Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ako zvládnuť extrémne horúčavy? Začnite správnym výberom oblečenia
Zdielať na

Ako zvládnuť extrémne horúčavy? Začnite správnym výberom oblečenia

BRATISLAVA / V tropických oblastiach sú 40 až 50-stupňové horúčavy bežné, no my máme problém už pri teplotách nad 35 stupňov. Ľudia, ktorí žijú v oblastiach s extrémnymi horúčavami, počas stáročí prišli na spôsob ako ich zvládnuť. Sú zahalení od hlavy až po päty v bielom, pretože biela farba odráža teplo. Reportér TV JOJ Anton Adamčík si to overil pomocou teplomeru. Pre nás mnohých ale stále zostáva záhadou, prečo sa v niektorých krajinách chránia pred horúčavami naopak čiernym oblečením.

Že tmavé a čierne oblečenie pohlcuje viac tepla ako svetlé oblečenie, väčšina z nás vie. No nie každý vie, aký je teplotný rozdiel medzi nimi. My sme si to pomerali bezkontaktným teplomerom. Oblečenie v tieni malo okolo 30 stupňov, na slnku stúpla teplota o 1 až 4 stupne v prípade bielej farby. Tmavé odtiene alebo čierna niekoľkonásobne viac, 40 až 45 stupňov. "Z tohto pohľadu to dáva logiku, nosiť biele," vyjadrila sa kožná lekárka NOÚ Zuzana Zelenayová. Svetlé farby oblečenia na tele nás chránia pred prehriatím, pri ktorom nám hrozí úpal a prípadný kolaps. V oblastiach, kde 40 až 50-stupňové teploty bývajú celkom bežné, obyvatelia nosievajú biele habity a isto vedia prečo. "Aj domy si farbia na bielo," dodala Zuzana Zelenayová.

Lenže nie vždy a všade chodia odetí v bielom. "Určite sa nechodia opaľovať v bielych habitoch, skôr v čiernych. Ešte som ich nevidela v bielych habitoch pri mori," uviedla Zelenayová. Svetlé farby naozaj chladia, o čom sme sa presvedčili aj meraním. Čierne nechladia, ale zase lepšie chránia pred UV žiarením, ktoré poškodzuje pokožku a podpisuje sa pod rakovinu kože. "Tmavé farby pohlcujú slniečko, nižšie percento UV žiarenia prejde cez tkaniny," priblížila lekárka.


Veľa ale závisí aj od kvality materiálu

Lepšie chladí bavlna či ľan, oproti syntetike. A naopak, syntetika, najmä špeciálne upravená, lepšie chráni pred UV žiarením. "Kvalitnejšie s UPF majú aj chladivý efekt," vysvetlila lekárka. Rovnako záleží na tom, čo máme na hlave. Či nič, šiltovku, alebo klobúk. A tiež, akú má farbu a veľkosť. Čokoľvek je lepšie ako nič, rovnako pred úpalom ako aj pred úžehom. "Slamené klobúky, čím širší je ten lem, tým je to lepšie," vysvetlila Zelenayová. Chráni nielen pokožku na hlave, ale aj uši a zátylok pred spálením a prehriatím. Rozdiel v teplote je badateľný. Podobné je to aj s obuvou. Vzdušná svetlá obuv lepšie chráni ako tmavá a uzavretá. "Pribúda viac ekzémov," dodala lekárka.

Súvisiace články