Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Štát chce vykúpiť pozemky v národnom parku. Vyčlenil na to viac ako 68 miliónov eur
Zdielať na

Štát chce vykúpiť pozemky v národnom parku. Vyčlenil na to viac ako 68 miliónov eur

NÍZKE TATRY / Ministerstvo životného prostredia chce súkromným vlastníkom ponúknuť možnosť odpredať pozemky na územiach národných parkov. Peniaze na to budú z plánu obnovy. Vlastníci pozemkov môžu ponuky dávať do 31.augusta. Výkup je dobrovoľný.

Štát chce odkúpiť pozemky. Vlastníkov pôdy o tom informoval prostredníctvom letákov, ktoré našli v schránke, a takisto aj prostredníctvom webovej stránky. "Súkromní vlastníci pozemkov môžu ponúknuť pozemky národnému parku cez webstránku. Systém zistí, či v národnom parku majú pozemok a dá im návrh ceny, no aj oni sami môžu navrhnúť svoju cenu," priblížil Marek Kuchta, riaditeľ Národného parku Nízke Tatry.

Štát vie pomôcť s výkupom rozdrobených pozemkov v národných parkoch. Liptovská obec Stankovany sa rozprestiera v troch národných parkoch, jeden z nich je dokonca uprostred obce. Veľká časť pozemkov v tejto obci je rozdrobená. "Z tých maličkých podielov nemajú prakticky nič, využiteľné to nie je, tak možno," priblížil Vladimír Urban, starosta obce Stankovany. 

Je možné odpredať aj podiely v pozemkových spoločenstvách. "Odporúčame, aby vlastník najprv ponúkol svoj podiel urbáru. Keď nebude zo strany urbáru záujem, potom by mal pristúpiť k odkúpeniu národným parkom," uviedol Kuchta. "Niektorí vlastníci by k tomu možno mali aj kladné stanovisko," povedal Urban.

Podľa ochranárov u nás aktuálne štát vlastní približne 50 percent pozemkov v národných parkoch. "Cieľom je získanie prírodne vzácnych území do rúk štátu. U nás je podiel štátnych pozemkov v národných parkov menej ako 50 percent. Maďari investovali do výkupu pozemkov v národných parkoch viac ako pol miliardy eur a štát tam vlastní 100 percent pozemkov," vysvetlil Kuchta.

Avšak nie všetci sú touto ponukou nadšení. "Väčšina vlastníkov, s ktorými som v kontakte, tento postup odmieta a jednoducho sa stavajú proti odpredaju súkromného vlastníctva za štátne peniaze, ktoré sú pôžičkou, ktorú budeme my všetci splácať," uviedol Pavol Zacharovský, predseda urbáru Vyšná Boca.

"Štát nie je dobrým vlastníkom. V minulosti sme boli svedkami, ako sa štát správal k vlastníctvu štátu. Dokázali sme to predať zahraničným subjektom a k tomuto môže dôjsť aj v budúcnosti, že sa sami pripravíme o vlastnú pôdu a vlastné pozemky. No a potom sa môžeme sťažovať, kde chceme," uviedol Jaroslav Magura, zástupca starostu obce Liptovská Sielnica

Súvisiace články

Najčítanejšie správy