Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súkromná posádka vo vesmíre, ktorá dosahuje ďalší míľnik
Zdielať na

Súkromná posádka vo vesmíre, ktorá dosahuje ďalší míľnik

WASHINGTON / Do vesmíru sa dostala už druhá posádka súkromnej misie. Zúčastnila sa jej aj prvá ženská astronautka zo Saudskej Arábie.

Dvaja Američania a dvaja občania Saudskej Arábie majú namierené na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, kde strávia jeden týždeň. Letenka do vesmíru vyšla na 55 miliónov dolárov. Dvojici zo Saudskej Arábie platí tento pobyt vláda. Na palube je aj prvá ženská astronautka z tejto krajiny, ktorá sa dostala do vesmíru. Cestuje s nimi americký podnikateľ John Shoffner, ktorý si letenku kúpil sám. Trojicu dopĺňa skúsená astronautka Peggy Whitson, ktorá pracovala pre NASA a vo vesmíre už strávila dovedna 665 dní.

"Ahojte. Tu je Dragon Freedom s novou skupinou na palube. Som nadšená, že sa vraciam do vesmíru. Ešte viac sa teším, že môžem vo vesmíre privítať troch nováčikov. Navyše tu máme Džidži v jej mini skafandri. Upozornila nás na nulovú gravitáciu, keď sme sa dostali na obežnú dráhu," odkazuje Peggy Whitsonová.

Podľa CNN posádka vyrazila v nedeľu 21. mája popoludní z Floridy. Misia s názvom AX-2 sa zapisuje do histórie, pretože výskumníčka kmeňových buniek Rayyanah Barnawi sa stala prvou ženou zo Saudskej Arábie, ktorá cestovala do vesmíru. Posádka nastúpila do rakety SpaceX popoludní, keď meteorológovia pozorne sledovali búrky. Florida vstupuje do letnej vlhkej sezóny, čo sťažuje hľadanie nedotknutých podmienok pre štarty rakiet. Poveternostní úradníci ale nakoniec dali všetko jasné na štart

Posádka strávila 16 hodín na palube Crew Dragon, keď voľne lietala cez obežnú dráhu Zeme, pričom robila opatrné manévre, aby sa zosúladila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou. Kozmická loď sa potom pripojila k laboratóriu na obežnej dráhe a posádka AX-2 k siedmim astronautom, ktorí boli už predtým na palube vesmírnej stanice. Pasažieri AX-2 strávia asi osem dní prácou po boku existujúcich členov posádky. Počas tejto doby budú pracovať na zostave viac ako 20 výskumov a vedeckých projektov – vrátane kmeňových buniek a iného biomedicínskeho výskumu.

Nie je to prvýkrát, čo si jednotlivci zaplatili cestu do vesmíru. Spoločnosť s názvom Space Adventures sprostredkovala niekoľko takýchto misií na vesmírnu stanicu na začiatku tohto storočia, pričom rezervovala jazdy pre bohatých záujemcov o vzrušenie na ruskej kozmickej lodi Sojuz. Spoločnosť Axiom priniesla tento obchodný model do Spojených štátov v spolupráci so spoločnosťou SpaceX s cieľom vytvoriť rámec na získanie množstva zákazníkov na vesmírnu stanicu.

Prvá misia spoločnosti  AX-1 odštartovala v apríli 2022 a bola prvou, keď súkromní občania cestovali na vesmírnu stanicu z územia USA. Cieľom Axiomu je, aby sa tieto misie stali rutinnými a ponúkli ľuďom, ktorí nie sú profesionálnymi astronautmi, viac príležitostí zažiť vesmírne lety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy