Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
491. deň na Ukrajine: Putin má aj po vzbure podporu Rusov, tvrdí Kremeľ
Zdielať na

491. deň na Ukrajine: Putin má aj po vzbure podporu Rusov, tvrdí Kremeľ

KYJEV / Ruskí vagnerovci sa nebudú viac zapájať do bojov na Ukrajine. Vyhlásil to vo štvrtok, 29. júna, šéf ukrajinskej rozviedky Budanov. Podľa neho šlo o najefektívnejšiu zložku ruských síl, ktoré útočili bez ohľadu na obete vo vlastných radoch. V Rusku zostáva po sobotňajšej vzbure mimoriadne neprehľadná situácia. Otáznym je napríklad aktuálny osud generála Surovikina, či tváre vzbury Prigožina. Na správaní samotného Putina zase badať neuveriteľné zmeny.

Putin má aj po vzbure ohromujúcu podporu Rusov, tvrdí Kremeľ

Kremeľ vo štvrtok, 29. júna, vyhlásil, že zábery ruského prezidenta Vladimira Putina, ako zdraví dav svojich stúpencov, dokazujú, že má po potlačení ozbrojenej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny "ohromujúcu" podporu obyvateľstva. Pravosť uvedených záberov nebolo možné bezprostredne overiť. Moskva nástojí na tom, že dlhoročnú vládu Putina neoslabil ani pochod vagnerovcov, ktorí pri svojom sobotňajšom ťažení na metropolu Moskva prešli za jediný deň stovky kilometrov a obsadili aj vojenské objekty na juhu Ruska, pričom sa zdá, že si získali aj istú podporu obyvateľov. Ruský prezident sa len zriedka stretáva s bežnými občanmi svojej krajiny - predovšetkým od pandémie COVID-19, keď dodržiaval prísne pravidlá izolácie a niektoré z týchto opatrení sú stále v platnosti.

Moskva ale v stredu neskoro večer zverejnila zábery Putina, ako kráča k nadšenému davu stúpencov v meste Derbent v juhoruskej Dagestanskej republike. Dav tvorili väčšinou ženy. "V Derbente bola ohromujúca demonštrácia podpory a šťastia miestneho obyvateľstva," povedal vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ako dodal, Putin "nemohol odmietnuť" príležitosť pozdraviť zhromaždený dav. Obklopený mužmi v obleku a kameramanom sa 70-ročný Putin nahol cez bariéru a podával ľuďom ruku. Následne im zakýval na rozlúčku a poslal davu vzdušný bozk predtým, než nastúpil do auta. Kremeľ, ktorý od vzbury vagnerovcov ani raz nespomenul menom ich vodcu Jevgenija Prigožina, nástojí na tom, že Putina táto rebélia neoslabila.

"Údaje, ktorými disponujeme, preukazujú prevládajúcu a dominujúcu podporu prezidenta a špeciálnej vojenskej operácie," dodal Peskov, použijúc oficiálne označenie Moskvy pre pokračujúcu agresívnu vojnu voči susednej Ukrajine.

Samit EÚ

Dvojdňový summit EÚ sa vo štvrtok v Bruseli začal krátko po 13-tej hodine miestneho času stretnutím šéfov vlád a štátov EÚ s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom. Na otázky o nestabilite v Rusku Stoltenberg povedal, že "vzbura, ktorú sme videli počas víkendu, poukazuje na to, že v ruskom systéme existujú trhliny a rozpory." Zdôraznil ale, že ide o vnútornú záležitosť Ruska a že je priskoro robiť nejaké konečné závery o tejto udalosti; podľa neho totiž stále nie je jasné, koľko bojovníkov vagnerovej žoldnierskej skupiny skončí v Bielorusku alebo na iných miestach.

"Slabší Putin je väčším nebezpečenstvom... Doteraz sme sa pozerali na Rusko ako na hrozbu, pretože malo veľkú silu a silu používalo na Ukrajine. Teraz sa však musíme na Rusko pozerať ako na riziko z dôvodu vnútornej nestability," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell pred samitom.

Slovensko by podobne ako ďalšie členské štáty EÚ chcelo citeľnejšie podporiť Ukrajinu v jej integračných snahách. Uviedol to po príchode slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Viac sa dočítate tu:

​Rusko ostreľovalo útočisko pre civilistov v Chersone

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a dvaja ďalší utrpeli vo štvrtok zranenia pri ruskom ostreľovaní útočiska pre civilistov v juhoukrajinskom meste Cherson, uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. "Dvaja miestni ľudia boli zabití a dvaja ďalší sú v nemocnici v stredne vážnom stave," napísal Prokudin na platforme Telegram. Veľké časti Chersonskej oblasti obsadili ruské jednotky ešte v počiatočnej fáze ruskej invázie. Vlani v novembri ruské sily ustúpili na juhovýchod cez rieku Dneper, ktorá preteká cez túto oblasť i samotné mesto Cherson.

Rusko tvrdí, že pri útoku v Kramatorsku zabilo dvoch ukrajinských generálov

Rusko vo štvrtok vyhlásilo, že jeho jednotky pri tohtotýždňovom útoku na východoukrajinské mesto Kramatorsk zabili dvoch ukrajinských generálov a "do 50 vojakov". Ruská raketa pri utorkovom útoku zasiahla pizzeriu v centre Kramatorska. Zahynulo pritom 12 ľudí vrátane troch detí a zranenia utrpelo ďalších zhruba 60 osôb, medzi nimi aj osemmesačné batoľa. Medzi mŕtvymi sú aj 14-ročné sestry-dvojičky, ktorých fotografia bola zverejnená v mnohých médiách.

"Výsledkom útoku z 27. júna na Kramatorsk bola eliminácia dvoch generálov a do 50 vojakov ukrajinskej armády," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Ako dodalo, zabitých bolo aj "do 20 zahraničných žoldnierov a poradcov". Ministerstvo obrany v Moskve tvrdí, že ruské jednotky v Kramatorsku vysoko presným úderom zasiahli "bod dočasného rozmiestnenia 56. samostatnej motorizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy