Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prípady vrážd ženy odrádzajú od nahlasovania násilia. Kto je na vine?
Zdielať na

Prípady vrážd ženy odrádzajú od nahlasovania násilia. Kto je na vine?

BRATISLAVA / Ženy sa násilníkov často boja nahlásiť. Problémom je, že majú obavu o život, a preto radšej trpia. Prípadov, kedy muž opakovane týral ženu, je naozaj mnoho. Upozorňujeme, že zábery v reportáži nie sú vhodné pre maloletých divákov.

"To sa už nedá, aby som ja stále utekala z domu," povedala žena, ktorá svojmu mužovi tolerovala vyhrážky smrťou, bitky, dokonca jej držal pod krkom aj nôž. Až po 25-tich rokoch na neho prvýkrát zavolala políciu. No ani to ho nedostalo za mreže a prakticky okamžite bol po zadržaní opäť na slobode. "V slovenskej legislatíve máme veľa nástrojov, aby sme poskytli ochranu aj podporu obetiam. Zlyháva systém," uviedla právnička Barbora Burajová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. 

​Zlá komunikácia úradov je kameňom úrazu

Podľa právničky je najväčším problém to, že jednotlivé inštitúcie medzi sebou nedostatočne komunikujú. No a práve komunikácia by mohla zabrániť podobným tragédiám, ako bola tá v Dubnici nad Váhom."Často sa stáva, že orgány, ktoré by mohli konať na jej ochranu, nevedia, že tá násilná osoba sa už pohybuje voľne," pokračuje Burajová. 

Spomenúť môžeme aj novoročný masaker v Tušiciach. Pred dvadsiatimi rokmi tam muž po tom, ako pred ním jeho žena utiekla z domu, chladnokrvne zavraždil svoje malé deti. Nakoniec obrátil zbraň aj proti sebe. Chcel, aby trpela. "Ak žena odchádza od partnera alebo od neho odišla, je to považované za najnebezpečnejšiu fázu. Útočník vtedy vie, že stráca kontrolu a zaútočí ešte väčšou silou a intenzitou," vysvetľuje právnička.

Peklo zažívala aj Dagmar, ktorá sa so svojím partnerom rozišla, pretože bol agresívny. Po ich odlúčení ju niekoľkokrát na ulici napadol a telefonoval aj jej maloletému synovi. Až si ju jedného dňa počkal pred bytovkou v pokojnej štvrti, vystúpil z taxíka. Najskôr zabil ju, a potom aj seba. "Počuli sme tri výstrely. Tam ležia, vraj muž zabil ženu a potom aj sám seba," uviedli po tragédii susedia. 

Strach z nahlasovania násilníkov je prirodzený

Prípady domáceho násilia, ktoré končia smrťou, sú pre ženy odstrašujúce. "Každý prípad domáceho násilia je individuálny. Príslušníci PZ sú k tejto problematike školení, a každý prípad sa vyhodnocuje jednotlivo," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Zuzana Hrabovská

Každá žena, ktorá si doma prežíva peklo, by sa mala obrátiť na niekoho, komu dôveruje. Ak takú osobu nemá, mala by vyhľadať aspoň linky, ktoré sú na to určené. "MPSVR a Inštitút pre výskum práce a rodiny v rámci národného projektu Prevencia a eliminácia násilia na ženách, pripravili a spustili bezplatnú non-stop linku pre ženy zažívajúce násilie," znie stanovisko Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak ste sami obeťou domáceho násilia alebo poznáte ženu, ktorá násilie od partnera zažíva, kontaktujte NON-STOP linku prvej pomoci. Vaša pomoc dokáže zachrániť život.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy