Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vodu z Fukušimy vypustia do oceánu. Čo na to hovoria odborníci?
Zdielať na

Vodu z Fukušimy vypustia do oceánu. Čo na to hovoria odborníci?

JAPONSKO / Japonská vláda oznámila, že koncom augusta má v pláne začať s vypúšťaním rádioaktívnej vody z jadrovej elektrárne Fukušima do oceánu. Argumentuje tým, že vodu, ktorá doteraz chladila poškodený reaktor, už niet kde skladovať. Súhlas dostala aj od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Zároveň však vyvolala vlnu odporu nielen medzi obyvateľmi Japonska, ale aj okolitých krajín. Spýtali sme sa uznávaných expertov v tejto oblasti, ako tento nápad vnímajú.

Plán na vypustenie rádioaktívnej vody do oceánu schválila Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v júli 2023. "Odobrila japonské plány pre postupné vypúšťanie tej dekontaminovanej vody do oceánu," uviedol jadrový a environmentálny fyzik FMFI UK Pavel Povinec. Okrem toho, že voda má prejsť čističkou, niektoré dôležité údaje o vode majú byť zverejňované a verejnosť má mať možnosť jej vypúšťanie kontrolovať.

Japonská vláda tvrdí, že rádioaktívnu vodu už niet kde skladovať. Denne jej pribúda okolo 90 kubických metrov. "Je tam už okolo 1 000 kontajnerov a každý má 1 000 kubických metrov kontaminovanej vody alebo očistenej," povedal Pavel Povinec. V prípade zemetrasenia hrozí, že sa do prostredia dostane aj voda neočistená. Podľa plánu do oceánu má byť vypúšťaná voda, ktorá prešla čističkami.

"Oni zhromažďovali veľa vody, dúfali, že z toho vedia vyfiltrovať väčšinu rádioaktívnych látok, žiaľ, sa tak nestalo," informovala geochemička z havajskej univerzity Henrietta Dulai. "Okrem trícia a rádiouhlíka sa podarilo všetky rádionuklidy očistiť do hladiny, že spĺňajú medzinárodné normy," dodal Povinec.

"Tá voda nemá len trícium. Má aj cézium a iné látky," oznámila Henrietta Dulai. Očistená voda má byť ešte pred vypustením nariedená s morskou vodou asi 400-krát. A aj vďaka priaznivým morským prúdom by sa mala zriediť v Tichom oceáne hlboko pod normu. Obyvatelia Japonska, ale aj okolitých krajín však tomuto riešeniu nedôverujú a protestujú voči rozhodnutiu vlády.

Vedecká obec k vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu nemá jednotný postoj. Jedna časť si myslí, že je to možné bezpečným spôsobom, druhá varuje pred dôsledkami, ktoré dnes nevieme odhadnúť. "Cézium z Fukušimy sme v rybách našli pri Aljaške, Kalifornii," uviedla geochemička Henrietta Dulai. "Kontaminácia rýb už nie je nebezpečná, všetky ryby spĺňajú normu," povedal Povinec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy