Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na známom ostrove bojujú s epidémiou mačacieho koronavírusu
Zdielať na

Na známom ostrove bojujú s epidémiou mačacieho koronavírusu

CYPRUS / Na ostrove mačiek, teda na Cypre, mačky vo veľkom hynú. Môže za to epidémia, ktorú spôsobil kmeň mačacieho koronavírusu. Ten nie je prenosný na ľudí, ale pre malé šelmy je vysoko nákazlivý. Spôsobuje u nich dezorientáciu, kŕče a dokonca smrť.

Bojovníci za práva zvierat tvrdia, že od januára na Cypre zahynulo okolo 300-tisíc túlavých mačiek. Na ostrove ich podľa odhadov žilo viac ako milión, čo je viac ako počet obyvateľov. Mačky patria ku koloritu tamojších miest a aj najstarší dôkaz o skrotení mačky človekom pochádza práve z Cypru. Je starý 9 500 rokov.

"Mačacia infekčná perotonitída (FIP) je vírusové ochorenie mačiek, ktoré je spôsobované istými kmeňmi vírusu s názvom mačací koronavírus (feline coronavirus - FCoV)," píše na svojej webovej stránke fakulta veterinárnej medicíny Cornell University v americkom štáte New York. FCoV je bežne rozšírený a nákazlivý vírus u mačiek, ktorý sa šíri výkalmi. Väčšina nakazených zvierat je bezpríznaková, prípadne sa u nich vyskytuje mierna hnačka. V niektorých prípadoch sa ale môže rozvinúť do FIP, ktorá sa takmer vo všetkých prípadoch končí smrťou zvieraťa.

Veterinárka Jo Lewisová pre Sky News uviedla, že miera nákazy je zväčša najvyššia u mačiek, ktoré žijú v uzavretých priestoroch a zdieľajú spoločné toalety. Toto ochorenie je ťažké diagnostikovať. Väčšina mačiek ale má horúčky, sú na pohľad letargické a neprijímajú potravu. Lewisová takisto upozornila, že FIP má dve základné formy. Ľudia sa ale mačacím koronavírusom nemôžu nakaziť, a preto im ochorenie FIP nehrozí.

FIP všeobecne postihuje približne jedno percento populácie mačiek, no pri prepuknutí - ako v prípade Cypru - môže zasiahnuť 40 až 50 percent týchto cicavcov. Výskyt ochorenia v takom rozsahu, ako hlásia na tomto ostrove, ešte doteraz nebol zaznamenaný a Lewisová upozornila na riziko spojené s jeho možným rozšírením do Británie. Pripomenula, že množstvo ľudí sa presúva medzi Cyprom a Britániou, a preto je riziko prenosu na mačky v Británii významné. Upozornila v tejto súvislosti na dodržiavanie hygienických opatrení a vyšetrenie mačiek, ktoré sú z tohto ostrova prevážané. Možnosti liečby FIP sú podľa Lewisovej ešte do veľkej miery obmedzené a finančne nákladné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy