Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
484. deň na Ukrajine: Podľa Zelenského chystá Rusko teroristický útok
Zdielať na

484. deň na Ukrajine: Podľa Zelenského chystá Rusko teroristický útok

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské jednotky zasiahli počas uplynulej noci most, ktorý spája okupované časti Chersonskej oblasti s polostrovom Krym. Zásah potvrdili predstavitelia ruských okupačných síl. Oprava poškodenej vozovky môže trvať celé týždne. Zásah hlásia okupanti aj z mestečka Jakimivka neďaleko Melitopolu, cez ktoré vedie dôležité železničné aj cestné spojenie Krymu so Záporožskou oblasťou. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, zachytávajúce údajne v akcii slovenskú húfnicu Zuzana 2. Ukrajinský prezident Zelenskyj varoval, že Rusko zvažuje teroristický útok v Záporožskej jadrovej elektrárni, po ktorom dôjde k úniku radiácie. Odvolal sa pritom na zistenia ukrajinskej rozviedky. Kremeľ tieto správy popiera.

Ukrajinské jednotky zaútočili na most medzi Chersonskou oblasťou a Krymom

Ukrajinské jednotky podnikli útok na most, ktorý spája Ruskom nezákonne anektovaný polostrov Krym s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Vo štvrtok to uviedol Moskvou dosadený šéf Chersonskej oblasti Vladimir Saľdo. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. Útok na Telegrame potvrdil aj Moskvou dosadený gubernátor okupovaného Krymu Sergej Axionov, podľa ktorého si nočné ostreľovanie nevyžiadalo žiadne obete. Podľa denníka The Guardian bol terčom útoku Čonharský most.

Saľdo naznačil, že Ukrajinci na most útočili strelami dlhého doletu Storm Shadow. Tieto strely Kyjevu v máji dodala Británia. Útok údajne poškodil cestnú infraštruktúru a doprava musela byť odklonená na iný most. The Guardian pripomína, že vlani v októbri došlo aj k výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Krasnodarský kraj a anektovaný Krym. Na moste vtedy vybuchol kamión a následne sa vznietili palivové nádrže na železničnej časti mosta. Časť mostovky pre autá sa zrútila. Podľa oficiálnych údajov zahynuli štyria ľudia.

Riaditeľ ukrajinskej tajnej služby (SBU) Vasyľ Maľuk na konci mája potvrdil účasť Kyjeva, keď uviedol, že SBU prijala "určité opatrenia" na "odrezanie" tejto pre Rusko dôležitej logistickej trasy.

Zelenskyj: Rusko chystá "teroristický útok" na ZAES, podľa Moskvy je to "lož"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že ukrajinské tajné služby dostali informácie, podľa ktorých Rusko zvažuje uskutočnenie "teroristického" útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol s tým, že ide o "ďalšiu lož", informovala agentúra AFP. Zelenskyj vo svojom vyhlásení zverejnenom aj v aplikácii Telegram uviedol, že Ukrajina tieto informácie zdieľa so všetkými svojimi zahraničnými partnermi – štátmi i medzinárodnými organizáciami.

Zelenskyj upozornil na to, že by šlo o teroristický čin s únikom rádioaktívneho žiarenia, ktoré "nepozná štátne hranice a koho zasiahne, závisí len od smeru vetra". Zdôraznil, že jadrové elektrárne "nikdy a nikde" nesmú byť terčom teroristického útoku. "Tentoraz by to nemalo byť ako s Kachovkou: svet bol (teraz) varovaný, takže svet môže a má konať," prízvukoval Zelenskyj, pričom mal na mysli poškodenie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ku ktorému došlo 6. júna, bolo vodou zaplavené rozľahlé územie Chersonskej oblasti, tisíce ľudí boli nútené evakuovať sa a objavili sa aj obavy z ekologickej katastrofy i vypuknutia epidémií infekčných chorôb.

Ruské jednotky okupujú areál ZAES od začiatku marca minulého roku – od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.
Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v súvislosti s tvrdením Zelenského o pripravovanej provokácii v ZAES uviedol, že ide o ďalšiu lož. Pripomenul, že nedávno došlo ku kontaktom s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). "Videli všetko, všetko, čo chceli vidieť," dodal Peskov s tým, že Rusko a MAAE deklarovali záujempokračovať v dialógu.

Po výbuchu vo výškovom bytovom dome sú traja mŕtvi

Traja ľudia zahynuli vo štvrtok nadránom pri výbuchu vo výškovom bytovom dome v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, oznámil starosta Vitalij Kličko. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News. Pri incidente utrpeli zranenia aj ďalší ľudia a zrejme išlo o výbuch plynu, dodal Kličko. Z poškodeného domu, ktorý sa nachádza v Dniprovskej štvrti Kyjeva, evakuovali približne 18 obyvateľov. Mestské úrady určili dve internátne školy ako dočasné ubytovne pre obyvateľov zasiahnutého výškového domu.

Viacerí predstavitelia úradov odhadujú, že explóziu spôsobil únik plynu, ale starosta Kličko povedal, že presná príčina sa ešte stále stanovuje. Výbuch zapríčinil aj požiar, ktorý sa rozšíril do oblasti 250 štvorcových metrov, zničil štyri byty a poškodil šesť ďalších, informoval šéf štátnej pohotovostnej služby Serhij Popko.

Ukrajina sa ponáhľa s opravami energetickej sústavy, chce ju pripraviť na zimu

Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci komerčný dovoz kníh z Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zakázal komerčný dovoz kníh z Ruska. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News. "Som presvedčený, že tento zákon je správny," napísal Zelenskyj na platforme Telegram. Potvrdil, že podpísal návrh zákona, ktorý zakazuje aj komerčný dovoz kníh vytlačených v Bielorusku a na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom.

Návrh zákona ukrajinský parlament schválil pred rokom, takisto vyžaduje špeciálne povolenie na dovoz kníh v ruskom jazyku z tretích krajín. Zelenského prezidentský úrad na Twitteri uviedol, že to "posilní ochranu ukrajinského kultúrneho a informačného priestoru pred protiukrajinskou ruskou propagandou". Ukrajina uskutočňuje proces "derusifikácie", ako ho sama nazýva. Argumentuje, že je potrebné zrušiť stáročnú politiku, ktorá bola zameraná na zničenie ukrajinskej identity. Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko sa prezidentovi poďakoval za podpísanie návrhu zákona. "Prijatie tohto návrhu zákona ochráni sektor vydavateľstiev ukrajinských kníh a ich distribúcie pred zhubným vplyvom ,ruského sveta‘," napísal Tkačenko na Telegrame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy