vyvesením vlajky na okupovanom Kryme súvisí pravdepodobne dnešný dátum. Ukrajina totiž oslavuje Deň nezávislosti. Pred 32 rokmi sa stala samostatným štátom, a to vďaka rozpadu Sovietskeho zväzu. Ukrajinské špeciálne jednotky podnikli na Kryme špeciálnu operáciu. Potvrdilo to video, v ktorom vidno ukrajinskú vlajku na území Krymu. Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine stíhačky F-16. Uviedla to vo štvrtok nórska televízna stanica TV2 s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie otvoril vyšetrovanie pádu údajného Prigožinovho lietadla.

​Zelenskyj na Deň nezávislosti pozdravil Ukrajincov ako "slobodných ľudí"

Prezident Volodymyr Zelenskyj si vo štvrtok pripomenul štátny sviatok Deň nezávislosti Ukrajiny blahoželaním Ukrajincom, ktorých označil za "slobodných ľudí". Ocenil aj ukrajinských vojakov, ktorí vytláčajú ruské sily na juhu a východe krajiny. Zelenskyj na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, napísal odkaz: "Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! Dnes slávime 32. výročie naše nezávislosti – nezávislosti Ukrajiny. Sviatok slobodných, silných a dôstojných ľudí. Deň rovnocenných ľudí. Ukrajinských mužov a žien. V celej našej krajine."

A pokračoval: "V tomto boji sa počíta s každým. Pretože boj vedieme za niečo, čo je dôležité pre každého. Za nezávislú Ukrajinu." Štátnym sviatkom si Ukrajina vo štvrtok pripomína 32 rokov postsovietskej nezávislosti od Moskvy – 18 mesiacov po začiatku ruskej invázie na územie tohto suseda. Na ulici v Kyjeve sú napríklad počas Dňa nezávislosti Ukrajiny vystavené zničené ruské tanky.

Ukrajinské špeciálne jednotky podnikli na Kryme špeciálnu operáciu

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) vo štvrtok oznámila, že spolu s ukrajinskými námornými silami v noci podnikla "špeciálnu operáciu" na Krymskom polostrove. "Špeciálne jednotky na plavidlách zakotvili pri brehu v oblasti pri obciach Olenivka a Majak" na západnom pobreží Krymu, uviedla HUR vo vyhlásení. Zverejnila aj krátke tmavé video, na ktorom je vidieť malý motorový čln v noci vo vode neďaleko pobrežia. HUR dodala, že "všetky ciele" operácie boli dosiahnuté a nepriateľ utrpel straty. Tieto ciele však nešpecifikovala. "Na ukrajinskom Kryme opäť zaviala štátna vlajka (Ukrajiny)," píše sa vo vyhlásení bez ďalších podrobností. 

​Ukrajina údajne dostane od Nórska stíhačky F-16

Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine stíhačky F-16. Uviedla to vo štvrtok nórska televízna stanica TV2 s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Počet týchto bojových lietadiel ani časový harmonogram ich dodania Kyjevu nie sú známe. Oslo dosiaľ správu oficiálne nepotvrdilo. Agentúra AFP v tejto súvislosti kontaktovala nórske ministerstvo obrany. Hovorkyňa rezortu uviedla, že informáciu o darovaní lietadiel F-16 "nemôže potvrdiť ani vyvrátiť". Ak sa tak stane, bude Nórsko po Holandsku a Dánsku treťou krajinou, ktorá Kyjevu takéto stíhačky dodá. AFP dodáva, že Nórsko má celkovo na predaj 57 stíhačiek F-16, z ktorých však 32 už predalo Rumunsku. 

​Putin sa vyjadril k správe o údajnej smrti Prigožina

Situáciu súvisiacu s pádom lietadla stále sledujeme v živej reportáži: 

Sledkom otvoril vyšetrovanie pádu údajného Prigožinovho lietadla

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal vyšetrovanie havárie lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Sledkom vo vyhlásení potvrdil, že pri nehode zahynulo desať ľudí, no nespomenul priamo Prigožina. "Lietadlo spadlo v Tverskej oblasti cestou z Moskvy do Petrohradu.Na miesto udalosti vyrazil vyšetrovací tím, určia sa všetky potrebné forenzné analýzy a bude určená príčina havárie lietadla," uviedol Sledkom vo vyhlásení. Dodal, že vyšetrovanie začal na základe trestného zákona vo veci "porušenia dopravných bezpečnostných pravidiel a prevádzky leteckej dopravy". Lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy, keď sa zrútilo nad Tverskou oblasťou. Ruský letecký úrad Rosaviacia v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin. Jeho smrť však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili, píše agentúra DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy