Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Ukrajine vyrástla náhradná dedina pre utečencov. Pomáhali Slováci aj Česi
Zdielať na

Na Ukrajine vyrástla náhradná dedina pre utečencov. Pomáhali Slováci aj Česi

KYJEV / Na Ukrajine vyrástla mini dedina, ktorú vybudovali Slováci spoločne s Čechmi. 12 montovaných domčekov poskytne bezpečie rodinám zo zatopeného Chersonu aj evakuovaným deťom z Mariupoľa. Na Ukrajine s nimi nakrúcala reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová.

Bolo to najťažšie rozhodnutie v jeho živote – zostať so synom a dcérou v ostreľovanom Mariupole alebo ich poslať evakuačnými autami do neznáma, a tým im zachrániť život? Otec svoje rozhodnutie neľutuje. Rovnako na začiatku vojny reagovali aj desiatky ďalších rodičov, ktorých deti evakuovali do bezpečia v nádeji, že sa raz stretnú. "Najviac som sa bál, keď nás nakladali do auta a otec podpisoval nejaké papiere," priblížil syn Roman.

Dmitrovi sa napokon podarilo z Mariupoľa včas odísť a teraz sa všetci traja tešia z nového domova. Len škoda, že tu nie je mama, povedala dcéra Ilona. Zomrela pred 4 rokmi. "Želám si, aby sa skončila vojna a my sa vrátime do Mariupoľa. Mám tam mačičky a dvoch psíkov," priblížila. Len pár kilometrov od našich hraníc vznikla provizórna dedina. V dvanástich domoch budú ľudia z vojnových oblastí začínať od nuly. 

Medzi nimi aj Nataša s troma dcérami. Náš rozhovor viackrát prerušila s tým, že jej od žiaľu zvieralo hrdlo. "Nad nami leteli dve lietadlá a začali bombardovať dedinu, hodila som sa na zem a najmladšiu dcérku som prikryla vlastným telom," uviedla Nataša. "Tu sú také smutné a také ťažké osudy. To, ako oni rozprávajú, ako sa snažia – za nimi nič a pred nimi nový život. Je obdivuhodné, akú majú tie deti vnútornú silu," uviedol komisár pre deti Jozef Mikloško.

​Na projekte spolupracovali aj Česi. Kým oni postavili a zateplili domčeky, Slováci sa postarali o kompletné vybavenie v izbách. "Zakúpili sa kuchynské linky, chladničky, vybavili kúpeľňu, tu sú postele. 4-členná rodinka sa tu pokojne ubytuje," opísal Eduard Buraš, poradca premiéra pre zahraničnú politiku.

Okrem ubytovania otvorili pre ukrajinské ženy aj sociálny podnik, kam už priviezli prvé 4 šijacie stroje, na ktorých môžu šiť a následne svoje výrobky predávať. "Čiže tu budú bývať, pracovať a ďalej to predávať. Lepšie potom budú znášať náklady na elektrinu, kúrenie a tak ďalej," doplnil Buraš.

Do Zakarpatskej oblasti sa podľa odhadov prisťahovalo už vyše 200-tisíc detí z východnej Ukrajiny. Opúšťali svoje domovy za dramatických okolností a mnohé si nesú následky dodnes. "Tu buchne nejaké železo a všetky deti si ľahnú, lebo sa boja, že je to bombardovanie. Z toho, že dlho boli v bunkroch, majú poškodený zrak. Musíme sa snažiť, aby aj oni mali krásnu budúcnosť, akú majú slovenské deti," uzavrel Mikloško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy