Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
492. deň na Ukrajine: Zelenskyj nariadil posilniť hranicu s Bieloruskom
Zdielať na

492. deň na Ukrajine: Zelenskyj nariadil posilniť hranicu s Bieloruskom

KYJEV / V Kramatorsku v piatok 30. júna pochovali 14-ročné dvojičky Annu a Júliu, ktoré prišli o život v utorok pri ruskom raketovom útoku na pizzériu v meste. Celkovo pri ňom zahynulo najmenej 12 ľudí. Ukrajinskí prokurátori vzniesli prvé obvinenia v kauze odvlečenia desiatok sirôt z okupovaného Chersonu na Rusmi ovládané územie. Zo zločinu obvinili ruského politika a dvojicu ukrajinských kolaborantov. Ukrajinci odhadujú, že Rusi doteraz z okupovaných území uniesli viac ako 19 tisíc detí. Ukrajinský prezident Zelenskyj nariadil posilniť ochranu severnej časti krajiny. Reagoval tak na ohlásený presun Vagnerovcov do Bieloruska. Ruské sily začínajú podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky s evakuáciou svojich ľudí zo Záporožskej jadrovej elektrárne. Kolaborantom údajne odporúčajú opustiť jej priestory do budúcej stredy. Rusko tieto správy popiera.

​Ukrajina: Rusko údajne znižuje personál v Záporožskej jadrovej elektrárni

Rusko postupne znižuje počet personálu v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES), ktorú okupuje od marca 2022. Oznámila to v piatok ukrajinská vojenská spravodajská služba.  Rozviedka dôvody odchodu niektorých osôb zo ZAES neuviedla a Reuters nebola schopná tieto informácie nezávisle overiť. Ruská strana sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrila. "Okupačná správa podľa nedávnych údajov postupne opúšťa územie ZAES," uviedlo hlavné veliteľstvo rozviedky ministerstva obrany v aplikácii Telegram. Medzi prvými z elektrárne podľa tohto zdroja odišli traja zamestnanci ruskej spoločnosti Rosatom. Ukrajinským zamestnancom, ktorí podpísali zmluvy s Rosatomom, tiež odporučili ZAES opustiť. mali by to spraviť do 5. júla a podľa možnosti zamieriť na Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Aj počet vojenských hliadok v elektrárni sa podľa rozviedky postupne znižuje.
Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) je najväčšia v Európe a nachádza sa blízko frontovej línie. V jej okolí opakovane došlo k ostreľovaniu a Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu. 

Zelenskyj nariadil posilnenie armády pri hraniciach s Bieloruskom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil v piatok vrchným veliteľom armády posilniť vojenský sektor na severe Ukrajiny. Vyjadril sa tak po stretnutí, na ktorom ho tajná služba aj bezpečnostné sily informovali o situácii v Bielorusku, ktoré je severným susedom Ukrajiny. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters. "Rozhodnutím je, by vrchný veliteľ (ukrajinských ozbrojených síl Valerij) Zalužnyj a veliteľ 'Severu' (Serhij) Najev, realizovali súbor opatrení na posilnenie tohto smeru," uviedol Zelenskyj na platforme Telegram.

Reuters podotýka, že k takémuto kroku došlo po príchode šéfa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina do Bieloruska. Zelenskyj však vo svojom príspevku na Telegrame Prigožina priamo nezmienil. Šéf vagnerovcov odletel v utorok z Ruska do exilu v Bielorusku, a to na základe dohody sprostredkovanej bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá ukončila uplynulú sobotu neúspešnú vzburu jeho žoldnierov v Rusku.
Médiá medzičasom informovali, že vagnerovci by si mohli zriadiť novú základňu v prázdnom vojenskom objekte pri bieloruskom meste Asipovičy, ležiacom približne 90 kilometrov od bieloruského hlavného mesta Minsk a 200 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Podľa satelitných snímok sa už zrejme v tejto lokalite začali stavať stany.

Zelenskyj v piatok taktiež povedal, že na zmienenom stretnutí s vládnymi aj vojenskými predstaviteľmi sa diskutovalo aj o situácii v iných frontových oblastiach, ako aj o dodávkach delostreleckých systémov a munície a ďalšom postupe proti ruským okupačným silám.
Reuters pripomína, že Ukrajina zaviedla už po vlaňajšom vytlačení ruských zo severu svojho územia opatrenia zamerané na intenzívnejšiu ochranu svojich hraníc s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Ruska. 

Lídri EÚ vyzvali Čínu, aby tlačila Rusko na zastavenie vojny proti Ukrajine

Prezidenti a premiéri členských krajín Európskej únie vyzývajú Čínu, aby tlačila Rusko na zastavenie agresie proti Ukrajine. Apel zahrnuli do spoločného stanoviska prijatého dnes na bruselskom summite po debate, v ktorej pokračovali v hľadaní spoločného postoja k ázijskej veľmoci. Čínu v záveroch označili za "systémového rivala", avšak ubezpečili, že sa od nej nechcú úplne odstrihnúť. Nemecký kancelár Olaf Scholz po rokovaní vyhlásil, že sa EÚ bude zbavovať strategickej závislosti od Číny, zároveň s ňou však ďalej obchodovať. Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej musí únia docieliť spravodlivé a vyvážené obchodné vzťahy s Pekingom.

Diskusia v Bruseli bola súčasťou dlhodobých snáh Západu vysporiadať sa s vzostupom Číny na medzinárodnej scéne, jej ekonomickou silou a vytyčovaním sfér vplyvu v Ázii či Afrike. EÚ hľadá svoj vlastný prístup, zatiaľ čo Spojené štáty alebo Británia v uplynulých rokoch razili tvrdšiu líniu. Od minulého roka úvahy formuje aj partnerstvo Pekingu s Moskvou v čase ruskej vojny proti susednej krajine. Podľa lídrov EÚ má Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN mimoriadnu zodpovednosť za presadzovanie medzinárodného práva. "Európska rada teda vyzýva Čínu, aby Rusko tlačila na zastavenie jeho agresívnej vojny a na okamžité, úplné a bezpodmienečné stiahnutie jeho jednotiek z Ukrajiny," píše sa v záveroch summitu.

Útok Ruska na Ukrajinu okrem iného odhalil závislosť EÚ od ruských energií a európsky blok teraz hľadá cestu, ako sa vyhnúť podobnej závislosti od výrobkov a surovín z Číny. Lídri sa dnes zaviazali, že budú ďalej obmedzovať zraniteľnosť únie, znižovať riziká vo vzťahoch s Pekingom a "diverzifikovať tam, kde je to potrebné a vhodné". Zároveň EÚ ubezpečuje, že sa "nemieni odstrihnúť". 

Rozviedka: Rusko znižuje počet pracovníkov v okupovanej záporožskej elektrárni

Rusko postupne znižuje počet svojich zamestnancov v okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny. Uviedla to dnes na sociálnej sieti Telegram ukrajinská vojenská rozviedka GUR. Nespresnila, prečo časť personálu elektráreň opustil a Rusko, ktoré zariadenie okupuje od vlaňajšieho marca, podľa agentúry Reuters tvrdenia zatiaľ nekomentovalo. Kyjev pritom tento mesiac Moskvu obvinil z plánovania "teroristického" útoku na jadrovú elektráreň s následným únikom radiácie. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov to dnes podľa agentúry Reuters označil za "číre klamstvá".

"Podľa posledných údajov zamestnanci postupne opúšťajú územie Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedla ukrajinská rozviedka. GUR ďalej informovala, že medzi prvými ľuďmi, ktorí odišli, boli traja zamestnanci ruskej štátnej energetickej korporácie Rosatom a že ukrajinským zamestnancom, ktorí podpísali dohodu s Rosatomom, bolo tiež odporúčané odísť. Zamestnanci majú podľa GUR elektráreň opustiť do 5. júla a najlepšie odísť na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

GUR ďalej píše, že sa postupne znižuje tiež počet vojenských hliadok v rozľahlom areáli elektrárne a v neďalekom meste Enerhodar. Zamestnancom, ktorí zostávajú v elektrárni, bolo údajne povedané, že v prípade akýchkoľvek mimoriadnych udalostí majú zvaliť vinu na Ukrajinu. Ukrajinské úrady vo štvrtok v blízkosti najväčšej jadrovej elektrárne v Európe vykonávali nácvik reakcie pre prípad jadrovej katastrofy. Kyjev a Moskva sa v minulých mesiacoch navzájom obviňujú z ostreľovania rozsiahleho komplexu.

Šéf ruskej diplomacie Lavrov dnes povedal, že Ukrajina si nebezpečne zahrá, pokiaľ ide o Záporožskú jadrovú elektráreň a obvinil Kyjev z "čírych klamstiev", ktorými sú podľa neho tvrdenia, že Moskva chce elektráreň vyhodiť do vzduchu. Podľa Lavrova naopak Moskva vyjadrila svoje vážne znepokojenie nad údajným "provokatívnym konaním" Ukrajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy