Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
440. deň na Ukrajine: Ursula von der Leyen v Kyjeve potvrdila ďalší balík sankcií EÚ
Zdielať na

440. deň na Ukrajine: Ursula von der Leyen v Kyjeve potvrdila ďalší balík sankcií EÚ

KYJEV / Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok 9. mája pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy, ktorý je zároveň oslavou a pripomienkou mieru a jednoty. Pred jej príchodom vyhlásili v Kyjeve poplach pre ruské vzdušné útoky. Rusko si dnes pripomenulo víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Rusi letecky útočili aj na východ Ukrajiny. Ukrajinská armáda tvrdí, že jej protivzdušná obrana zostrelila všetky ruské strely Kalibr a ďalších 15 striel.

Európska komisia navrhla ďalší balík protiruských sankcií

EÚ naďalej robí všetko, čo je v jej silách, aby narušila vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina. To je aj cieľom pripravovaného 11. balíka sankcií proti Rusku. Uviedla to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.  "Spolu s našimi medzinárodnými partnermi a skupinou G7 sa zameriame na potlačenie obchádzania prijatých sankcií," upozornila. Nové opatrenia majú za cieľ sprísnenie doterajších sankcií o ďalšie produkty z oblasti vyspelých technológií a výroby lietadiel, ktoré smerujú do Ruska cez tretie krajiny.

Komisia odporúča tiež nový nástroj na boj proti obchádzaniu sankcií. Členským krajinám umožní postihovať vývoz tovaru do tretích krajín, ktorý napokon končí v Rusku. Tretím prvkom tohto balíka je návrh zakázať tieňové subjekty z Ruska a tretích krajín, ktoré zámerne obchádzajú protiruské sankcie uvalené EÚ. Zopakovala tiež, že doteraz prijatých desať balíkov sankcií EÚ voči Rusku pomáha obmedzovať príjmy Putinovej vojnovej mašinérie. EÚ napríklad znížila dovozy z Ruska o dve tretiny voči stavu spred vojny, čo Rusko pripravilo o značné príjmy.

Pokračujeme vo vyvíjaní tlaku na Rusko, tvrdí von der Leyenová

Predsedníčka EK spomenula dodávky vojenskej pomoci či finančnú podporu, ale aj ubezpečenie, že voči Rusku budú za agresiu a násilnosti vyvodené dôsledky. Zdôraznila, že EÚ spolupracuje aj na vytvorení platformy pre mierové rokovania a dodala, že o všetkých týchto témach bude rokovať s ukrajinskými predstaviteľmi. "Pokračujeme vo vyvíjaní tlaku na Rusko. Chceme sa sústrediť na prísnejšie uplatňovanie sankcií a predísť ich obchádzaniu," zdôraznila von der Leyenová.

S odkazom na rokovania so Zelenským uviedla, že prvou prioritou pre EÚ je zaistiť rýchle a dostatočné dodávky delostreleckej munície pre Ukrajinu. Ďalšou témou bola finančná podpora pre Ukrajinu. Na bežný chod ukrajinského štátu poskytne Únia tento rok 18 miliárd eur. Vyplatených už bolo šesť miliárd eur. Podľa šéfky EK však treba hovoriť aj o zaistení finančnej podpory po roku 2023.

Putin na prehliadke chválil ruských vojakov. Prigožin tvrdí, že z Bachmutu ušli

Rovnaká rétorika prezidenta, absencia zástupcov spojencov, ospravedlňovanie invázie na Ukrajinu, minimum vojenskej techniky aj zrušený slávnostný prelet - v takejto atmosfére si Rusko pripomenulo víťazstvo nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Ruský prezident Vladimír Putin využil príležitosť na ďalšie obvinenie Západu z rozpútania najhoršieho vojenského konfliktu v Európe od konca druhej svetovej vojny.

Rusko vypálilo na Ukrajinu v noci 25 rakiet, 23 bolo zostrelených

Ruské sily vypálili v noci na utorok, 9. mája, na územie Ukrajiny vrátane Kyjevskej oblasti 25 rakiet, z ktorých 23 bolo zostrelených protivzdušnou obranou. V utorok ráno to na Twitteri oznámili ukrajinské ozbrojené sily. Ukrajinská armáda priblížila, že v Kyjeve zatiaľ neboli hlásené žiadne škody okrem požiaru, ktorý spôsobili padajúce úlomky rakiet. Hlásené doteraz neboli ani nijaké obete či zranení.

Kyjevský primátor Vitalij Kličko podľa televízie Sky News na platforme Telegram uviedol, že úlomky dopadli na dom v štvrti Holosivskyj ležiacej na juhozápade hlavného mesta. V centrálnej kyjevskej štvrti Ševčenskyj, ktorá je častým terčom útokov, sa našli úlomky rakety na ceste, píše agentúra Reuters.

Náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko povedal, že výstraha pred leteckými útokmi bola vydaná pre takmer celú Ukrajinu. "Plány agresora na fronte zlyhali," uviedol v príspevku na Telegrame po tom, čo ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila väčšinu nepriateľských rakiet. Popko povedal, že Kyjev sa znova ubránil pred útokmi a zdôraznil, že to tak bude aj v budúcnosti. "Snažia sa zabiť čo najviac civilistov," poznamenal.

K najnovším útokom došlo deň po ďalšej vlne dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. V utorok si Rusko pripomína 78. výročie porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy